AJOFM avertizează angajatorii bistriţeni să-şi exercite lunar obligaţiile de plată

Angajatorii trebuie să depună până pe 25 august declaraţia lunară privind evidenţa nominală a asigurărilor şi a obligaţiilor de plată la bugetul asigurărilor pentru şomaj. Potrivit legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă actualizată, angajatorii trebuie să depună declaraţia lunară la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, până în data de 25, inclusiv, a lunii următoare celei pentru care se datorează drepturile salariale şi/sau veniturile de

natura acestora.

AJOFM Bistriţa-Năsăud avertizează angajatorii că nedepunerea lunară a declaraţiei privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată la bugetul asigurărilor pentru şomaj constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Conform bazei de date a Agenţiei, la nivelul lunii iunie 2009, au depus declaraţia lunară privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată un număr de 5.029 angajatori pentru 56.283 de persoane asigurate. Pentru luna iulie 2009, până la această dată, au depus declaraţia lunară, 2.445 angajatori pentru 27.127 de persoane asigurate.

„Pentru a beneficia de indemnizaţie de şomaj, o persoana (un asigurat) trebuie să realizeze un stagiu de cotizare la bugetul asigurărilor pentru şomaj de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării acestei cereri”, ne comunică consilierul EURES, Adina Preda.

În vederea certificării stagiilor de cotizare şi a stabilirii dreptului la indemnizaţie de şomaj, angajatorii au obligaţia, odată cu înmânarea carnetului de munca, de a elibera persoanelor cărora le încetează raporturile de munca sau de serviciu, o adeverinţă din care să rezulte:

„Dacă sunt identificate neconcordanţe între conţinutul adeverinţei si conţinutul declaraţiilor lunare sau înscrisurilor efectuate în carnetul de muncă, ori se constată că angajatorul nu a depus declaraţia lunară,

AJOFM-ul va solicita în scris angajatorului corectarea respectivelor documente şi depunerea lor la Agenţie, în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii solicitării”, a precizat consilierul EURES Adina Preda.

Neeliberarea de către angajator a respectivei adeverinţe constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei de către organele de control măsuri active ale AJOFM Bistriţa-Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5