Acasă la Rebreanu

Scriitorul astrist din Prislop IOAN BOȚAN, membru în Liga Scriitorilor Români, de Zilele Rebreanu și-a prezentat a patra carte dedicată domnișorului Liviuț.

Cartea a fost sărbătorită  în sala „George Coșbuc” din incinta muzeului, în acel depozit al inteligenței omenești ce conține multe cunoștințe, sensibilități și emoții, o comoară fără de preț care adună cele mai frumoase gânduri ale autorilor pe care cititorii le pot folosi cu încredere și pricepere.

Sărbătoarea cărții, acasă la scriitor și la eroul cărții,  în prezența condeierilor năsăudeni, a iubitorilor de frumos din cartier, a familiei și rudelor ne-a dat o stare de bine, de relaxare, ne-a deschis o nouă cale de împrospătare a cunoștiințelor despre părintele romanului românesc, legat prin toate fibrele sale sufletești de oamenii și locurile acestea,  trăind prin ei și cu ei.

Cartea tratează patru elemente esențiale ce-l definesc pe Liviuț: țăranul, pământul, satul și casa, elemente ce i-au  influențat inima și sufletul său sensibil  și l-au marcat definitiv pentru toată viața, cu mari reverberații în opera sa.

„Am trăit în mijlocul țăranilor (spune scriitorul) și o puternică  dragoste mă leagă de ei... Nu pot să nu-i iubesc...” Ca dovadă în opera lui pivotează glasul pământului, a țăranului, a satului, a obștei, punând în scenă eroii satului cu acțiunile lor,  adevărate capodopere ale literaturii române.

„Această carte, spune scriitorul Mircea Daroși, apare cu ocazia unei omagieri, a împlinirii a 65 de ani de la inaugurarea Casei Memoriale din Prislop, prin care omagiem încă o dată scriitorul și familia sa, trăitoare aici, în această minunată zonă, la început de secol XX.  O adevărată carte deschisă, cu numeroase  informații despre scriitor, familie și monumentala sa operă. Aici, Rebreanu s-a simțit acasă, deschizând poarta prin care a intrat în lumea satului, într-o comunitate extraordinară, unde l-a întâlnit și ascultat pe Dumnezeu care întotdeauna a făcut parte din viața sa.”

„Cartea prislopanului nostru, președintele Asociațiunii Transilvane din Țara Năsăudului - Ioan Boțan, aduce un suflu nou modern, inspirat din frumusețile satului, din vigoarea și optimismul țăranului”, spune scriitoarea Lucreția Mititean, care scoate în față cărticica „Laudă țăranului român”, în care romancierul, consăteanul său, de pe Valea Țibleșului, face o legătură intimă între cuvintele: țăran, pământ și țară. Țăranul în concepția scriitorului este izvorul românismului și singura realitate permanentă, inalterabilă, care-și dovedește calitățile de om vrednic, meșter în toate, vrednic în fața comunității. În calitate de participantă la sărbătoarea de inaugurare a Casei Memoriale la care a participat cu elevii năsăudeni în frumoase costume populare, însoțiți de prof. Sever Ursa, redă câteva aspecte de la eveniment. „A fost o mare bucurie pentru mine să dau mâna cu soția și fiica scriitorului, la care ne-am înghesuit pentru autografe.”  

Președintele onorific al Astrei, prof. Ioan Seni, vorbește despre Liviu Rebreanu și Academia Română, Ștefan Gheoc spune că această carte este încărcată de fapte mari, demne de toată lauda, astrista Floarea Pleș apreciază strădania autorului de a scoate în relief aspecte din viața culturală a urbei noastre, prin multe acțiuni de slăvire a cărții, ce generează și înfloresc în viața noastră.

Reprezentantele Consiliului local și a primăriei, scriitoarele Claudia Talpoș și Ioana Lăpușneanu aduc cuvinte de stimă autorului, dedicându-i câteva poezii din propriile creații. Un adevărat schimb de idei și mesaje înscrise în spiritul umanismului.

Prin astfel de dezbateri pe teme literare ne menținem echilibrul, energia și cultivăm sentimente și atitudini.

 

Comentarii

15/12/22 11:12
Delia Velescu

FELICITARI!
Craciun fericit, An Nou 2023, cu sanatate si bucurii, tuturor!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5