ZIUA UNIRII LA JOSENII BÂRGĂULUI

În 24 ianuarie românii au sărbătorit cea de a 151-a aniversare a marelui eveniment din istoria poporului nostru, realizat, în 1859, prin unirea Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea comună a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, mişcare istorică deosebit de importantă care a fundamentat Marea Românie, stat desăvârşit abia în 1918. “Hora Unirii” a răsunat, de atunci, în toată ţara iar marele eveniment a fost sărbătorit, anual, de către toţi românii.

La iniţiativa Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, prin directorul Nicolae Gălăţean, aniversarea Unirii Principatelor a intrat, în ultimii ani, într-un nou şi original mod de sărbătorire, prin concerte extraordinare, itinerante, realizate în localităţi cu pregnante afinităţi şi izvoare tradiţionale precum: Milaş, Ilva Mare, Poiana Ilvei, şi Năsăud. În acest an, cea de a cincia ediţie itinerantă, dar cu participări diferite, de fiecare dată, a avut loc la Căminul Cultural din Josenii Bârgăului, duminică 24 ianuarie 2010.

Concertul extraordinar a debutat cu melodii interpretate de Fanfara Garnizoanei din Bistriţa, condusă de cpt. Dumitru Stângaciu, între care Imnul Europei a ridicat întreaga asistenţă în picioare. Au urmat cântece şi dansuri, realizate de membrii ansamblurilor folclorice „Păuniţa” din Sângeorz Băi şi „Flori Bârgăuane” din Josenii Bârgăului, în tradiţionalele costume naţionale ale judeţului Bistriţa Năsăud, cântece populare, patriotice şi muzică cultă, în interpretarea unor de artişti de elită ai formaţiei profesioniste „Dor Românesc”, a C.J.C. Bistriţa – Năsăud, sub conducerea muzicală a lui Mihai Spân, Corala „Osana”, a Protopopiatului Ortodox Bistriţa, dirijată de preotul Cristian Dragoş, Corul „Anotimpuri” al elevilor Liceului de Muzică „Tudor Jarda”, dirijat de prof. Carolina Caroli, cântece de neam şi ţară, interpretate de cantautorul Florin Săsărman şi captivante lecturări de poezii, cu adevărat naţionale, susţinute, cu un înalt simţ artistic, de către directorul Nicolae Gălăţean, moderator al întregii manifestări, care au cucerit şi însufleţit numeroasa asistenţă, din care nu au lipsit oficialii locali, în frunte cu preotul Ioan Nechita şi primarul Tudorel Ciotmonda, Ioan Lazăr, artist şi om de cultură originar din Josenii Bârgăului, Vasile Negruşeri, managerul judeţean, Ioan Andreica, ministru secretat de stat, Ioan Iancu, vicepreşedinte şi Mihai Liviu Rusu, preşedinte la Consiliul Judeţean Bistriţa – Năsăud.

Scena Căminului Cultural din Josenii Bârgăului a fost inundată de cântecele unor adevăraţi artişti de la ansamblul profesionist “Dor Românesc”, precum: Cristina Stăuceanu Bălan, Cristian Lepădatu, Veronica Bălan, Cristina Retegan, Anuţa Motofelea, Nicolae Cioanca, Ioan Dordoi, Felix Gălan, Ioachim Spân, Mihai Spân şi, nu în ultimul rând, Maria Moldovan Gavri din Josenii Bârgăului.

În încheierea Sărbătorii dedicate Unirii Principatelor, orchestra „Dor Românesc” a intonat „Hora Unirii”, care a pus în mişcare întreaga asistenţă, participantă activ şi vădit impulsionată de măreţul şi deosebitul spectacol aniversar.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5