Ziua Veteranilor de Război, marcată la Bistriţa. Zece dintre cei 41 de veterani bistriţeni, prezenţi la ceremonial

Cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, militari ai Brigăzii 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN” au prezentat onorul veteranilor de război de pretutindeni.

În prezent, în judeţul Bistriţa-Năsăud mai trăiesc 41 de veterani de război, iar astăzi, ne-am bucurat că zece dintre aceştia au fost în mijlocul nostru.

Ceremonia militară de depuneri de coroane și jerbe de flori dedicată acestui eveniment a avut loc în Cimitirul Eroilor din municipiul Bistriţa, în prezența locţiitorului camandantului Brigăzii 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN”, colonel Ioan-Marian Cristurean, a reprezentanților autorităților publice locale, a reprezentanților instituțiilor Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din municipiul Bistrița, a reprezentanților Asociației Naționale a Veteranilor de Război - filiala județeană Bistrița-Năsăud, a reprezentanților Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere - filiala județeană Bistrița-Năsăud ”General GRIGORE BĂLAN”, a reprezentanților Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala județeană Bistrița-Năsăud ”Colonel Liviu RUSU”, a comandanților unităților militare din garnizoană, a cadrelor militare și a soldaților gradați profesioniști.

"Ziua veteranilor de război este un moment de cinstire a celor pentru care conceptul de apărare a ţării a fost transformat într-un crez, crez în numele căruia s-a luptat, s-au făcut sacrificii pentru ca noi, astăzi, să putem trăi liberi.

Este momentul-simbol în care ne arătăm aprecierea pe care o purtăm faţă devotamentul şi curajul veteranilor de război. Însă România pe care ne-am dorit-o dintotdeauna şi pentru a cărei prosperitate ducem şi noi, astăzi, o luptă, nu ar fi existat fără sacrificiile celor care au crezut în ea.Este de datoria noastră să luptăm în continuare pentru bunăstarea ţării noastre, este cel mai important lucru pe care îl avem de făcut şi nu doar pentru generaţiile care urmează, ci şi pentru a cinsti devotamentul şi sacrificiul celor care au mers în războaie, asumându-şi orice risc.

Generaţiile prezente şi viitoare găsesc în veteranii de război adevărate modele de disciplină, devotament, curaj, onoare şi spirit de sacrificiu în numele binelui superior, al binelui pentru întreg poporul.Pentru că trăim într-o societate pe care nu o putem face mai bună, mai frumoasă, mai prosperă, decât dacă materializăm continuarea idealurilor care au fost apărate cu atâtea sacrificii de veteranii de război.Ne înclinăm cu admirație în semn de respect pentru toți Veteranii României, iar dumneavoastră, cei ce serviți patria, vă mulțumim! Aveți toată admirația mea, bravi militari!”, a fost mesajul prefectului Ovidiu Victor Frenț.

Foto: Florin Petruţ

Comentarii

25/04/19 09:30
vizitator

In Cimitirul Eroilor din Bistrita se mai afla inca „TROITA REVOLUTIEI” mutata aici pe furis, fara nici o noima chiar inainte de 22 Decembrie 2018, spre indignarea bistritenilor. Unul dintre artizanii acestei idei tampite a fost Prefectul Ovidiu Frenț, care a spus atunci că Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță și de aceea s-a decis amplasarea ei in Cimitirul Eroilor.
Dupa cum se stie, in 22 Decembrie 1989, peste 10.000 de bistrițeni s-au ridicat împotriva dictaturii comuniste. După un marș prin tot orașul, demonstranții au ajuns, în jurul orei 9:00, în Piața Petru Rareș, în fața sediului Județenei P.C.R., inainte de fuga lui Ceausescu. Aici s-a scandat împotriva comunismului și a dictatorului, aici s-a cerut libertate pentru poporul român.
În 22 dcembrie 2018, aproximativ 40 de bistrițeni care nu stiau nimic despre mutarea simbolului revolutiei au venit în Piața Petru Rareș la toița care marca locul în care s-au adunat demonstranții bistrițeni în Decembrie 1989 si vazand locul gol, aceștia au aprins lumânări și candele si au depus o coroană de flori în locul Troieței de Lemn. Societatea civila a initiat atunci demers civic, insotit de strangere de semnături prin care solicita autorităților să aducă înapoi în Piața Petru Rareș, troița ridicată în memoria martirilor Revoluției Române din Decembrie 1989. Pe de alta parte, Cimitirul Eroilor a fost realizat in perioada interbelica respectand anumite reguli si deci nu poate fi „mobilat” dupa mintea oricarui neispravit, cu simboluri care nu au nici o legatura acesta.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5