Pictură în ulei sau cu acrilice? Diferențe și recomandări pentru fiecare tehnică

Pictura a fascinat omenirea dintotdeauna, iar artiștii cu mai multă sau mai puțină experiență au găsit în acest fel o modalitate unică de exprimare artistică. În mod tradițional, culorile în ulei reprezintă un mediu de lucru clasic, preferat de către pictori, însă vopselele acrilice, introduse mai recent, se bucură și ele de popularitate, mai ales datorită accesibilității dar și a altor calități.

Din rândurile de mai jos poți afla mai multe despre principalele diferențe între pictura în ulei sau cu acrilice, dar și câteva recomandări pentru fiecare tehnică în parte.

Diferențe între pictura în ulei și culori acrilice 

  • Timpul de uscare diferit la pictura în ulei versus acrilic

Principala diferență între vopselele în ulei și culori acrilice o reprezintă timpii de uscare. Dacă pentru pictura tradițională în ulei culorile se pot usca în 2-5 zile, pentru atingere, și între 6-12 luni în profunzime, pentru vopseaua acrilică această perioadă este mult mai scurtă. 

Mai exact, ca artist începător îți poți achiziționa culori acrilice pentru pictură la cel mai bun preț, deoarece te va ajuta faptul că ele au durata de uscare pe pânză de doar câteva minute, maxim o oră.

  • Posibilitatea de intervenție asupra picturii

Datorită timpilor de uscare diferiți, un artist plastic poate opera modificări asupra lucrărilor sale, adică poate interveni la o pictură realizată în tehnica tradițională pe bază de ulei, chiar și în câteva zile cu aceleași culori de pe paletă. Astfel, la vopselele în ulei poți modifica nuanțele până când obții efectele dorite. 

Acrilicele, în schimb, formează o peliculă mată, impermeabilă după uscare, care sigilează suprafața pictată.

  • Uscarea vopselelor poate modifica nuanțele

Culorile pentru pictura în ulei nu modifică nuanțele, adică straturile mai uscate rămân ca atunci când au fost aplicate pe pânză - acest lucru se poate întâmpla doar dacă suprafața este foarte absorbantă. 

Un mediu acrilic folosit pentru astfel de vopsele poate modifica ușor tonalitățile după uscare, însă în general suprafețele păstrează culoarea. Atunci când operezi cu acrilice, poți modifica însă aspectul (mat, lucios sau satinat), consistența (fluidă sau vâscoasă) sau poți încetini timpul de uscare folosind medii speciale.

  • Reflectă lumina în mod diferit

Vopselele acrilice sunt o alegere foarte bună dacă îți dorești compoziții și suprafețe clare, cu straturi de culoare bine delimitate și cu un aspect oarecum grafic. Pictura în ulei, în schimb, permite tranziții fine de nuanțe. Mai mult, lumina este reflectată într-un mod aparte, care nu poate fi reprodus de către acrilice. 

  • Diferențe de spălare și diluție

Vopselele în ulei necesită terebentină pentru spălare și pentru a dilua pensulele. La pictura cu acrilice este important să cureți rapid pensulele după folosire, înainte ca vopseaua să se usuce la baza firelor, însă ele se pot spăla doar cu apă și săpun.

  • Accesibilitate

Una dintre cele mai importante diferențe între culorile acrilice și cele în ulei o reprezintă faptul că primele pot fi folosite oricând și de către începători, fiind un mediu de lucru popular și accesibil. 

Culorile acrilice aderă pe majoritatea suprafețelor (lemn, plastic, hârtie, polistiren etc) și se pot dilua cu apă, cele profesionale păstrându-și intensitatea și după diluare.

Recomandări pentru pictură în ulei și acrilice:

  • Folosește culori acrilice mai ales dacă ești începător, pentru a obține compoziții clare, cu tușe bine delimitate;

  • Experimentează diferite tipuri de vopsele acrilice, deoarece le poți modifica proprietățile cu ajutorul mediilor pentru pictură (aspect, consistență, timp de uscare);

  • Dacă vrei să prelungești timpul în care se usucă vopselele acrilice atunci când pictezi, te va ajuta să folosești un gel special pentru uscare;

  • Poți folosi vopselele în ulei atât pentru straturi transparente și delicate (glasiuri, pentru redare de clar-obscur), cat și pentru tehnici de volum (impasto).

Alegerea tehnicii de lucru în ulei sau folosind culori acrilice depinde foarte mult de experiența de lucru și de timpul pe care vrei să îl dedici lucrărilor tale. Dacă pictorii consacrați folosesc uleiurile speciale, profesionale, ca începător sau amator vei descoperi în metoda de pictură cu acrilice un mod de lucru extrem de accesibil și popular, așa că nu ezita să testezi proprietățile acestor tipuri de vopsele pentru lucrările tale artistice.

 
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5