„ALEGERI LOCALE PENTRU OMUL LOCULUI”, MIRCEA GAVRILĂ RUNCAN
O vizită în comună, în aceste zile premergătoare scrutinului din 10 iunie, este edificatoare, pentru ce reprezintă Nimigea – pe locul doi în judeţ în ce priveşte numărul localităţilor componente. Nimigea de Jos, Mocod, Mititei, Nimigea de Sus, Mintiu, Tăure, Mogoşeni, Floreşti sunt aşezări bine conturate, comunităţi în care oamenii trăiesc, preponderent din munca în agricultură, în gospodăriile proprii, servicii. Speră şi aşteaptă, ca oriunde, mai „bunele”, la orizontul zilei de mâine. Alegerile sunt şi acestea un astfel de prilej.
*Comuna Nimigea are 5.250 de locuitori
*străzile şi drumurile comunale însumează aproximativ 40 km, din care 16 km drumuri judeţene care traversează comuna, 6 km Drum Naţional
*Suprafaţa totală a comunei – 9836 ha.
„CONTRELE” ÎNDREPTATE SPRE COMUNA NIMIGEA…
Discuţia cu primarul Mircea Runcan o purtăm pe traseul vizitei, la faţa locului. (Om echilibrat, fire deschisă, primarul nu refuză pe nimeni – cu atât mai mult că e „în campanie electorală” –, îl apelează la telefon fie de la Primărie, fie cetăţeni cu o treabă sau alta, fie cei de la Poliţie).
Răsunetul: - Ca primar, şi fiu al locului, vă întâlniţi zi de zi cu cetăţenii comunei, duminică, pe 10 iunie, vă întâlniţi în poziţia de candidat pentru un nou mandat de primar.
Mircea Runcan: - Va fi o întâlnire la urne, cum spuneţi! Şi sper, îi chem, pe fiecare, la modul mai sincer, să ne revedem în număr mare… Cu unii pentru prima dată, fiind la primul lor vot.
Răsunetul: - Împărtăşiţi-ne din mandatul care se încheie. Ce aţi reuşit, ce v-a împiedicat să faceţi mai mult?
Mircea Runcan: - Toate realizările la care ne referim, în cursul acestui mandat, sunt din bugetul local – fără să fim sprijiniţi de Consiliul Judeţean, datorită faptului că primarul (care vă vorbeşte) este din formaţiune politică aflată în opoziţie…, iar bugetul la C.J. s-a repartizat pe criterii politice.
Răsunetul: - Ce să înţelegem, din ce spuneţi?
Mircea Runcan: - A fost o perioadă foarte grea şi datorită faptului că dl. preşedinte Liviu Rusu a avut „sfătuitori buni”, prin consilierul personal Turcu Grigore, fostul primar al comunei, care – surprinzător – a fost tot timpul unul care s-a opus alocării de fonduri pentru Nimigea. Mai ciudat e şi că Gr. Turcu are calitatea de consilier local, de Nimigea, în acest mandat 2008-2012.
Aş încerca să spun că, pe de o parte, „contrele” din partea C.J. au fost mult mai mult resimţite în eforturile pentru realizarea obiectivelor aşteptate de cetăţeni, decât criza care afectează în general bugetele administraţiei.
Răsunetul: - Mai concret, pe ce se bazează această observaţie?
Mircea Runcan: - Cum am mai arătat şi cu alte prilejuri – Nimigea deşi este printre primele cele mai mari comune din judeţ – având 8 localităţi componente – numărând 10 clădiri de şcoli, 2 grădiniţe, 8 cămine culturale, 2 săli de nunţi, circa 40 km de străzi şi drumuri comunale de întreţinut – a fost neglijată în repartizarea banilor la bugetul local.
SUNT MULŢUMIT DE CE AM REUŞIT, ÎN CONDIŢII DE CRIZĂ ŞI BANI PUŢINI
Răsunetul: - Cum priveşte Mircea Runcan, în momentul de faţă, în viitor?
Mircea Runcan: - Cu toate condiţiile de criză, de frustrări, am reuşit să finalizăm lucrările pe care ni le-am propus în aceşti 4 ani şi sperăm ca în viitorul mandat, pe care doresc să-l obţin prin votul cetăţenilor comunei, să putem continua proiectele propuse, în curs de realizare şi – desigur – altele noi, la care locuitorii comunei Nimigea sunt îndreptăţiţi. Pot să spun că sunt mulţumit de ceea ce am reuşit, în condiţii de criză şi bani puţini.
În perioada următoare – având încredere în cetăţenii comunei, ţinând cont de trendul care se afirmă prin elaborarea unor politici pentru dezvoltare şi repartizare echilibrată corectă a fondurilor băneşti, în raport de ponderea comunei, sperăm să realizăm mai multe obiective la orizontul 2012-2016.
LUCRĂRI DIN BUGETUL COMUNEI ÎN MANDATUL 2008-2012
FLOREŞTI: reparaţii capitale la Căminul Cultural, introducere apă curentă; pietruire drumuri şi montare tuburi podeţe; reparaţii capitală Şcoala Generală, izolare termică, amenajare grupuri sociale şi apă curentă (Căminul în 2011) – ajunsese într-un stadiu de degradare în interior
MOGOŞENI: reparaţii capitale Cămin Cultural; pietruire drumuri (4 km), montat podeţe;
TĂURE: reparaţii capitale sala de nunţi – izolare termică, uşi şi geamuri termopan în 2011; introducere apă curentă, grupuri sociale şcoală + cămin; reparaţii capitale Cămin Cultural + igienizări; montare centrală termică, calorifere, apă curentă şi amenajare grupuri sociale + geam termopan şcoală; pietruire drumuri şi montare tuburi – în 2010.
MINTIU: construire pod V. Luşti şi finalizare pod Pratosa – 2011; pietruire drumuri şi montare tuburi; reparaţii capitale Şcoala Generală, înlocuire şarpantă, montarea de geamuri şi uşi termopane, instalaţie electrică – 2010-2011
NIMIGEA DE SUS: reparaţii capitale Cămin Cultural – în 2012; înlocuire şarpantă, igienizare; pietruire de drumuri în fiecare an (6 km); podeţe (cam toate străzile), drumuri de hotar – în 2011 (în toate satele nivelări cu autogreder)
MITITEI: pietruire drumuri; amenajare drum pietonal – Calea Mare – 2012; amenajare vale – podeţ (Valea Satului), reparaţii Şcoala Generală – înlocuit tâmplărie cu termopan în 2012 înlocuirea uşilor şi geamurilor cu termopan, care este în curs – finalizare la începerea anului şcolar;; amenajare Monumentul Eroilor – în 2011; reparaţii Cămin Cultural – 2011 (introducere apă, amenajări grupuri sociale); pietruire străzi interioare – 2011; podeţe la şanţuri (tuburi) pentru scurgerea apei pluviale
NIMIGEA DE JOS: reparaţii capitale Şcoala Generală – izolare termică, geamuri termopan şi uşi şi instalaţie electrică; introducere apă curentă amenajat grupuri sociale; amenajare parc (lângă Biserica Reformată) în 2011-12; dispensar uman – încălzire termică, montare centrală pe lemne, calorifere şi geamuri termopan – în 2010, în prezent instalaţie termică; sala de nunţi – cameră frigorifică (în 2011); Primărie – geamuri termopan, reparaţii şi consolidare sală de şedinţă; reparaţii capitale construcţii, anexe, amenajare arhivă + copertină pentru maşini; pietruire drumuri – în 2012 – circa 6 km în fiecare an; igienizări şcoli şi grădiniţe – anual
OBIECTIVE PENTRU PERIOADA URMĂTOARE
- Cămin Cultural Nimigea de Jos aprobat Proiectul prin H.G., lucrarea predată de CNI – aşteaptă finanţare;
- Construire aripă nouă Şcoala generală Nimigea de Jos
- Creşă la Nimigea de Jos, în derulare – prin CNI
- Amenajare bază sportivă, teren sport - Şcoala Generală Nimigea de Jos, finanţare prin fonduri europene (GAL Ţara Năsăudului)
- Finanţare obţinută, de 1,5 milioane euro, pentru reabilitare (asfaltare) DC 33 – Tăure – Şintereag, la care suntem în faza de licitaţie proiect, prin Măsura 322 D
- Aducţiune de apă potabilă – au început lucrările de aducţiune (finalizare): proiect finanţat din fonduri europene, care cuprinde şi satele comunei Nimigea. Lucrările sunt în curs de execuţie – conducta de aducţiune este adusă până la rezervoarele care vor distribui apa potabilă – în punctul păşune Nimigea de Jos
- Reabilitarea-modernizarea drumurilor comunale pe întreg cuprinsul comunei
- La Nimigea de Jos – regularizare Valea Rîpăului – 2 km
- Amenajare bază sportivă Mocod
Citiţi şi:
- Bistriţa Bârgăului, realizări şi perspective
- Preşedintele Radu Moldovan: Satul Mintiu are unul dintre cele mai moderne cămine culturale din Bistriţa-Năsăud
- Primarul Horea Petruţ a schimbat faţa comunei Mărişelu, în doar 4 ani. Ceas de bilanţ şi proiecte viitoare
- Elevii din Nimigea vor începe noul semestru într-o şcoală europeană
- Şcoală nouă, inaugurată la început de an şcolar, la Nepos
Comentarii
D-nul primar= viceprimar si viceversa in fiecare mandat (din patru in patru ani) ......???????
rusine sa te afisezi cu proiectele altora lumea stie
blocajul nu a fost la CJ in pana lu Turcu ci in creierul tau școlit la profesionala care s-a blocat la marioara la mogosmort si nu ie in stare sa gandeasca la interesul public ci doar la cel personal. oile din ce ai putut sa le iei ? si saivanul cu termopane ? si pasunile si padurile . ati mai vazut saivan cu termopane ca la runcan ? din mostenirea de la tatato ? sau de la evrei ?,,, nu din primarie ? bacu ti lai luat pina la urma sau nici acum nai reusit ? ce sa vorbim de accesare de fonduri asta ptr tine e S.F.
amu bacu barem ti lai luat ? ca saivan cu termopane ti-o facut miron ? pot sa te duci la oi !
omu locului navetist de Mogosmort
omu locului din baru lu marioara
omu locului dhin baru lu marioara din Mogosmort
ba ce fata de borcan are asta
Cred ca nici macar nu ati citit articolul si aruncati cu laturi.Daca nu se face referire la cele scrise in articol cu argumente inseamna ca sunt adevarate.
DEBANDADA DIN COMUNA TINE LOC DE ARTICOL
Adaugă comentariu nou