Indemnizaţia pentru mame, 85% din venituri, dar nu mai mult de 3 salarii medii

Indemnizaţia pentru mame va fi de 85% din veniturile nete realizate în ultimele 12 luni, dar nu mai mult de echivalentul a trei salarii medii brute pe economie. Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Bistriţa-Năsăud informează: „Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit propriu potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 de lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei”. Potrivit acestei modificări, mamele nu vor putea primi, de la 1 ianuarie, o indemnizaţie mai mare de 4.000 de lei.

Potrivit Mariei Oltean, directorul executiv adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Bistriţa-Năsăud „dreptul la indemnizaţia pentru creşterea copilului în cuantumul prevăzut se acordă şi persoanelor care, la data de 1 ianuarie 2009, se aflau în una dintre următoarele situaţii: în plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului; în plata stimulentului lunar; în concediu de maternitate şi în plata indemnizaţiei aferente; ar fi fost îndreptăţite să beneficieze de indemnizaţia pentru creşterea copilului sau de stimulentul lunar, şi nu au solicitat acest drept; cererile privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului care nu au fost soluţionate până la data de 31 decembrie 2008, inclusiv”.

Pentru acordarea indemnizaţiei, persoanele beneficiare din judeţul nostru transmit la sediul agenţiei, o cerere scrisă care să conţină în mod obligatoriu numele şi prenumele, codul numeric personal, adresa, atât ale persoanei beneficiare, cât şi ale copilului pentru care se primeşte indemnizaţia, însoţită de documentele doveditoare. Modelul adeverinţei de venit din care să rezulte că persoana îndreptăţită a realizat timp de 12 luni în ultimul an anterior naşterii copilului venituri din salarii se găseşte la sediul primăriei de domiciliu a potenţialului beneficiar.

„Până la înregistrarea documentelor doveditoare şi calcul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, aceasta se acordă în cuantum de 600 de lei, urmând ca diferenţa de cuantum să fie acordată începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2009”, a precizat Maria Oltean, director executiv adjunct AJPS B-N.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5