Alexandru Petria în dezbatere la Literatorul
Numărul pe luna octombrie al revistei "Literatorul" din Bucureşti are două pagini de cronici literare despre Alexandru Petria şi noua sa carte, volumul de poeme "Călăul harnic", care trebuie să apară la editura "Herg Benet". E un fapt neobişnuit, o dovadă a preţuirii de care se bucură conjudeţeanul nostru. Textele sunt semnate de Radu Ţuculescu, Cristina Nemerovschi, Ştefan Doru Dăncuş, Dan Stoica şi Marius Ghilezan.
"Călăul harnic" este o carte cu poeme de dragoste, majoritatea dintre ele. "Textele cărţii de faţă, pline de vitalitate pe alocuri, nostalgice sau încrâncenate pe de altă parte, completează stocul creaţiei naţionale", susţine Stefan Doru Dăncuş. "După două cărţi de proză, cu impact atât la public cât şi la critica literară – Zilele mele cu Renata (Tritonic, 2010) şi Deania neagră (Herg Benet, 2011), scriitorul şi jurnalistul Alexandru Petria a anunţat că are în pregătire un roman. Acest roman, spunea autorul, are toate şansele să devină una din marile cărţi ale literaturii actuale, iar cititorii începuseră deja să-l aştepte cu sufletul la gură, cum era şi firesc. Apoi, parcă spre a ne dovedi cât de capricioasă e muza poeziei, care vine atunci când o aştepţi mai puţin, care îţi solicită dintr-o dată toată prezenţa, toată dăruirea, nelăsându-te să te mai dedici şi altei activităţi, Petria a dat pause romanului şi a scris, dintr-o suflare, un volum de poezie. I-a spus Călăul harnic.
Am văzut poemele luând naştere în serile de primăvară şi apoi de vară ale acestui an, 2012, seri în care autorul lor le posta pe Facebook, calde sau chiar fierbinţi, imediat ieşite din tastatură. Versurile lui Petria, din care s-a constituit Călăul harnic, au acea caracteristică din ce în ce mai rar întâlnită de a te lovi direct în moalele capului. Le ţii minte, vrei să reciteşti finalul. Fiecare poezie provoacă o reacţie: un zâmbet empatic sau neîncrezător, o ridicare din sprâncene, un comentariu."- afirmă Cristina Nemerovschi.
"Poezia lui Alexandru Petria are o mare calitate şi un adjectiv care o face de neocolit: e adevărată! Este poezia unei culturii care se pregăteşte să tragă capacul sicriului peste ea. Poeţii sunt singurii oamenii ale căror gânduri mai respiră prin ţara asta unde totul are aerul unui marş funerar cărora nuntaşii i-au găsit o variantă manelizată.", crede Dan Stoica. "În noul volum de poeme marca Petria, senzualitatea abundă şi îneacă moralistul singuratic din scrierile sale politice", zice Marius Ghilezan.
Radu Ţuculescu conchide: "Alexandru Petria îţi dă impresia că vrea să şocheze cînd, în fond, e vorba ”doar” despre o sinceritate fără urmă de echivocuri. Este dizolvarea oricărei măşti a meschinăriei, poetul renunţînd la ”menajamente”, într-un mod frust, aproape brutal. Petria e un revoltat care, în loc de arme, foloseşte cuvintele combinîndu-le îndrăzneţ, ingenios, adesea adevărate ”gloanţe” dotate, însă, incontestabil cu miez liric".
Abia aşteptăm să citim şi noi cartea.
Adaugă comentariu nou