Zvonuri infirmate de Ministerul Muncii

Alocaţia de stat pentru copii se va acorda indiferent de veniturile părinţilor

Zvonurile privind o eventuală suspendare „sine die" a alocaţiilor de stat pentru copiii în vârstă de până la doi trei ani, ai căror mame încasează indemnizaţie lunară de peste 600 de lei au fost infirmate de Ministerul Muncii.

Precizările sunt cât se poate de binevenite, în condiţiile în care 2.235 de mame din judeţul nostru, ale căror indemnizaţii pentru creşterea copilului sunt calculate în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni anterioare naşterii (85% din aceste venituri), fuseseră puse în gardă de „binevoitori” că ar putea pierde cei 200 de lei - cât reprezintă alocaţia de stat.

„În baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, persoanele care înainte de naşterea copilului au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit, conform Codului fiscal, beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului. Această indemnizaţie în valoare iniţială de 600 lei (la nivelul anului 2007) se acordă de la 1 ianuarie 2009 în cuantum de 85% din veniturile medii nete realizate de persoana beneficiară în cele 12 luni înainte de naşterea copilului, dar nu mai puţin de 600 lei şi nu mai mult de 4.000 lei. Articolul 4 din actul normativ menţionat precizează faptul că începând cu anul 2007 toţi copiii în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, beneficiază de o alocaţie de stat pentru copii în cuantum de 200 lei. Actul normativ reglementează în mod expres că în cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului se acordă şi alocaţia de stat în cuantum de 200 lei. Alocaţia de stat pentru copii este un drept al copilului şi se acordă indiferent de veniturile părinţilor", se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

La această oră, prin Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Bistriţa-Năsăud se achită 2.935 de indemnizaţii pentru creşterea copilului, printre beneficiari aflându-se şi 700 de tătici. De asemenea, potrivit directorului executiv adjunct, Maria Oltean, au fost aprobate şi sunt în curs de plată 315 cereri pentru recalcularea indemnizaţiei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5