Comemorarea victimelor Holocaustului – nu avem voie să uităm

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie) este marcată anual în aceeași dată la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat. ”Holocaustul, această abominație a istoriei umanității ar trebui comemorat în fiecare zi, pentru ca fiecare dintre noi să fim conștienți de dimensiunile răului generat de discriminare”, consideră președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, deputata USR Cristina Iurişniţi.

            ”Din păcate însă, informațiile, istoria, statisticile Holocaustului românesc sunt prea puțin prezente în memoria colectivă din țara noastră. Ele sunt cvasi-absente din manualele școlare, de exemplu. Cu puține excepții, referirile la Holocaustul românesc lipsesc și din agenda mass-media sau din preocupările autorităților. Cu atât mai grav, apar periodic voci în spațiul public – inclusiv ale unor politicieni – care aduc jigniri amintirii victimelor și supraviețuitorilor, prin declarațiile lor iresponsabile față de acest subiect”, amintește președinta Comisiei, care a și sesizat CNCD în repetate rânduri în această privință.

            ”Mai mult, în puținele referiri oficiale la Holocaustul românesc, sunt puțin sau deloc menționate victimele aparținând minorității rome, minorităților sexuale, persoanele cu dizabilități. Ceea ce nu este surprinzător, ci oglindeşte atitudinea statului român atât față de conservarea memoriei, cât și de reparațiile datorate celor care au suferit în această tragedie. Totodată, ignorarea cetățenilor, mai ales a celor mai vulnerabili, minorități etnice, sexuale etc. și slaba preocupare la nivel real, inclusiv prin alocări bugetare constituie – o spun cu regret – o constantă a tuturor guvernanților de până acum”, punctează Cristina Iurișniți în mesajul său.

            Totul pornește de la educație, subliniază preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor. ”Încă de la debutul mandatului meu parlamentar am susținut și voi continua să solicit introducerea noţiunilor din sfera egalităţii de şanse şi de gen în manualele şcolare şi în curriculum, precum și pregătirea cadrelor didactice, formarea autorităţilor în aplicarea legislaţiei curente. E timpul ca statul român să-şi asume reforma educaţională prin excluderea discriminării și a stereotipurilor de orice fel. Avem obligația să oferim generațiilor viitoare o formare care să pregătească toţi copiii pentru o viață incluzivă, sigură, în care orori precum Holocaustul să nu mai fie posibile”, susține Cristina Iurişniţi. ”Este urgent nevoie de aceste măsuri ca minimă datorie a statului român în calea uitării, pentru că, așa cum spunea Elie Wiesel, supraviețuitor al Holocaustului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Cine lasă victimele în voia uitării acela le ucide pentru a doua oară”, a conchis președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților.

 

 

PREȘEDINTE

CRISTINA-IONELA IURIȘNIȚI

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5