Venitul minim garantat va fi plătit de Agenţia de Prestaţii Sociale
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a publicat pe site-ul instituţiei proiectele de hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor a trei legi majore, adoptate în 2010, a anunţat ministrul Ioan Botiş. Potrivit acestuia, proiectele de acte normative sunt de importanţă majoră pentru autorităţile locale, direct implicate în primirea dosarelor pentru venit minim garantat, alocaţia de susţinere a familiei şi concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.
Cele trei proiecte au fost postate în perioada 4-7 ianuarie, iar sugestiile şi propunerile pot fi transmise până în 13, respectiv, 16 ianuarie 2011, însă, cel mai probabil, vor rămâne în această formă. Asistenţii sociali din primării pot să se ghideze în aplicarea prevederilor Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, Legii 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei şi OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.
În ceea ce priveşte venitul minim garantat, plăţile ajutorului social sunt preluate de Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale,, ceea ce va garanta plata acestui drept. Mai mult, se va asigura accesul la servicii de sănătate pentru această categorie de persoane defavorizate deoarece statul va plăti şi contribuţia de asigurări de sociale de sănătate pentru persoanele din familiile beneficiare de ajutor social. Modificările aduse legii întăresc măsurile de sancţionare a primarului în caz de nerespectare a prevederilor legale şi prevăd suspendarea acestui ajutor pentru cei care nu aduc, din 3 în 3 luni, adeverinţe de la AJOFM, nu participă la lucrări de interes local sau de două ori pe an nu prezintă o declaraţie pe proprie răspundere privind componenţa familiei şi a veniturilor, însoţită de o adeverinţă cu privire la veniturile realizate, supuse impozitului pe venit.
Legea 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei stabileşte o nouă limită maximă de venituri până la care se acordă acest ajutor, ajungând, din 2011, la 370 lei/persoană (limita maximă a fost de 470 lei/persoană). Potrivit ministerului, alocaţia familială va fi focalizată spre familiile cu venituri mai mici şi aduce ca noutate posibilitatea de a fi diminuată în raport cu absenţele şcolare înregistrate de copii, în baza situaţiilor transmise de inspectoratele şcolare.
Pentru concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului, lucrurile au devenit deja clare. Părinţii pot opta pentru una dintre cele două modalităţi de acordare a concediului, fie pentru o perioadă de un an (indemnizaţia variază între 600 şi 3400 lei), fie pentru doi ani (indemnizaţie între 600 şi 1200 lei şi un stimulent de 500 lei acordat lunar celor care se întorc la serviciu înainte de perioada de doi ani).
Citiţi şi:
- Se primesc dosarele pentru alocaţii de susţinere şi alocaţii suplimentare
- Biroul de asistenţă socială
- Peste 82.000 dosare în plată, la Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială
- Nu-ţi plăteşti impozitele, ţi se taie „maioneza” prestaţiilor sociale
- La Năsăud, a început distribuirea produselor de igienă prin POAD, tranşa a III-a!
Adaugă comentariu nou