,,6768!”- Tăierile ilegale te afectează!
Protejăm, educăm, ne implicăm! Polițiștii continuă activitățile de informare în campania de prevenire a delictelor silvice ,,6768!”- Tăierile ilegale te afectează!
,,6768- Parteneriat în protejarea pădurilor” este o campanie de informare și conștientizare a populației județului Bistrița-Năsăud în privința tăierilor ilegale de arbori. Cifra 6768 reprezintă cantitatea de material lemnos în metri cubi, exploatată ilegal în prima jumătate a anului 2017.
Având deviza ,, Protejăm, educăm, ne implicăm!”, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud continuă și în această perioadă activitățile de informare a cetățenilor județului pe tema prevenirii delictelor silvice, cu accent pe riscurile asociate tăierilor ilegale de arbori.
Astfel, joi, polițiștii au fost prezenți în târgul organizat săptămânal în orașul Năsăud pentru a disemina informații și materiale preventive, fiind sprijiniți în activitatea desfășurată de un grup 15 elevi ai Colegiului Silvic ,,Transilvania” Năsăud , instituție parteneră în proiect. Polițiștii și elevii au discutat cu cei prezenți la târg și le-au adus la cunoștință faptul că pot sesiza la 112 orice transport de material lemnos despre care au semnale că ar fi ilegal. De asemenea, i-au încurajat pe cetățeni să dea dovadă de spirit civic, să folosească aplicația inspectorulpadurii.ro, prin care pot verifica legalitatea oricărui transport de lemne.
Proiectul ,,Parteneriat în Protejarea Pădurilor” este susținut de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a Județului Bistrița-Năsăud și continuă până la jumătatea anului 2018.
Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității.
Citiţi şi:
- 6768! TĂIERILE ILEGALE TE AFECTEAZĂ
- Cinci persoane reţinute, în urma percheziţiilor din dosarul tăierilor ilegale de arbori! Prejudiciul estimat la peste 600.000 lei
- Două vehicule cu care se transporta lemn fără acte, confiscate de poliţişti
- Poliţiştii au pus mâna pe hârleţe. Vezi ce au făcut!
- Cercetat după ce a tăiat opt arbori din pădurea comunei Leşu
Comentarii
O persoană are nevoie să-şi valorifice lemnul (anin, salcâm, frasin, salcie, plop, carpen sau orice altă specie lemnosă) de pe proprietatea sa (fâneaţă, păsune, pârâu,...),exclusiv păduri.
LEGAL:
1. Persoana face cerere la UAT (Ocolul Silvic la care este arondată localitatea de domuciliu).
2. Ocolul Silvic înaintează spre aprobare la Garda Forestieră cererea solicitantului.
3. Garda Forestieră aprobă marcarea şi inventarierea volumului de lemn.
4. Garda Forestieră aprobarea Ocolului Silvic aprobarea.
5. Ocolul Silvic execută marcarea şi inventarierea lemnului (când are personal şi timp disponibil).
6. Ocolul Silvic întocmeste un act de punere în valoare pentru volumul marcat per total si pe fiecare specie în parte care este aprobat de şeful de ocol.
7. Ocolul Silvic trimite spre verificare la Garda Forestieră actul de punere în valoare.
8. Garda Forestieră poate verifica la locul marcării corectitudinea
acesteia.
9. Dacă nu o face în termen de 15 zile, lucrarea se consideră aprobată. Dacă se face verificarea va comunica Ocolului Silvic aprobarea sau invalidarea actului.
10. Ocolul Silvic eliberează o autorizaţie pentru exploatarea lemnului pentru solicitant.
11. După taiere, când are timp, personalul silvic eliberează documentul de transport (un Aviz de însotire material lemnos) şi îl înregistrează în RADARUL PĂDURILOR.
12. Din acel moment solicitantul îşi transportă PROPRIUL LEMN la domiciliu.
13. ORICE ABATERE SE SANCŢIONEAZĂ CU AMENZI URIASE, LEMNUL SE CONFISCĂ PRECUM ŞI MIJLOCUL DE TRANSPORT.
14.Asta da legislaţie !?!.
Adaugă comentariu nou