Cum alegem și cum folosim culorile acrilice în pictură
-
View the full image
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tablou-pictura-desen-picta-3547625/
Pictura este un hobby relaxant, care aduce beneficii sănătății mentale și îmbunătățește simțul de observație, coordonarea și alte abilități cognitive. Pentru un începător, lumea culorilor așternute pe pânză poate părea confuză. Ce tehnică să aleagă? Ce materiale? Achiziționarea culorilor este pentru mulți cea mai dificilă etapă, nu doar pentru că între ulei, acuarele și acrilice există diferențe semnificative, ci și pentru că în cadrul aceleiași categorii de culori se regăsesc distincții în materie de aplicare, uscare, luminozitate, etc. Este și cazul acrilicelor, care reprezintă opțiunea preferată a începătorilor, dar și a multor pictori avansați, datorită rezistenței, folosirii facile și versatilității. Află din rândurile care urmează cum să alegi culorile acrilice în funcție de preferințele tale și cum să le folosești pentru a obține picturi cât mai frumoase.
Pe ce criterii alegem culorile acrilice
Calitatea
Acrilicele se găsesc în două categorii de calitate: pentru artiști (profesionale) și pentru studenți. Cele dedicate artiștilor au pigmenți mai concentrați și de calitate mai bună, în timp ce acrilicele pentru studenți sunt mai ieftine, au o selecție mai redusă de nuanțe și uneori conțin agenți de umplere, care scad intensitatea culorii. Culorile profesionale sunt, de asemenea, mai vibrante și se aplică mai fin. Dacă ești la început este preferabil să cumperi culori pentru studenți, iar pe măsură ce evoluezi să treci la cele profesionale.
Rezistența la lumină
Rezistența la lumină denumește capacitatea pigmentului de a rezista expunerii la razele UV. Pigmenții care își pierd intensitatea în timp se numesc și culori fugitive. Acrilicele au o rezistență mai crescută decât acurelele și uleiurile, de aceea mulți pictori profesioniști le preferă. Totuși, în funcție de producător și calitatea culorilor, rezistența diferă. Dacă vrei ca picturile tale să-ți păstreze culorile intacte mult timp, alege acrilice rezistente.
Vâscozitatea
Vâscozitatea se referă la consistența vopselei. Există acrilice foarte consistente, similare uleiurilor, cae rețin urmele pensulelor și facilitează amestecul de culori. Acrilicele fluide sunt mai bune pentru detalii, transparență și un stil apropiat de cel al acuarelei. Există și culori cu vâscozitate intermediară, care se pot dovedi o alegere potrivită dacă ești începător.
Ambalarea
Culorile acrilice se vând în tuburi sau borcane. Tuburile sunt portabile, dar borcanele sunt mai rentabile. Diferențele se regăsesc și în materie de aplicare: vopseaua din tub are aspect de pastă, în timp ce vopseaua la borcan este groasă și se întinde pe paletă. Dacă nu știi ce să alegi, începe cu tuburi și, odată ce ai găsit un brand care te mulțumește, cumpără borcane. Acrilicele fluide se găsesc de obicei în sticle de plastic.
Timpul de uscare
Mulți artiști preferă acrilicele pentru că se usucă rapid, dar această calitate se poate întoarce împotriva ta când vopseaua se usucă pe paletă sau când vrei să amesteci culorile direct pe pânză. Din fericire, dacă nu ești un pictor rapid, există și acrilice care se usucă mai greu și acrilice deschise, un nou tip care întârzie uscarea chiar și până la câteva săptămâni.
Cum folosim culorile acrilice
Poți picta cu culori acrilice pe pânză, carton sau hârtie specială. Dacă suprafața nu este tratată, trebuie să aplici un strat de gesso pe ea, care are rolul de a crește aderența culorii. Pictura cu acrilice nu are multe reguli, mai ales că poți aplica vopseaua direct sau o poți dilua cu puțină apă sau o rășină specială. În rest, creativitatea și dorința de a învăța trebuie să fie ghizii tăi. Dacă vrei ca pictura să reziste la potențialii factori negativi, aplică un strat de varniș după uscarea acesteia.
Dacă te-ai hotărât să pictezi cu culori acrilice și nu știi pe care să le alegi, ține cont de criteriile pe care ți le-am prezentat și vei lua o decizie corectă. Pune-ți apoi imaginația și talentul la treabă și creează artă.
Citiţi şi:
- Pictură în ulei sau cu acrilice? Diferențe și recomandări pentru fiecare tehnică
- Pictura în ulei: idei, ponturi de care să ții cont și materiale recomandate
- Care sunt avantajele picturii în acuarele?
- Ce poți face cu pasta de modelaj: 4 idei de la Craftix
- Pasiunea pentru arte – ce trebuie să conţină un set complet pentru pictură
Adaugă comentariu nou