Administrația Bazinală de Apă Someş Tisa: Continuăm proiectul de la Colibiţa. Sperăm să putem demara lucrările anul viitor

Ing. Ioana Diaconescu, directorul Administraţei Bazinale de Apă Someş-Tisa, a declarat, în cadrulşedinţei Colegiului Prefectural de la Bistriţa, că proiectul “Mărirea gradului de siguranță a acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud” urmează procedurile în vederea semnării contractului de finanţare.

          „Avem în vedere continuarea proiectului Colibiţa. În urma tuturor sesizărilor ONG-urilor, care au ajuns până la Bruxelles, după cum toată lumea ştie, studiul de fezabilitate a fost refăcut integral şi a fost reaprobat săptămâna trecută în cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române şi transmis către Ministerul Apelor şi Pădurilor pentru reavizare. Se va merge pe acest nou studiu de fezabilitate, s-au redus la maxim toate lucrările care au fost considerate relativ neprietenoase cu mediul, inclusiv unele lucrări din piatră au fost scoase şi s-au înlocuit cu lucrări cu lemn, nuiele etc. Ne-am străduit să-l promovăm mai ales pentru reabilitarea barajului şi eu zic că am reuşit să ajungem la un consens cu Uniunea Europeană, anul viitor sperând că vom putea demara lucrările la acest proiect”, a precizat directorul ABAST, Ioana Diaconescu.

Proiectul “Mărirea gradului de siguranță a acumulării Colibița, județul Bistrita-Nasaud”, aflat în prezent în faza de pregătire, are o valoare de aproximativ 49 milioane euro și reprezintă, prin investițiile propuse, o importanță deosebită pentru asigurarea protecției cetățenilor rezidenți pe valea Bistriței și a Bârgăului, a obiectivelor social-economice, cultural-istorice și căilor de comunicaţii..

         În context,  aceasta a menţonat că pentru 2020 se are în vedere  propunerea unor lucrări pe cursurile de apă în partea nordică a judeţului, zona Năsăudului, după ce anul acesta lucrările au vizat Valea Bârgăului, a Şieului, Dipşa etc.

 

 

 

Comentarii

21/12/19 12:20
Vizitator

Obiectivul de investiții ”Mărirea gradului de siguranţă a Acumulării Colibiţa, judeţul Bistrița-Năsăud”, este un proiect complex, necesar si mai ales benefic pentru comunitătile locale din zona străbătută de râul Bistrita Ardeleană. Lacul de acumulare de la Colibiţa impreună cu albia râului Bistrița din aval de baraj se constituie intr- un ecosistem, indeplinind mai multe functiuni.
Pe lângă functia hidro-energetică si de protectie impotriva inundatiilor, Lacul de acumulare Colibiţa mai indeplineste rolul foarte important de sursă de apă potabilă pentru localitătile din aval , inclusiv pentru orasul Bistrita. De aceea, solutiile tehnice de realizare a obiectivului de investitii trebuie să fie din categoria celor „prietenoase cu mediul”, care să contribuie la protectia ecosistemului. In acelasi timp, este important este ca odată cu lucrările de consolidare a barajului, la Colibiţa să fie realizat un sistem de canalizare si o statie de epurare pentru ca dejectiile de la vilele baronilor locali să nu mai fie deversate ditrect in lacul care asigură sursa de apă potabila pentru localitătile din aval de baraj, dar si pentru locuitorii din zona de câmpie a judetului care nu dispune de un curs de apă cu regim permanent.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5