5 ore de Gală: Dorel Vișan, Valentina Fătu şi Vasile Moraru au gustat succesul „Mărului de Aur”
Sâmbătă a fost ziua Galei „Mărul de Aur”. Dimineaţă, la Stațiunea de Cercetare Pomicolă a avut loc dezbaterea “ Cu seriozitate despre umor”, moderator fiind Cornel Udrea, Alexandru Olteanu, Alexandru Câțcăuan și Ioana Platon, gazda întâlnirii.
După-masa, la Palatul Culturii, Gala Umorului festivalului „Mărul de Aur” a debutat cu premierea câştigătorilor ediţiei din acest an. Au fost prezenţi, la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, primarul Ovidiu Creţu, directorul Centrului Cultural, Dorel Cosma. Juriul Secţiunii creaţie literară (George Corbu – președinte, Cornel Udrea, Elena M. Cîmpan, Sandu Oltean, Grigore Chitul și Virgil Rațiu) a semnat pentru premiile: la secţiunea proză scurtă, fabulă - Premiul I, Florin Alexandru din Făgăraş; Premiul II, Petru Ioan Gârda din Cluj-Napoca; Premiul III, Lică Pavel din Bucureşti, menţiuni: Corneliu Zeană din Bucureşti, Claudiu Șimonati Geogiu și Lucian Perța Vișeul de Sus. La Secţiunea epigramă - Premiul I, Ioan Moraru din Galaţi; Premiul II, Nicolae Ursei din Râmnicu-Vâlcea; Premiul III, Ioan Ruse din Săcele; Premiul III, Nicolae Bunduri din Braşov, menţiuni: Dorel Gaftone din Botoşani, Daniel Țucăionuț din Medgidia, Teodor Groza Delacodru din Voivodina. La volume publicate: Ion Tița Călin din Constanţa, pentru volumul „Ţara în care nu mai e nimic de furat”; Ion Diviza și Petru Ioan Gârda, din Chişinău și Cluj-Napoca, pentru volumul „Luaţi-i de pe mine, că-l... UMOR”; Mihai Sălcuțan din Buzău, pentru volumul „Cumpăna vieţii”; Florin Rotaru din Buzău, pentru volumul „Umor la rotisor”, mențiuni: Vasile Larco din Iaşi, pentru volumul „Oameni... ca lumea”, Lucian Perța din Vişeu de Sus, pentru volumul „Noua parodie nouă”; Gavril Moisa și Nică Janet din Cluj-Napoca, pentru volumul „Întâlnirea la vârf de săgeată”; Ion Diodoriev din Chişinău, pentru volumul „În oglinda vieţii îi vedem pe alţii”; Condurat Pleșca din Chişinău, pentru volumul „Arde-i-aş”; Gheorghe Mizgan din Bistriţa, pentru volumul „Ocheanul de catifea”. La Secţiunea grafică satirică juriul (Ștefan Popa Popa's – președinte, Marian Avramescu și Lucian Dobârtă) a acordat Premii de excelentă pentru Gabriel Bratu din Craiova, Octavian Bour din Cluj-Napoca, Konstantin Grosu din Voivodina şi Premii speciale pentru Doru Axinte din Tulcea, Liviu Stănilă din Deva și Pavel Constantin din Focşani. Menţiuni: Nicolae Ioniță din Ploieşti, Nicoleta Ionescu din Olteniţa și Ovidiu Boartă Ambrozie-BOA din Suceava.
A urmat Secţiunea de interpretare a umorului, juriul format din actorul Dorel Vişan - preşedinte, Cornel Udrea, Sorin Tănase, Ioan Cristea, Menuţ Maximinian, Mihai Berbunschi şi Alexandru Câţcăuan acordând premiile: la Grupuri satirice - Premiul I Grupului satiric „Flori Dumitrene”, comuna Dumitra, Premiul II Grupului satiric al Căminului Cultural din Macea; Premiul III Trupei „Cortina” a Centrului Cultural „Nichita Stănescu” din Dobreta Turnu Severin. Premiul special „Livada umorului” - Grupului „BISS-2012” Sibiu; Premiul special al juriului - Grupului satiric „Cucuruz mălai de toamnă!” din Jibou. La secțiunea Interpreţi individuali - Premiul I – Mălina Morar (Grupul satiric „Bacteria H”); Premiul II – Constantin Tiron, Câmpulung Moldovenesc, Premiul III – Florin Alexandru, Făgăraş. Toţi cei premiaţi au evoluat pe scenă, într-o gală frumoasă, cu o sală plină ochi. Ioan Sorin Tănase a susținut recital „De la o anecdotă la alta”, iar renumitul actor Dorel Vișan a vorbit despre modelele trainice, despre legătura noastră cu Dumnezeu.
Punctul central al serii a fost recitalul „Astăzi minte-mă frumos” susţinut de actorii Vasile Muraru şi Valentina Fătu – Pătrașcu, aplaudaţi la scenă deschisă de bistriţeni. Putem spune că formula cu cei doi actori ai teatrului de revistă este una de succes, momentele lor, în care au schimbat mai multe ţinute, fiind gustate de public, umorul fin fiind apreciat aşa cum se cuvine. Un punct aparte pentru Valentina, energia şi talentul ei fiind admirabile. Cei doi actori care ne-au obişnuit de câţiva ani să ne însoţească cu momentele lor vesele la pragul dintre ani, la televiziunile central, au fost ca să fim în ton cu numele festivalului, miezul, adică sâmburii Mărului. Îi felicităm şi îi mai aşteptăm pe la Bistriţa.
Mărul şi-a arătat roadele. Aşteptăm să se coacă Mărul cu numărul 33.
Adaugă comentariu nou