Cristina Rusu, nominalizată la ,,Liga profesorilor excepţionali". Daţi un vot pentru performanţa bistriţencei !

"
    Dragi prieteni virtuali şi nu numai,
am nevoie de ajutorul vostru, mai mult ca altă dată.
    Particip la concursul ,,Liga profesorilor excepţionali" organizat de Antena 1, am fost selectată în etapa a II-a (alături de alţi 29 de profesori din ţară), etapă în care se aleg 10 finalişti, de către o comisie care ţine cont şi de voturile primite de fiecare profesor.
    Concursul are trei premii sub forma a trei burse acordate lunar în perioada octombrie-iunie, în valoare de 3000, 2000 şi 1000 lei. M-am înscris la concurs sperând să câştig una dintre cele trei burse, evident. Să vă explic şi de ce: în primul rând, am nevoie (nu doar eu, ci şi alţi colegii ai mei) de materiale care pot îmbunătăţi activitatea didactică, de resurse financiare  pentru a participa la concursul de cercetare ştiintifică şi pentru a stimula elevii cu performanţe sau cei ce aparţin unor grupuri vulnerabile.
     De exemplu:
    - ar fi de mare folos, chiar în perioada aceasta, un laptop pe care să poată lucra unul dintre cei trei elevi ai subsemnatei calificat la faza naţională a concursului de cercetare ştiinţifică, Geografie (elevul nu are laptop, avem de lucrat la şcoală, pe teren, are de lucrat şi acasă, este incomod să lucreze pe laptopul meu, pe care-l duc zilnic la şcoală, ca mai apoi să-şi transfere materialul pe calculatorul lui de acasă şi invers);
    - am avea nevoie de un aparat foto profesional pentru activitatea de cercetare pe teren, în prezent folosim aparate personale total nesatisfăcătoare;
    - ar fi nevoie de un videoproiector pentru catedra de geografie-istorie-ştiinţe socio-umane, elevii învaţă mult mai uşor dacă văd cum se produc anumite fenomene, nu doar dacă li se vorbeşte, cum se produc;
    - anual, cel puţin doi dintre elevii mei se califică şi participă la faza naţională a Concursului de cercetare ştiinţifică geografie, iar pentru pregătirea lucrării de cercetare trebuie să investim bani, eu şi elevii (vizite de cercetare în teren, listarea lucrării color şi a materialelor auxiliare - pliante, postere etc), Ministerul Educaţiei asigură doar transportul, cazarea şi masa la etapa naţională, cheltuielile pentru a te documenta şi a întocmi lucrarea cad în sarcina elevului care doreşte să facă performanţă şi a profesorului său;
    - există elevi ai şcolii care n-au avut niciodată posibilitatea de a merge într-o excursie pentru că nu îşi permit financiar acest lucru; în urmă cu 4 ani, am luat într-o excursie, cu fosta mea clasă, pe cheltuiala noastră, un astfel de elev, însă nu am mai avut posibilitatea să fac acest lucru; ca urmare, câştigând o bursă la concursul la care particip aş putea să le fac această bucurie câtorva dintre elevii şcolii;
    - anual, elevi mei obţin premii la faza naţională a concursului de cercetare ştiinţifică, geografie şi tare aş vrea să pot să le ofer şi eu un premiu cât de mic (cel de la Minister este derizoriu- 80 lei pentru premiul III la nivel naţional); acest lucru ar fi valabil şi pentru alţi elevi ai şcolii premiaţi la concursurile naţionale şi cei care obţin premii (I, II, III) la sfârşitul anului şcolar.
    Cam asta aş dori să fac cu banii, dacă aş câştiga una dintre cele trei burse, la concursul la care particip. Foştii mei elevi participanţi la concursuri, dar şi colegii şi apropiaţii, ştiu că sunt sinceră şi că am ajutat de multe ori, fără să aştept nimic în schimb şi fără să câştig din altă parte.
    Nu cred că sunt un profesor excepţional, dar mă străduiesc în acest sens; cred însă că elevii pe care i-am pregătit au fost excepţionali, în special cei care au obţinut 16 premii şi menţiuni la concursurile naţionale de geografie, demonstrând că un colegiu tehnic poate fi egalul colegiilor naţionale.
    Aşadar, dragi prieteni, cu respect, vă rog să mă votaţi!
     Mulţumesc tuturor!
Cristina Rusu

Puteti vota accesând linkul de mai jos: http://www.fundatiadanvoiculescu.ro/2016/05/rusu-cristina/

...........................
"Elevii mei au demonstrat, ani de zile, că sunt printre cei mai buni elevi din ţară la Concursul Naţional de Cercetare Ştiinţifică, Domeniul Geografie. Astfel, în cei 20 de ani de activitate (care se vor împlini la 1 septembrie 2016), elevii pregătiţi de mine au obţinut rezultate remarcabile la faza naţională a acestui concurs, respectiv: 2 premii I, 2 premii II, 2 premii III, 6 menţiunii şi 2 premii speciale din partea Societăţii de Ştiinţe Geografice din România.
    Astfel, în anul 2010, elevul Nicula Marius Alin a obţinut Premiul I la faza naţională a acestui concurs, la secţiunea ,,Geografia mediului, fiind singurul concurent din ţară care a obţinut media generală peste 9,00 (concursul desfăşurându-se pe trei secţiuni). În prezent, Alin este masterand al Facultăţii de Ştiinţa Mediului din Cluj-Napoca şi membru în Senatul UBB din partea studenţilor facultăţii.
    În anul 2009, CT Infoel Bistriţa, a fost şcoala care a obţinut cele mai bune rezultate la nivel naţional la acest concurs de cercetare ştiinţifică, respectiv două premii (I şi II) şi o menţiune, iar în anul 2008, elevii mei am obţinut premiile II şi III.
    La olimpiada de geografie faza naţională 2009, elevul Aruncutean Bogdan Paul, cls. a XII-a,  a obţinut menţiune şi s-a clasat pe locul IV, cel mai bun loc obţinut de un elev din liceele judeţului la olimpiada de geografie, faza naţională, în ultimii 20 de ani.
     Vă rog să aveţi în vedere că aceste rezultate sunt cu atât mai remarcabile, cu cât predau la un colegiu tehnic, fără pretenţia unui liceu de elită, dar care, în privinţa cercetăţii ştiinţifice, domeniul geografie, este fără îndoială, unul de elită, rivalizând cu orice colegiu naţional din România.
    În plus, în decursul celor 20 de ani de activitate, elevii pregătiţi de mine au obţinut 110 premii şi menţiuni la faza judeţeană a olimpiadei de geografie şi a concursului naţional de cercetare ştiinţifică, iar în ultimii doi ani şcolari, au obţinut peste 10 de premii la concursurile educative cuprinse în Calendarul Activităţile Educative Naţionale (CAEN) şi peste 20 de premii la concursurile educative din Calendarul Activităţilor Educative Regionale.
    În decursul carierei, am fost dirigintă la patru clase de absolvenţi şi, cu o excepţie, toţi au promovat examenul de bacalaureat în prima sesiune, susţinerea morală pe care le-am acordat-o, alături de pregătirea la geografie, pentru clasele cu profil economic, contribuind la aceste rezultate.
     În vara anului 2015, elevul Scurtu Ioan, a obţinut media generală 10, la bacalaureat, eu contribuind prin pregătirea la disciplina geografie atât în timpul orelor de curs, cât şi în cele de la Centrul Pentru Tineret Bistriţa".
Cristina Rusu
..........................

 

 

   

        Curriculum Vitae      

INFORMAŢII PERSONALE

 

Nume

RUSU CRISTINA

 
 
 

E-mail

[email protected]

Naţionalitate

română

Data naşterii                                                  

 

EXPERIENŢĂ

PROFESIONALĂ

 

1996 - prezent

Colegiul Tehnic ,,Infoel", Calea Moldovei, Nr. 20, Bistrița, Jud. Bistrița-Năsăud;

Educație - Învățământ liceal

Profesor de geografie

Responsabil al ariei curriculare Om şi Societate;

Responsabil al Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară de la Colegiul Tehnic ,,Infoel" Bistrița;

Membru în Comisia de Evaluare şi Asigurare a Calităţii a şcolii;

Membru în Comisia de Prevenire şi Reducere a Violenţei;

Membru în Comisia de Revizuire ROI;

 

EDUCAŢIE ŞI FORMARE

2008-2009

Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca,

Facultatea de Știința Mediului

Știința Mediului

Diplomă de master

Studii universitare de masterat

 

1992-1996

Univ. Babeș-Bolyai Cluj Napoca

Facultatea de Geografie

Geografie

Diplomă de licență

Studii universitare

 

1988-1992

Colegiul Național ,,George Coșbuc" Năsăud

Filologie

Diplomă de bacalaureat

Studii liceale

 

2004 – 2006

Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca

Departamentul pentru pregătirea profesorilor

Certificat de acordare a gradului didactic I

 

2013

Universitatea ,,Babeş-Bolyai", Facultatea de Teatru/Facultatea de Psihologie

Calitate în comunicare, performanţă în educaţie

Diplomă

Program de perfecţionare

 

09.05.2012 – 12.06. 2012

Fundația Cultural Umanitară ,,Henri Coandă" Oradea

Centrul de formare profesională ,,Henri Coandă" Baia Mare

Management Educațional European

Adeverință

Program de perfecționare

 

04.06.2011 – 4.07.2011

Universitatea ,,Babeș-Bolyai" Cluj-Npoca

Facultatae de Geografie

Program de perfecționare în Geomatică

Atestat de formare continuă a personalului didactic

Program de formare continuă

 

17.06 2010 – 28.06.2010

Asociația Karuna Bistrița

Formator

Certificat de absolvire

Program de specializare

 

Noiembrie 2009 – februarie 2010

SIVECO România SA

Instuirea în societatea cunoașterii

Atestat de formare continuă a personalului didactic

Program de formare continuă

 

2008

SC INFO EDUCAȚIA SRL Iași

Manager proiect

Certificat de absolvire

Program de specializare

 

2008

SIVECO România

AEL

Adeverință

Formare continuă

 

1999

Casa Corpului Didactic Bistrița-Năsăud

Responsabili cu perfecționarea, metodiști

Adeverință

 

APTITUDINI ŞI COMPETENŢE

PERSONALE

Profesionalism

Performanță

Capacitate de decizie

Dinamism

Creativitate

Spirit de sacrificiu

Responsabilitate și atitudine civică

Limba maternă

Română

 

Limbi străine cunoscute

Limba franceză

Bine

 

Aptitudini şi competenţe artistice

Literatură, abilități de scris

Articole în revista națională de cultură și turism ,,România turistică"

Articole de presă în cotidianele locale

Articole de specialitate în revista Ecoterra a Facultăţii de Ştiinţa Mediului, Univ. ,,Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca;

Cărţi de specialitate, metodică şi beletristică;

 

Aptitudini şi competenţe sociale

 

Spirit caritabil (acțiuni caritabile, cu scop umanitar în cadrul Strategiei Naționale pentru Comunitate);

Altruism

Bună capacitate de comunicare

Activități de voluntariat în cadrul Centrului Local pentru Tineret aflat în subordinea Primăriei Bistrița (consultații la geografie pentru elevii din liceeele bistrițene);

 

Aptitudini şi competenţe organizatorice

Bun organizator și coordonator al unor activități școlare și extrașcolare, cu elevii și adulții, dobândite la cursuri de formare, dar mai ales prin autoinstrucție;

Coordonator al unor proiecte educaționale la nivel local și județean;

Responsabil al ariei curriculare Om şi Societate, coordonând activitățile acesteia;

Metodist al Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, specialitatea Geografie (2007-2012)

Președinte al Consiliului Consultativ al profesorilor de geografie din județul Bistrița-Năsăud, anul școlar 2010-2011;

Secretar al Comisiei județene a Olimpiadei de geografie, faza județeană, 2011;

Coordonator al Simpozionului Național cu participare internațională ,,Geografia Orizontului Local", Bistrița, 27 noiembrie 2010;

 

Aptitudini şi competenţe tehnice

Cunoștințe avansate de operare PC (world, excel) dobândite la cursuri  de formare și prin autoinstruire;

Cursuri de formare:

  • 21.09.2001 – 30.09.2001 – Utilizarea tehnologiei informației și comunicării în scopuri didactice, CCD – BN;
  • 2005 – Inițiere în utilizarea calculatorului, CCD-BN;
  • Noiembrie 2009 – februarie 2010- Instruire în societatea cunoașterii, SIVECO România.

Competențe de utilizare a mijloacelor de învățământ audio-vizuale dobândite prin autoinstruire;

 

 

Alte aptitudini şi competenţe

Abilități pentru pregătirea de performanță a elevilor pentru olimpiade și concursuri școlare, dobândite în cei 15 ani de activitate didactică

Abilități de cercetare științifică dobândite în timpul studiilor de licență și masterat, dar și prin autoinstrucție

Redactor colaborator  al revistei naționale ,,România turistică"

INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Apartenenţă la asociaţii profesionale

Distincţii

Lucrări și articole de specialitate publicate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rezultate obţinute la concursurile cu elevii

 

 

 

Membru  al Asociațiunii Transilvane pentru Literatura și Cultura Poporului Român (ASTRA), Departamentul Năsăud;

2012 – Diploma ,,Voluntar de elită", acordată de Primăria Bistrița;

2011 – Diplomă jubiliară ,,ASTRA – 150 ani" pentru merite deosebite în implementarea activității Asociațiunii ASTRA;

2010 – Diplomă de excelență, acordată de către Agenția de Protecție a Mediului Bistrița-Năsăud, pentru contribuția adusă la promovarea activităților de protecție a mediului;

2009 – Diploma Gheorghe Lazăr, clasa a III-a, acordată de MECTS;

 

Coautor ∕ coordonator a 4 cărți de specialitate:

  • Moștenirea Liviu Rebreanu din județul Bistrița-Năsăud. Aspecte turistice, Ed. Etnous, Brașov, 2011;
  • Orizontul local în studiul geografiei, Ed. Nova Didactica, Bistrița, 2011;
  • Geostudia, Ed. Nova Didactica, Bistrița, 2010;
  • Dicționar geografic, Ed. George Coșbuc, Bistrița, 1999;

 

Autor ∕ coautor  a 3 cărți de beletristică:

  • Acasă la Dracula, Ed. Nova Didactica, Bistrița, 2011;
  • Flori alese, flori culese, Ed. Nova Didactica, 2009;
  • Tîrlișua între necunoscut și dezastru, Ed. Karuna, Bistrița, 2007;

 

Autor ∕ coautor a 10 articole de specialitate în revista ECOTERRA (Journal of environmental research and protection), revistă editată de Facultatea de Știința Mediului Cluj Napoca și Institutul de Cercetare și Proiectare în Domeniul Mediului Bistrița (www.ecoterra-online.ro)

  • Consideraţii asupra rezervaţiei botanice ,,La Sărătură” de la Blăjenii de Jos, jud. Bistriţa-Năsăud. Ecoterra 34:49-53, 2013;
  • Natura 2000 în judeţul Bistriţa-Năsăud. Ecoterra 35:29-36, 2013;
  • Cercetări în Masivul de sare de la Sărățel, Ecoterra, nr, 30, 2012;
  • Ecosistemul peșterii Izvorul Tăușoarelor, jud. Bistrița-Năsăud,  România, Ecoterra, nr. 33, 2012.
  • Mamifere mai puțin cunoscute în România, Ecoterra, nr. 30, martie 2012;
  • Managementul deşeurilor în judeţul Bistriţa-Năsăud. Situația actuală și de perspectivă, Ecoterra, Nr. 25, decembrie 2011;
  • Monitorizarea apei lacului Colibiţa, Ecoterra, nr. 24-25;
  • Unele consideraţii cu privire la vegetaţia ariilor protejate din municipiul Bistriţa, ECOTERRA , No 27,  2011;
  • Managementul inundaţiilor în judeţul Bistriţa-Năsăud, , Ecoterra, nr 28, sept. 2011;
  • Impactul inundațiilor de la Tîrlișua asupra mediului, Ecoterra, Nr. 22-23, 2009;

 

Articole de specialitate în alte publicații:

  • Educaţia pentru mediu la Colegiul Tehnic Infoel Bistriţa, Revista Genesis, Nr. 18, 2010, Editura Arves;
  • Oferta turistică etnografică în judeţul Bistriţa-Năsăud,  în volumul ,,Ipostaze existenţiale în lumea satului tradiţional”, Editura Karuna, Bistriţa, 2010;

 

14  premii și mențiuni la faza națională a Olimpiadei de geografie și a Sesiunii de Comunicări Științifice, Domeniul Geografie;

110 premii și mențiuni la faza județeană a Olimpiadei de Geografie și la Sesiunea de Comunicări Științifice, Domeniul Geografie;

 

Referințe – la cerere

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5