ABA Someș-Tisa solicită demolarea construcțiilor ilegale din zona lacului Colibița
Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a început, în această perioadă, notificarea proprietarilor din zona lacului de acumulare Colibiţa, care au încălcat prevederile legale, solicitând dezafectarea de pe domeniul public a tuturor împrejmuirilor existente până la data de 25 iulie 2017. După această dată, instituția va demara o nouă serie de controale în zonă.
"În urma controalelor efectuate de către personalul de specialitate din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud la persoanele riverane lacului de Acumulare Colibița s-a constatat faptul că acestea au efectuat construcţii (împrejmuiri ale suprafeţelor de teren) pe domeniul public al Statului Român. ", se arată în comunicatul remis redacţiei.
***
Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa subliniază că folosirea lacului de acumulare Colibița pentru agrement și sport se face în conformitate cu prevederile legale.
"Navigația folosind ambarcațiuni cu motor termic este interzisă, în conformitate cu Regulamentul de exploatare a lacului Colibița. Totodată, acesta nu este cuprins în lista lacurilor interioare navigabile conform HG 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României.
În ceea ce priveşte înotul şi canotajul, acestea sunt interzise la o distanţă mai mică de 500 de metri de baraj. Aceste activităţi se fac pe propria răspundere, deţinătorul lacului de acumulare nu se face vinovat în cazul producerii unor accidente. Funcţiunile acestui obiectiv sunt: asigurarea debitelor necesare alimentării cu apă pentru populaţie şi industrie, producerea energiei electrice, atenuarea viiturilor în caz de ape mari şi asigurarea unui debit de servitute pentru folosinţele din aval", se arată în comunicat.
Barajul şi lacul de acumulare Colibiţa sunt amplasate pe râul Bistriţa Transilvană, afluent al râului Șieu, în amonte de localitatea Bistriţa Bîrgăului. Amenajarea se află în administrarea Administraţiei Naţionale “Apele Romane” – Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, iar exploatarea operativă este realizată de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud.
Citiţi şi:
- Ambarcațiuni retrase de pe lacul Colibița. Amenzi de 40.000 de lei. Vezi ce bărci sunt interzise!
- Golirea lacului de acumulare de la Colibiţa intră în linie dreaptă. Consolidarea şi modernizarea barajului şi a zonei va costa 25 de milioane de euro
- Există rezerve suficiente de apă pentru satisfacerea, fără restricţii, a cerinţelor de apă pentru populaţie
- Apele Române Someș-Tisa: Rezervele de apă sunt suficiente pentru toate folosințele!
- Apele Române: Lacul Colibița nu va fi golit!
Adaugă comentariu nou