SSBN

ANCHETA – INTERVIU A SOCIETĂŢII SCRIITORILOR DIN BISTRIŢA NĂSĂUD

AZI: SUZANA DEAC

1. Ce credeţi că ar trebui să ştie cititorii despre dumneavoastră?

Că sunt originară din Târgu Mureş, absolventa Facultăţii de psihologie, UBB, Cluj, domiciliată în Bistriţa, jud. Bistriţa-Năsăud, funcţionează ca psiholog şcolar, ocupând în mai multe rânduri funcţii de conducere, ca director de şcoli, inspector şcolar de specialitate.

Că am publicat nuvele, schiţe, poezii, eseuri în reviste literare judeţene, naţionale şi internaţionale. Participă atât în presa scrisă, cât şi în presa electronică.

Sunt membru în Societatea Scriitorilor Bistriţa-Năsăud, Societatea Scriitorilor Conexiuni, redactorul rubricii Psihologia vieţii în cotidianul Răsunetul.

Volume publicate:

« Kik vagyunk és kik leszünk » (Cine suntem şi cine vom fi) - volum de proză scurtă în limba maghiară – Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2006 ;

« Az élet mint hangulat » (Viaţa, ca o dispoziţie emoţională) - volum de proză scurtă în limba maghiară, Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2007;

« Exerciţii pentru dezvoltarea inteligenţei la copiii de 6-12 ani » - Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2007;

«Meteora», poezii, Editura Karuna, Bistriţa, 2008;

«Femeia şi bărbatul, Chemarea identităţii», roman, Editura Karuna, Bistriţa, 2009.

Debut în revista literară « Utunk », Cluj, 1972. Publicaţii culturale în care a publicat: Utunk-Cluj, Ecoul, Răsunetul, Mesagerul, Mesagerul Literar, Mişcarea Literară, Didactica Nova, www.cenaculum.ro, Conexiuni - SSB, Revista Ilustrată – SSBN, Vatra veche, Revista Literară Napkút, Budapesta, Ungaria;www.Europeea.atelierliterar;http://cititordeproza.ning.com;junimeadigitala.ning.com ;falezedepiatra.net ;www.miscarealiterara.ro;http://ro.netlog.com ;www.jurnale.ro ;

Reviste şcolare pe care le-a iniţiat sau în care a publicat : « Bambi » /Şcoala Specială Nr.2, « Cosânziana », Şcoala Profesională « Sfânta Maria », “Insomnii”, « Adolescent Magazin » (coautor), « Extraşcolar » Colegiul Tehnic Infoel, « Universul nostru » Revista Organizaţiei de Tineret CETIN.

“Pretexte”, volum apărut sub egida Societăţii Scriitorilor din judeţul Bistriţa-Năsăud;

“Al nouălea cer”, antologie a scriitorilor de la “Litera Nordului”, realizată de Dumitru Munteanu, Editura “George Coşbuc” Bistriţa, 2009.

“Dicţionarul Scriitorilor Bistriţeni”, Editura “George Coşbuc” Bistriţa, 2009;

Volumul solidarităţii Proador, Menuţ Maximinian, Bistriţa, 2009.

Că Suzana Deac, în calitate de psiholog şi scriitor, a participat la numeroase emisiuni de radio şi televiziune, şi la formarea continuă a cadrelor didactice în cadrul Casei Corpului Didactic Bistriţa. Este membru al Societăţii psihopedagogilor internaţionali, Budapesta, Ungaria. A desfăşurat o bogată activitate ştiinţifică, scriind articole de specialitate (Revista de psihologie Cluj, studii apărute în Revista Centrului judeţean de asistenţă psihopedagogică Bistriţa, Confident - CJAP ), îndrumând lucrări de licenţă şi de grade didactice, participând cu peste 50 de lucrări ştiinţifice la simpozioane judeţene, interjudeţene şi naţionale, efectuând cercetări în domeniul psihologiei şcolare.

2. De ce scrieţi?

Pentru că viaţa pentru mine este un univers cu limite invizibile, imprevizibile, invincibile.

Un ghemotoc care începe şi se termină în timp util fără să plictisească pe cineva.

O linie perturbată, conturbată, distorsionată. O operă finită - fără finalizare.

Un izvor care porneşte din interior şi se ramifică în multe direcţii spre dezorientarea ta.

Alegerea, privind direcţia, întotdeauna lasă de dorit.

O creaţie divină cu consecinţe terestre. Un curcubeu din care nu lipseşte nici o culoare.

Un curcubeu, în care nu poposeşte prea mult timp, nici una dintre culori.

O mână cu care poţi cere sau dărui, un picior cu care poţi înainta sau lovi, un suflet care poate face multe pentru tine şi pentru mulţi alţii.

O destăinuire, un coctail al bucuriei şi al suferinţei, îngenunchiere în faţa valorilor sfinte.

3. Cum vedeţi rostul scrisului?

Cel care meditează asupra propriei vieţi sau asupra vieţii altora, poate să aibă observaţii care conştientizează, direcţionează. Cu ajutorul cuvintelor îţi poţi cunoaşte sentimentele, raportarea la om, propriile erori, dar şi proporţia în care poţi fi omenos cu ceilalţi. Poţi exprima fricile, obsesiile, exagerările, iluziile constructive şi distructive, slăbiciunile. Deşi iei în serios toate cuburile vieţii, uitându-te înapoi spre trecut, ţi se pare că existenţa se compune doar din dispoziţii mai lungi sau mai scurte, cioburi, aşchii, emoţii, aşteptări, bucurii mici şi decepţii mari, dar găseşti pe lângă acestea şi frumosul, profunzimea, esenţa, ca să ai putere să faci ceva pentru cineva.

Dacă îmi citeşti cartea, înveţi din ea propria ta soartă, retrăieşti amintirile, te suprapui cu trecutul tău şi năzuinţa ta de viitor va fi mai consolidată. În scrierile mele găseşti multă culoare, dorinţă, neîmplinire, dar aceasta mişcă lumea înainte şi omul pentru viaţă şi pentru toleranţă. Domină ideile, observaţiile, judecăţile, constatările, raţionamentele, care provoacă la dialog, fiindcă toţi avem nevoie de adevărul celorlalţi, ca să avem ce contrazice, învinge, şi astfel să ne îmbogăţim în spirit şi suflet. Este singurul gen de bogăţie ce îl poţi duce cu tine în mormânt, dar dacă iubeşti oamenii, te străduieşti să împarţi această bogăţie şi cu alţii. Şi asta te face fericit şi om. Poate chiar dăinuitor.

Tuturor se împarte din dragoste

din ură, din bucurie,

din sentimente cu amărăciune

ceea ce este diferit

cum le suportăm pe toate deodată

4. Care sunt valorile în care credeţi?

Cele umane. Sunt iubitoare de om, natură, libertate. Caut calităţile în fiecare fiinţă şi le identific cu voce tare. Înainte de a fi schimbat un om, el are aspiraţii, idealuri, poate chiar acestea sunt reperele de viaţă. Lumea mea e omo-centristă. Doar la suferinţe şi bucurii fac escapade în braţele de consolare ale naturii. Apreciez bunătatea, omenia, solidaritatea, empatia, dar mă captivează inteligenţa, creativitatea, însuşiri care aduc atâta frumuseţe şi profunzime în viaţă, dar şi surpriza şi mirarea binefăcătoare. Scriu despre frumuseţea din suflet, gândire, atitudine şi acţiune, dar caut în vâltoarea vieţii mele şi a altora, dramatismul, tragi-comicul, absurdul care provoacă reverberări, scene existenţiale.

5. Cum scrieţi?

Haotic, din păcate. Invidiez pe toţi cei, care se pot aşeza la masa de lucru şi au un program bine stabilit. Sau nu există aşa ceva? Scriu uneori de nervi, din preaplinul sufletului, scriu din necesitate sau convingere, pentru descărcarea mea şi încărcarea altora… sper, cu mesaje sugestive. Ce-mi reproşez frecvent? Că sar de la un gen la altul, scriu un poem, fiind melancolică, o proză scurtă despre un segment de viaţă important, sau mă agasează un eseu… depinde şi ce citesc în momentul respectiv, fiecare lectură mă inspiră la altceva. În scris, pare-se că sunt omul impulsurilor.

6. În cariera dv. scriitoricească, există oameni cărora le datoraţi ceva?

Da, celor care îmi furau manuscrisele să le citească în secret, celor care mă lecturau cu plăcere şi mă completau cu îndrumări pertinente… şi fiecărui cititor în parte, care ia în mână şi în seamă o carte de a mea sau un gând de al meu.

7. Consideraţi că aveţi format un cerc de cititori? Cine sunt ei şi ce aşteaptă de la dv.?

Colegii de şcoală mă citesc cu plăcere, conform aprecierilor lor, şi colegii de pe diferite site-uri literare. Poate de asta sunt pentru mine aşa de importante aceste site-uri literare, mă aflu într-un contact „nemijlocit”cu cititorii mei. Ce aşteaptă ei de la mine? O carte nouă!

8. Credeţi în prietenii literare?

Sigur, ca şi în orice domeniu de activitate, şi în literatură ai nevoie de prieteni, de dialog, de un feed-back sincer, de susţinere, mai ales că lumea literaţilor este plină de carierism, egoism, orgolii, resentimente şi ierarhii apriori. Eu nu doresc să fiu în faţă, doar recunoscută de cititori, dar şi de scriitori.

9. Fiecare scriitor gândeşte la cartea de căpetenie care să-l reprezinte. Aţi scris-o deja? Dacă nu, cum o imaginaţi/ proiectaţi?

Mai bună ca celelalte, mai complexă, mai atractivă, memorabilă. Nu contează ce am scris, contează ce vom scrie de acum încolo, dacă ne ajută Dzeu.

10.Grupările literare, cenaclurile, credeţi că mai au vreun rost? Care ar fi el?

Sigur, ele ne oferă o susţinere spirituală. Dar aş schimba ceva radical. Fiecare cenaclu să fie organizat de câte un membru, care înştiinţează, mobilizează iubitorii de literatură şi nu numai scriitori, în vederea unor lecturi publice. Cred în lecturi publice organizate cu doritorii de literatură, în care fiecare scriitor prezintă ceva semnificativ din opera sa publicului dornic de frumos şi esenţial.

11.La ce lucraţi acum?

În loc să lucrez într-o singură direcţie, acţionez pe mai multe planuri: tocmai am terminat 2 volume de poeme (pentru care nu am suport financiar), mai am în lucru o carte cu proză scurtă, una de literatură pentru copii, chiar şi o carte pentru adolescenţi.

12.Ce reprezintă pentru dv. Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud?

Mult şi puţin. Mult, că am şansa de a-mi găsi un loc în familia scriitorilor din judeţ.

Şi puţin, dacă nu-mi găsesc acest loc.

Anchetă realizată de scriitorul Andrei Moldovan,

Preşedinte SSBN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5