Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilităţi – apel la respect şi demnitate
Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilităţi (3 decembrie), preşedinta Comisiei pentru egalitatea pentru femei şi bărbaţi, deputata USR Cristina Iurişniţi face un apel la respect și demnitate pentru toți cetățenii României.
„Pe lângă suferinţele cauzate de afecţiunile ce îi vulnerabilizează, în țara noastră persoanele cu dizabilităţi sunt private zilnic de multe dintre drepturile fundamentale prin lipsa infrastructurii adecvate, o incluziune scăzută în învăţământ şi pe piaţa muncii, indemnizaţii modice, sprijin instituţional redus şi absenţa personalului care să acorde asistență specializată etc.”, atrage atenția Cristina Iurişniţi. ”În România discriminarea persoanelor cu dizabilităţi este o realitate pe care autorităţile au datoria legală şi morală să o combată și nu să o amplifice prin carențe legislative, infrastructură și tratament inadecvat” subliniază preşedinta Comisiei pentru egalitatea pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor.
”Peste 800.000 de români cu dizabilități se luptă zi de zi pentru dreptul lor constituțional la o viaţă decentă, demnă, firească. Alături de colegii mei parlamentari şi membri ai comisiei de resort, susţinem îndeplinirea acestora, pe toate căile care ne stau la dispoziţie”, a mai declarat preşedintele Comisiei. De la consultări cu societatea civilă și cu familiile celor cu dizabilități (ex. părinții copiilor cu cerințe educaționale speciale - CES) și până la grupuri de lucru sau modificări legislative, Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților își manifestă solidaritatea față de persoanele cu dizabilități și dreptul lor la respect, recunoaştere şi fericire.
”În calitate de președintă a Comisiei și totodată cadru didactic, știu că totul pornește de la educație. Integrarea şcolară şi socială a persoanelor cu dizabilități este primul pas – unul esențial – în crearea unui climat favorabil pentru creşterea calităţii vieţii persoanelor diagnosticate cu diferite afecțiuni. Dacă ne gândim doar la copiii cu CES și dificultăţile întâmpinate de aceştia în sistemul de învăţământ, vom agrea că este nevoie de sprijin transpartinic pentru modificarea cadrului legislativ în sensul îmbunătăţirii vieţii acestor copii şi familiilor lor. În astfel de date festive celebrăm valori precum solidaritatea, echitatea şi tratamentul egal oferit cetăţenilor indiferent de sex, etnie, rasă, orientare religioasă sau stare a sănătăţii. Or, într-o ţară europeană, în 2019, zeci de mii de copii cu CES şi familiile lor, precum și alte sute de mii de persoane adulte cu dizabilități încă aşteaptă transformarea drepturilor lor în realitate - pentru ei, egalitatea de şanse rămâne un deziderat”, a punctat deputatul USR. ”Copiii au indiscutabil dreptul la educaţie adaptată nevoilor lor, la sprijinul necesar pentru un context educaţional şi social realmente incluziv. Dar să nu uităm că România este ţara cu cea mai mică rată de angajare a persoanelor cu dizabilităţi din Uniunea Europeană (puţin peste 4%), ceea ce ne afectează pe toţi. Egalitatea de șanse aduce beneficii şi bunăstare nu doar grupurilor defavorizate, ci întregii comunităţi, aşa că vom continua să sprijinim în Parlament şi în comisiile de specialitate cadrul legislativ necesar pentru incluziunea şi buna dezvoltare a persoanelor cu dizabilități”, a adăugat preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, Cristina Iurişniţi.
CRISTINA-IONELA IURIȘNIȚI
Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse
Citiţi şi:
- Ziua Justiției Sociale, marcată prin acțiuni în sprijinul copiilor cu cerințe educaționale speciale
- Deputatul Cristina Iurişniţi: Persoanele cu dizabilități au dreptul la respect și demnitate
- Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, reunită în ședință
- Zero toleranţă pentru violenţă verbală, hărțuire și mesaje discriminatorii adresate femeilor în spaţiul public
- Comemorarea victimelor Holocaustului – nu avem voie să uităm
Adaugă comentariu nou