Scurta istorie a panzei de pictura

Panza de pictura reprezinta suportul definitoriu al artistilor, iar pe langa aceasta mai sunt doua elemente, culorile si pensula, acestea formeaza un trio de baza ce a oferit lumii adevarate opere de arta timp de secole.

In randurile ce urmeaza va prezentam istoria panzei si cum trebuiesc alese in functie de culorile pe care le aplicati, iar mai departe veti descoperii ca acestea sunt mult mai mult decat un suport pentru pictura.

Istoria si utilizarea panzelor de-a lungul timpurilor

Aceasta istorie a picturii nu este atat de limpede pe cat ne-am astepta, iar aceasta imprecizie apare si in caul panzelor de pictura. Se presupune ca acest suport a fost inventat si creat in secolul al XV-lea avand originea in Europa de Nord, dar alte surse istorice ne prezinta ca utilizarea acestora a inceput mult mai devreme si se intinde pana in Evul Mediu, dar utilizarea ei a fost limitata : descopera mai departe de ce de la un anumit moment a devenit baza principala a pictorilor.

Pana in secolul XIV, lucrarile constau in majoritatea cazurilor in cele pictate pe scanduri de lemn sau fresce, acestea reprezentand picturile pe zidurile si peretii diferitelor cladiri ale vremurilor, iar acestea se executau in mare parte pentru Biserica, lucru admis in toata Europa, exceptie facand Anglia, de unde a inceput sa apara un alt tip de cerere, nu din cercurile amintite mai sus, ci din partea nobililor. In aceste cazuri scenele pictate variau, iar cererea pentru scene de amploare a fost inlocuita de portrete si alte caractere, care in cele mai multe situatii necesitau utilizarea unor suporti compacti ce puteau fi si usor de manevrat in acelasi timp.

In scurt timp incepand cu secolul al XV-lea a aparut panza de pictura, dar si ce cunoastem astazi sub denumirea de sevalete suporturi pentru acestea, ce facilitau manevrabilitatea, iar raspandirea a fost una rapida in toata Europa.

In Italia acest trend a fost adoptat incepand cu secolul urmator, in special la Venetia la inceputul secolului XVI, iar panza de pictura s-a dovedit un suport mult mai apreciat decat precedentele de pana atunci, mai ales datorita faptului ca nu era supus problemelor cu care se confruntau precedentele, precum umiditatea. Unii istorici ai vremii sustin ca principalul sustinator al acesteia este un pictor belgian ce a lucrat o perioada foarte lunga in Italia, aducand cu el cele mai recente tehnici.

Raspandirea rapida a panzelor nu este surprinzatoare, aceasta nu numai ca nu a fost deterioarata de climat, dar ofera si foarte multe oportunitati noi in mediul din acea vreme. In principal datorita faptului ca, se putea utiliza atat pentru crearea de picturi foarte mici, cat si pentru realizarea celor de dimensiuni foarte mari. De asemenea aceasta a venit si cu raspandirea culorilor, in special cele in ulei folosite tot in Europa de Nord, ce au reprezentat o asociere excelenta.

Pentru a intelege sustinerea generala pentru aceasta trebuie sa amintim de evenimentele din Franta intre secolele XVIII – XIX, in multe cazuri pricturile vechi de pe placi au fost transferate pe panza

Panza de pictura in zilele noastre

Panzele utilizate astazi sunt, prin urmare rezultatul secolelor de imbunatatire si rafinament, panza cea mai populara este cea realizata din bumbac, este recomandata sa fie utilizata fie cu, culori in ulei sau cele acrilice, acestea si-au imbunatatit performantele de-a lungul vremii, cu mai mult timp in urma erau foarte populare cele din canepa, in sau iuta, in orice caz, cea mai mare succes in randul profesionistilor o au cele de in.

Pentru prepararea acestora, in cazul in care nu este deja se foloseste grundul pentru finisarea si acoperirea ei, se aplica in doua sau trei straturi in functie de culorile ce urmeaza sa fie aplicate pe acestea.

In zilele noastre gasiti o oferta de panza pictura din ce in ce mai mare, avand de ales dintr-o varietate semnificativa de dimensiuni pentru a se plia nevoilor dumneavoastra, astfel nu este necesar sa confectionati separat sasiul, iar ulterior sa imbunatatiti suprafata de lucru, acestea se comercializeaza in majoritatea magazinelor online de specialitate, de unde mai puteti cumpara si culorile favorite pentru pasiunea dvs.

Secretele picturilor pe panza vechi : Dupa cum stiti costul panzelor a fost intotdeauna o caracteristica importanta, din acest motiv, in unele cazuri particulare, pictorii preferau sa foloseasca aceeasi panza de doua ori, refolosind partea din spate a unui tablou ce nu a reusit, pentru a crea altul. Asa s-au descoperit in unele cazuri picturi ascunse ale unor pictori celebri, in spatele unor capodopere faimoase.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5