Ziua Internațională a Biodiversității, marcată la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud!

Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Parteneriate.


#FIIPARTEDINPLAN
22 mai 2024 - Ziua Internațională a Biodiversității

Organizatori:
• Asociația Harta Verde România
• Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud
• Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud


Parteneri:
• Asociația România Sălbatică
• Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița
• Liceul cu Program Sportiv Bistrița


Locul și data desfășurării:
* Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Mediateca, corp B
* 22 mai 2024, orele 10:00 – 14:00


Invitați:
• Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița – elevi ai clasei a III-a, profesor Tămășan Camelia
• Liceul cu Program Sportiv Bistrița – elevi ai clasei a X-a
• Protecția Mediului
• Profesori: Guiu Octavian Vasile și Ujică Luminița


Program:
• Discuție liberă despre biodiversitate
• Film: „România Sălbatică” – cel mai ambițios documentar despre biodiversitatea din România, 100% autentic și autohton !


Vă așteptăm cu drag!

Comentarii

23/05/24 15:51
Radu

Biodiversitatea se referă în sens larg la „Biosferă” defineste spațiile sau învelisurile de pe Pământ unde există viață, incluzând partea inferioară a atmosferei, partea superioară a hidrosferei și litosferei. Biosfera conține o multitudine de organisme și de specii care formează numeroase ecosisteme.
Este vorba de miliardele de organisme vii unice care trăiesc pe Pământ, precum și interacțiunea dintre ele (ecosisteme). Acestea reprezintă un element esential al vieții noastre, dar sunt amenințate permanent. Principalele presiuni asupra biodiversității sunt generate de schimbarea folosinței terenurilor (ex. despăduriri, monoculturi intensive, urbanizare), de exploatarea directă – cum ar fi vânătoarea și pescuitul excesiv, de schimbările climatice, de poluare și de speciile străine invazive, etc.
Deaceea, conservarea biodiversității este esențială nu numai pentru valoarea ei în sine, ci și prin ceea ce ne oferă, precum altele aer curat, apă proaspătă, soluri de calitate și polenizarea culturilor. Ne ajută să luptăm împotriva schimbărilor climatice și să ne adaptăm la ele, contribuind de asemenea la reducerea impactului catastrofelor naturale. Prin urmare, declinul biodiversității are consecințe majore asupra societății, economiei și sănătății oamenilor.
Pentru conservarea biodiversității la nivel mondial exista o organizație globală de cercetare pentru dezvoltare numita „Bioversity International” care furnizează dovezi științifice, practici de management și opțiuni de politică pentru a utiliza și proteja biodiversitatea agricolă pentru a atinge securitatea alimentară și nutrițională la nivel mondial, lucrând cu parteneri din țări cu venituri mici din diferite regiuni în care biodiversitatea agricolă poate contribui la îmbunătățirea nutriției, rezilienței, productivității și adaptării la schimbările climatice .
Un rol important in conservarea biodiversitatii il au băncile de gene care sunt locații incluzând structuri, echipamente, proceduri și material genetic animal sau vegetal, destinată depozitării și conservării unei colecții de material genetic în afara mediului de viață firesc (in vitro), sub formă de semințe, țesuturi, celule reproductive, embrioni sau molecule de ADN.
La noi in țară există câteva bănci de gene , intre care se nimără Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate și Conservare, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca.
(vezi: https://ziarulfaclia.ro/centrul-pentru-biodiversitate-si-conservare-al-i...)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5