Adolescenţă spre un viitor de aur: liceeana Elena Kuji
Firesc este ca elevii şi toţi cei care învaţă de la mentorii lor să-i admire (dacă este cazul), dar şi reversul, că şi noi admirăm, adesea cu entuziasm, ce fiinţe minunate ridică Dumnezeu dintre cei care învaţă mersul pe cărările viitoare ale lumii. Gândul cu care scriem aceste rânduri -unicul- este de a oferi celor foarte tineri (şi părinţilor) un model comportamental excepţional.
Ar fi greşit să credem că peste adolesenta noastră a plouat cu daruri, însă i s-a dat de Sus o calitate ce le aduce pe toate celelalte: plăcerea de a munci, de a creşte mereu, de a se forma asecnsional prin truda proprie, „per aspera ad astra”, înfruntând uneori asperităţi şi ostilităţi, care celor curajoşi le sunt stimulente . Într-o lume în care mişună tot soiul de tentaţii găunoase, şi chiar cu primejdii fatale, fata noastră a refuzat încă din gimnaziu (atenţie, părinţi!) discotecile, amiciţiile sordide, flirturile ieftine, cofetăriile şi a ales calea muncii intelectuale din toate puterile cu care a dăruit-o Dumnezeu. Am văzut-o crescând în „grădina” şcolară a soţiei mele, în anii de gimnaziu, până la a obţine participarea la faza naţională, iar în clasa a IX a, după ce trece „furcile caudine” ale fazei judeţene, obţine Premiul III ( nota 9,50) la faza naţională a Olimpiadei de Lb. şi Lit. Română. Vara pleacă în oraşul natal al lui Shakespeare din Marea Britanie -Stratford upen Avon- spre a studia limba şi civilizaţia marelui Will. Fată frumoasă, aleasă „Miss”(şcolar) ani în şir, prezintă cu asiduitate spectaocole, scrie articole, prezintă emisiuni tv, este membră a trupei de teatru în lb. engleză, i se publică de către dna. Mioriţa Gott (din Ministerul Educaţiei) lucrarea de la Olimpiada Naţională etc. etc…
În acelaşi timp, mediile anuale ale elevei Elena Kuji, acum în clasa aXIIa, terminală, de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa nu coboară sub 9, 70, şi nu se lasă ameţită de cununile gloriei temporare, ci vâsleşte curajos înainte. Îşi lărgeşte spectrul succeselor din clasa a X a spre limbile străine( Premiul II, faza judeţeană la l.franceză, locul III la faza jud. de istorie şi Menţiune la faza Naţională. În vacanţe călătoreşte sau se află în schimburi de experienţă în : Franţa, Anglia, Italia, Slovenia, Ungaria, Austria, Grecia, Croaţia etc.Iniţiază la tv. Bistriţa emisiunea „Generaţia aşteptată”, ea însăşi fiind un element promiţător al acestei genertaţii.
După o călătorie în Franţa (iunie 2oo9), în parteneriat cu Universitatea Franche-Comte din Besancon, ia Premiul III la Olimpiada judeţeană de filozofie (martie, 2010), „Regină” a balului la majoratul Colegiului în acest an, ia şi atestatul de limba franceză, Delf, cu recunoaştere internaţională, după ce în clasa a X a luase atestatul pentru limba engleză la Universitatea din Cambridge, cu First Certificate in English (FCE). Şi ceea ce redăm sunt doar „piscurile montane” ale unor remarcabile reuşite!
Lecturând un asemenea excelent parcurs n-ai obosit, iubite cititorule? Cugetă câtă trudă, tenacitate, perseverenţă –devenite normă cotidiană, obişnuinţă!!!- ascund smeritele cuvinte!! Când eram adolescent, aveam obiceiul să-mi păstrez la urmă ceea ce aveam mai bun în farfurie -o friptură, prăjitură. Acum, am păstrat iarăşi pentru final o „delicatesă”, o performaţă cu adevărat neobişnuită a adolescentei Elena Kuji. Deşi nu are în aria curiculară şcolară Limba italiană, ajunge în faza naţională a Olimpiadei (aprilie 2010) şi obţine Premiul II, cu 95,10 puncte la proba scrisă, (cu câteva zecimi de punct de locul I) şi Premiul III la proba opţională orală. Dacă alţi elevi obţin câte un rezultat meritoriu îndrumaţi la clasă, la câte un obiect, iată că Helene (cum prefer să-i spun) obţine rezultate „de unde nu te aştepţi să răsară”. Nu cunosc un caz asemănător. Ba nici nu mi l-am putut închipui.
- Excepţional, felicitări! zic adolescentei din faţa mea.Viitorul pentru tine e chiar aici, ca un război. Ce faci mai departe?.
- Am iniţiat nişte demersuri (informaţuonale, condiţionale) la Ministerul de Externe de la Roma în luna aceasta (aprilie 2010) pentru a studia la o Universitate din Italia. M-aş orienta spre Milano (IULM), spre o specializare în civilizaţie europeană şi comunicare, specializare foarte solicitată actualmente în noul context european.
Ştim că Dumnezeu este puterea supremă şi eternă, Cel ce hotărăşte suveran destinele lumiii întregi, ale popoarelor şi fiecărui om în parte. Punându-ne nădejdea în ajutorul Lui, izvor veşnic al oricărui bine, suntem îndreptăţiţi a spera că familia,Colegiul, oraşul, poate mai mult, vor avea în Leni Kuji un destin aparte. Văzând noi muguri şi frunze şi flori, ştim, bănuim că vara este aproape…
Citiţi şi:
- Adolescenţă spre un viitor de aur: liceeana Elena Kuji
- Elena Kuji Buteică – Cetățean de Onoare al județului. Un model pentru tineri și nu numai
- Matematică de performanţă la Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud
- Cristina Rusu, nominalizată la,,Liga profesorilor excepţionali". Daţi un vot pentru performanţa bistriţencei!
- Felicitări, elevilor de la Liceul de Muzică "Tudor Jarda"! 22 de elevi, la faza naţională! Premii la faza zonală a Olimpiadei de Interpretare Muzicală!
Adaugă comentariu nou