4 tehnici neobișnuite folosite în pictură
Dacă ai fi crezut că domeniul picturii poate fi considerat plictisitor, având în vedere că faci același lucru pentru ore în șir, atunci află că există numeroase modalități neobișnuite, dar totuși practice și utile, pe care pictorii le abordează în procesul lor de creație.
Acest lucru nu poate fi decât un semn bun, deoarece înseamnă că mulți dintre artiști se concentrează mai mult pe rezultat, decât pe modul în care ajung acolo. Descoperă 4 tehnici neobișnuite folosite în pictură care se dovedesc a fi deosebit de ingenioase!
1. Tehnica bețișoarelor de urechi
Chiar dacă pensulele încă sunt indispensabile pictorilor, acest lucru nu înseamnă că nu pot folosi și bețișoarele de urechi pentru a picta. Datorită capătului acestora care conține fibre de bumbac, bețișoarele de urechi sunt extrem de utile și ușor de folosit.
Dat fiind faptul că sunt mici, ușoare și flexibile, acestea pot fi folosite chiar și pe o pânză de pictură pe șasiu. Bumbacul absoarbe foarte bine apa sau orice alt solvent, astfel încât pot fi folosite cu încredere pentru a dilua sau estompa intensitatea anumitor culori de pe pânză.
2. Folosirea capătului pensulei
În mod normal, pictorii folosesc capătul pensulei care prezintă peri pentru a picta. Cu toate acestea, există persoane care au găsit o utilitate practică și celuilalt capăt al pensulei. De fapt, această tehnică este destul de veche, întrucât pictorii celebri își semnau picturile în acest mod.
Poți folosi capătul contondent al pensulei pentru a desena linii drepte, ramuri de copac, pentru a scoate în evidență detaliile unei picturi sau alte elemente asemănătoare. În general, acesta se folosește pentru a reitera contururile unor obiecte desenate.
3. Pictatul cu degetele
Nu, nu este o joacă pentru copii. Numeroase exemple demonstrează că această formă clasică „de joacă” poate avea rezultate impresionante. Mai ales atunci când știi cum să îmbini culorile și cum să le asociezi într-o compoziție unitară.
Folosește-ți mâna și degetele în locul pensulelor obișnuite. Deși abordarea poate părea una superficială, atât timp cât îți planifici cu atenție demersul creativ și ai în minte imaginea finală a picturii, nu ai cum să dai greș. Este ideal să ai lângă tine și câteva șervețele pentru a te curăța de culori la final.
4. Pictura pe apă
Denumită și tehnica Ebru sau tehnica marmorizării, aceasta presupune realizarea unui model de culori ce plutesc pe suprafața unui gel. După ce modelul dorit a fost realizat, următoarea etapă este imprimarea acestuia pe o bucată de material textil sau hârtie.
În această privință, suportul pe care va fi transferat modelul va fi așezat peste suprafața gelului, iar vopseaua ce plutește în gel se va transfera în mod automat pe suport. Culorile folosite nu sunt manipulate cu o pensulă obișnuită, ci cu un instrument ascuțit numit awlsau un pieptene.
În concluzie, acestea sunt doar câteva dintre cele mai neobișnuite tehnici pentru pictură. Procesul creativ se poate dovedi a fi extrem de relaxant, chiar dacă, în cele din urmă, ceea ce contează cel mai mult este rezultatul acestuia.
Sursă foto: Unsplash.com
Adaugă comentariu nou