Adunarea Generală aniversară a Asociaţiei Municipiilor din România

Vineri, 24 septembrie, în amfiteatrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, extensia Bistriţa, s-a desfăşurat Adunarea Generală aniversară a Asociaţiei Municipiilor din România, municipiul Bistriţa fiind dintre membrii fondatori ai asociaţiei. Adunarea de constituire s-a ţinut la Bistriţa, în 5-6 iulie 1990.

Momentul aniversar a fost salutat de participanţi, de lideri politici şi invitaţi. La reuniune au participat Vasile Blaga, ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Oltean, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, deputat Sulfina Barbu, preşedinte al Comisiei de Administraţie Publică.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de dl. Gheorghe Falcă, preşedinte al A.M.R., primarul municipiului Arad. De asemenea, dl. Ovidiu Teodor Creţu, membru al Comitetului Director al A.M.R., primarul municipiului Bistriţa, a salutat, în deschidere, pe participanţi.

Ministrul Vasile Blaga a solicitat participanţilor sugestii referitor la îmbunătăţirea legislaţiei administraţiei publice locale, legat de modificarea Legii 215, legii 188 ş.a.m.d. „Nu trăim cele mai uşoare vremuri, fondurile pe care le avem la dispoziţie, şi noi şi dumneavoastră, sunt departe de a fi suficiente” – s-a adresat ministrul primarilor.

El a făcut referire la problematica privind descentralizarea administrativă, la noua organizare teritorială aflată în atenţie, la aspectele privind posibilităţile de finanţare. Avem 3.227 bugete locale în prezent – a menţionat ministrul -, de unde să avem bani pentru a finanţa proiectele împreună? A făcut trimitere la modificarea relaţiei primar-consiliu local, la normele privind Legea Poliţiei locale.

Pe ordinea de zi au fost prezentate Raportul Comitetului Director al A.M.R. pe anul 2009 şi semestrul I 2010, Planul de activităţi şi bugetul pentru 2010-2011.

La adunarea aniversară au fost prezenţi Adrian Florin Chereji şi Marian Toniuc, ex-primari ai municipiului Bistriţa. Florin Chereji, primarul în funcţie la data constituirii Asociaţiei Municipiilor (la înfiinţare având denumirea de „Federaţia municipiilor”), a evocat demersurile întreprinse pentru înfiinţare şi începuturile activităţii acestui nou organism care reuneşte autorităţi din domeniul administraţiei publice locale la nivel de municipii.

Intervenţiile participanţilor la dezbateri au cuprins probleme cu care se confruntă administraţiile pe care le reprezintă aceştia în teritoriu.

Au fost abordate aspecte privind stadiul procesului de descentralizare în domeniile prioritare la nivelul administraţiei publice locale; tratarea şi prevenirea vulnerabilităţii la corupţie în administraţia publică locală.

Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor a aprobat primirea de noi membri, respectiv, municipiul Marghita şi municipiul Gheorgheni, asociaţia numărând astfel un număr de 109 membri, la constituire membrii săi fondatori fiind în număr de 34.

În acest cadru de adunare aniversară a avut loc festivitatea de decernare a plachetelor aniversare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5