8 autori români pe care niciun pasionat de lectură nu trebuie să îi evite

Lectura face parte din viața noastră nu numai pe perioada școlii. Ne place să citim pentru că facem cunoștință cu personaje fascinante, participăm la aventuri pe care nu le-am fi imaginat niciodată, suntem prinși în situații deosebite. Sau citim pentru că ne place să intrăm în alte lumi, create de mințile altor oameni.

 

Îți prezentăm, în acest articol, 8 scriitori români contemporani care scriu literatură de bună calitate și se bucură de multe aprecieri din partea publicului cititor. În felul acesta vrem sa te convingem că există cărți scrise de autori români, mai cunoscuți sau mai puțin cunoscuți, care merită să fie citiți.

 

Ioana Pârvulescu

Numele Ioanei Pârvulescu este cunoscut publicului român nu numai pentru premiile obținute, pentru romanul Viața începe vineri (2013) sau nuvela O voce (2018), dar și pentru cercetările pe care le face asupra istoriei românești. Eseurile de acest fel ale scriitoarei captează atenția istoricilor, dar și a marelui public. 

 

Viața începe vineri este o carte surprinzătoare, fiindcă este un roman cu mistere, personaje interesante și cu o poveste de dragoste foarte subtil și atent construită. Este o atmosferă care poate stârni numeroase nostalgii, iar pe locuitorii Bucureștiului îi poate invita la o plimbare pe străzile orașului, în căutarea unor vremuri demult apuse. 

 

Nora Iuga

Numele Norei Iuga este foarte important pentru literatura română contemporană, în primul rând fiindcă scriitoarea are în spate o carieră de peste jumătate de secol, fără să mai punem la socoteală premiile internaționale și traducerile în alte limbi. Nora Iuga influențează prin experiența ei literară și prin talentul ei numeroși tineri scriitori, cu atât mai mult cu cât pare că scriitoarea manevrează cuvintele cu un talent ieșit din comun, de parcă ar îmblânzi sensurile cuvintelor. Este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați scriitori contemporani.   

 

Tudor Ganea

Există scriitori care fac literatură în timpul liber. Tudor Ganea este unul dintre aceștia, profesia lui fiind cu totul alta. Cu atât mai fascinant este să constați că stilul lui Tudor Ganea fascinează cititorul, invitându-l într-o lume captivantă, în care există numeroase elemente fantastice.  

 

Tudor Ganea surprinde în universul operelor sale o lume captivantă, în care introduce elemente fantastice. Dacă ne referim numai la cartea sa din 2019, Cazemata, trebuie spus ca povestea se desfășoară într-un sat pescăresc în care există o cazemată ridicată de naziști în vremea războiului. Punctul de atracție reprezentat de cazemată devine și mai important în condițiile în care în jurul construcției încep să se producă evenimente stranii. Cazemata este un amestec de magie, fantasy, investigație. Este greu să mai lași cartea din mână după ce începi lectura. 

Dan Lungu

Se spune despre scriitori că nu pot fi foarte buni decât după ce adună experiență și cunoștințe. Dan Lungu, fără a mai face parte dintre cei mai tineri scriitori, este tânăr și scrie foarte bine. Este scriitor, dramaturg, sociolog. Poate că tocmai cunoștințele de sociologie îl ajută să exploreze și să analizeze natura umană. Rezultatul este universul pe care îl găsim în cărțile sale: acțiune care pare a fi o oglindă perfectă a societății românești, cu plusuri, dar mai ales cu minusuri. Dincolo de cuvântul scris se află un ochi deosebit de atent care analizează tot și înțelege pe măsură. 

Octavian Soviany

Octavian Soviany este un foarte bun mânuitor al cuvintelor. Este poet, eseist, critic, traducător, prozator. Unii dintre cititorii săi ar spune că este un foarte bun născocitor și pe bună dreptate, dacă ne gândim la Casa din strada Sirenelor, o îmbinare perfectă între supranatural, legende și superstiții. Un personaj de basm, pe nume Faustin, 12 invitați la cină și povești stranii care îți vor da de gândit. Sau poate că preferata ta va fi Micul Saturnian, care face trimitere la unul dintre cei mai mari gânditori ai culturii europene, Paul Verlaine. 

Cătălin Mihuleac   

Prozatorul și dramaturgul Cătălin Mihuleac nu avea cum să lipsească de pe această listă, măcar pentru că volumul său America de peste pogrom poate fi considerat un update al romanului lui Camil Petrescu, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război. Regăsim ceva din trăirile și suferințele personajului principal, incapabil să se adapteze și chiar să se accepte pe sine însuși. Este ca o aventură către tine însuți,  înveți să te accepți.  

Tatiana Niculescu Bran

Mulți o cunosc pe scriitoarea Tatiana Niculescu Bran doar pentru volumul care surprinde viața ultimului rege al României, Mihai I, ultimul rege al românilor. Dar scriitoarea are mult mai multe cărți despre regii României și despre timpurile uitate pe care doar istoricii le mai amintesc.

Răzvan Exarhu 

Este greu de spus dacă fericirea chiar este un ac de siguranță (Fericirea e un ac de siguranță), dar în mod cert omul de radio Răzvan Exarhu este un scriitor de care îți vine greu să te desparți odată ce ai dat ultima pagină. Explicația este foarte simplă: știe să povestească, o face cu nerv, se folosește de emoții, tradiții pierdute, dileme, mai mult sau mai puțin imaginare. În plus, ar fi greu ca în scris Răzvan Exarhu să nu folosească acel umor fin care l-a făcut celebru. Este o bucurie să-l descoperi în ipostaza de scriitor.   

Imaginea se descarca aici.

 

Comentarii

14/06/21 16:00
un cititor

Bine, bine, poate sunt buni, dar cine ține să ne convingă de acest fapt?

15/06/21 18:52
George Carp

De când este Răzvan Exarhu ,,celebru”? Măi, voi aveți proprietatea termenilor? Am mai scris și văd că nu vreți să publicați, cine semnează articolul? CINE? A întrebat și ,,un cititor”, dar tot nu vreți să răspundeți!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5