Nu-ţi plăteşti impozitele, ţi se taie „maioneza” prestaţiilor sociale
Printr-un act normativ adoptat de Guvern, s-a decis ca beneficiarii de prestaţii sociale care nu îşi plătesc taxele şi impozitele locale să fie suspendaţi de la plată pe o perioadă de până la cinci luni. Singura prestaţia socială exceptată de la tăieri este alocaţia de stat pentru copii.
Potrivit ordonanţei de urgenţă, cei care beneficiază de venit minim garantat, de alocaţia de susţinere a familiei şi indemnizaţia de creştere a copilului urmează să reintre în plată în momentul în care fac dovada achitării taxelor şi impozitelor locale. Aceste persoane ar urma să primească şi suma cuvenită pe perioada suspendării.
Actul normativ prevede că toate aceste beneficii sociale se raportează la indicatorul social de referinţă, care are valoarea de 500 de lei, fără a fi modificate cuantumurile beneficiilor şi indemnizaţiilor sociale, acestea rămânând la acelaşi nivel exprimat în lei şi reglementat în prezent. Alocaţia de stat rămâne 200 lei până la 2 ani (trei ani în cazul copilului cu handicap) şi 42 lei până la 18 ani. Venitul mimin garantat va fi cuantum între 125 lei (pentru o singură persoană) şi 462 lei (pentru familiile formate din cinci persoane).
Potrivit comunicatul transmis de Ministerul Muncii, Familiei şi Prestaţiei Sociale, pe măsură ce legile subsecvente ale noului Cod al Asistenţei Sociale intră în vigoare, actualele 54 de prestaţii vor fi reduse la nouă tipuri de alocaţii, indemnizaţii şi facilităţi. Principalele modificări vizează venitul minim de inserţie care se instituie prin unificarea actualului venit minim garantat, a alocaţiei pentru susţinerea familiei şi a ajutorului pentru încălzirea locuinţei şi se va aplica din 2013. Alocaţia de stat pentru copii şi alocaţia de plasament se menţin la cuantumul actual, iar indemnizaţiile, stimulentele şi ajutoarele creştere copil se menţin din prestaţiile actuale care privesc indemnizaţia pentru creşterea copiilor şi stimulent lunar (OUG. Nr.111/2010) şi cele şapte tipuri de indemnizaţii şi ajutoare care se acordă persoanelor care au în îngrijire copii cu handicap cu vârste între 0 şi 7 ani acordate în baza Legii nr.448/2006.
Indemnizaţiile pentru persoane cu nevoi speciale se instituie din 2013 la modificarea Legii nr.448/2006, precizează cei de la Ministerul Muncii. De asemenea, indemnizaţia lunară de hrană HIV/SIDA şi ajutorul pentru persoane refugiate se menţin la cuantumul actual, iar ajutorul de urgenţă se menţine la cuantumul actual şi va cuprinde inclusiv ajutoarele financiare şi cele pentru tratamente în străinătate.
Se menţin la cuantumul actual şi facilităţile, incluzând contribuţiile de asigurări de sănătate, transportul persoanelor cu dizabilităţi şi subvenţionarea dobânzii creditelor pentru persoanele cu dizabilităţi.
Citiţi şi:
- Peste 100.000 de persoane din judeţul nostru depind direct de ajutoarele băneşti ale statului
- Toate ajutoarele de stat, sistate dacă eşti restant la taxele locale. Perioada de graţie: 5 luni.
- Venitul minim garantat va fi plătit de Agenţia de Prestaţii Sociale
- Biroul de asistenţă socială
- Plăţi de peste 65 milioane lei pentru asistenţă socială în judeţ
Adaugă comentariu nou