Zilele Năsăudului – 20-24 mai 2012

În acest an, sărbătorile oraşului Năsăud, ajunse la ediţia a XI-a, se vor desfăşura în perioada 20-24 mai, adică de duminică până joi, când ortodocşii sărbătoresc Înălţarea Domnului - Ispasul, totodată fiind şi Ziua Eroilor. Manifestările vor debuta cu Maialul elevilor năsăudeni, urmate de simpozioane, vernisaje sau concerte de muzică uşoară, dar punctul forte va fi festivalul de folclor „De Ispas la Năsăud”, care va culmina în ultima zi a sărbătorilor oraşului cu Gala laureaţilor, desfăşurată, ca în fiecare an, pe stadionul din Loagăr.
Aşa cum ne mărturiseşte primarul oraşului Năsăud, ing. Dumitru Mureşan, sărbătorile urbei au ca scop principal păstrarea tradiţiilor populare locale, precum şi oferirea unor zile minunate de sărbătoare concetăţenilor, dar şi celor care vor participa la evenimente.

Măsuri organizatorice

Pentru buna desfăşurare a ediţiei a XI-a a Zilelor Năsăudului, evenimentele vor fi coordonate de o comisie din care fac parte: consilierii locali Adriana Moldovan, Viorel Naşcu, Ioan Moldovan, Ioan Pop (Liviu Rebreanu) şi Macedon Iepure (Luşca), reprezentanţii Primăriei oraşului: Gheorghe Stoian (contabil-şef), Livia Marica (inspector comercial), Corina Sângeorzan (reprezentanta biroului IT) şi prof. Pahone Pop, directorul Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” – preşedintele comisiei.
Preţul chiriilor pentru comercianţii care-şi vor amplasa tonetele în două locuri stabilite de legislativul local (în perimetrul din centrul oraşului şi cel de la stadion), a fost legiferat începând de la suma de 35.000 lei dar, din lipsă de ofertanţi, CL a aprobat închirierea şi exclusivitatea pentru zona centrală la preţul de minimum 10.000 lei, iar pentru stadionul orăşenesc se va plăti anticipat, la casieria Primăriei sau în ziua predării amplasamentului, conform procedurii din anii trecuţi, pe baza schiţelor şi a suprafeţelor solicitate în scris, la biroul de Taxe şi Impozite locale din cadrul Primăriei oraşului.
În ceea ce priveşte preţul biletului de intrare la Gala laureaţilor de joi (24 mai), de pe stadion, acesta este de 6 lei/persoană, elevii, studenţii, veteranii de război, persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora beneficiază de reducere (50% din preţ, adică 3 lei/persoană).

20 mai – Maialul elevilor năsăudeni

La ora 11.00, elevii adunaţi pe platoul din curtea Colegiului Naţional „George Coşbuc” vor începe defilarea în frumoasele costume populare, pe Bulevardul Grănicerilor până la Policlinica veche şi apoi, spre Primărie, urmând premierea celor mai merituoşi elevi de către administraţia locală şi spectacolul oferit de şcolile locale şi invitaţii lor. De la ora 16.00, pe scena amplasată în zona Casei de Cultură „Liviu Rebreanu”, vor evolua formaţiile artistice din ţară (cca. 20) şi de peste hotare (Bulgaria şi Slovacia), cu ocazia sărbătorii a 49 de ani de activitate a ansamblului „Someşana” al Casei de cultură năsăudene. De la ora 21.00, la sala de nunţi a oraşului, va fi aleasă „Miss Ispas 2012” în cadrul unei festivităţi care încheie prima zi a manifestărilor.

21 mai – Concerte, simpozioane, expoziţii

Luni, 21 mai, este dedicată în cea mai mare parte tinerilor, când se vor desfăşura mai multe concerte de muzică uşoară, folk, country sau electronică, pe lângă simpozioane, expoziţii de pictură, sculptură, filatelie etc.
Vor fi prezente grupurile Desperado, Reca Cover Band, ansamblul de dans modern „Sincron” al Casei Municipale de Cultură Bistriţa şi DJ-ul Emil Lasaria.

22 mai – Festivalul Concurs al Ispasului

Concurenţii vor evolua pe două secţiunii: copii cu vârsta între 7 şi 14 ani, respectiv, tineri cu vârsta între 15 şi 30 ani, în faţa unui juriu prezidat de prof. dr. Dorel Cosma, format din: Eugenia Florea, Mircea Păhase, Sergiu Vitalian Vaida, Emilia Bubulac, Rozalia Fucă Tomescu, Cornelia Neaga, Virginia Linul, Cornelia Argint şi Cristian Pomohaci. Spectacolul începe la 18.30 şi va fi orchestrat de profesioniştii de la „Dor Românesc”, dirijori Ştefan Cigu şi Anghel Urs.

23 mai – Şedinţa festivă a CL, focuri de artificii

Legislativul local se va reuni pentru acordarea distincţiilor de Cetăţeni de Onoare ai oraşului Năsăud pentru prof. Rodica (Hoha) Drăguş, dr. Cristian Anton Găzdac şi prof. univ. Simion C. Mândrescu (1868-1947).
De la ora 18.30 continuă concursul „De Ispas la Năsăud”, după care vor susţine recitaluri: Matilda Pascal Cojocăriţa, Cornelia Ardelean Archiudean, Ana Ilca Mureşan, Andreea Hăisan, Mirela Petren, Florin Biota, Ciprian Pop, Lenuţa Purja, Raluca Căpitănescu, Ilie Caraş, Ionela Pop, Virginia Irimuş, Nicu Mâtă, Ana Strâmturean, Marian Medregoniu, Mina Buga, Oana Matei şi taraful „Ceatără”.
Atracţia nopţii – tradiţionalul foc de artificii, care va începe în apropierea orei 24.00.

24 mai – Flori de Ziua Eroilor, Gala laureaţilor

Administraţia oraşului Năsăud a programat manifestări dedicate Zilei Eroilor cu depuneri de coroane la Monumentul Eroilor din centrul oraşului. De la ora 13.00, pe stadionul oraşului din Loagăr se va desfăşura Gala laureaţilor festivalului „De Ispas la Năsăud”, manifestare care va încheia Zilele oraşului Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5