SCRIITORI BÂRGĂUANI, CETĂŢENI DE ONOARE AI COMUNEI PRUNDU BÂRGĂULUI, NĂSCUŢI ÎN LUNA NOIEMBRIE
NICULAE VRĂSMAŞ
S-a născut la 03.11.1939, în comuna Prundu Bârgăului, jud. Bistriţa – Năsăud, având ca studii Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Geologie-Geografie, secţia geologie, absolvită în 1964, studii post-universitare de prospecţiune, explorare şi exploatare a resurselor minerale, cursuri de limba engleza, spaniolă şi de atestare PC.
A lucrat în mai multe unităţi, avand ca profil cercetarea geologică, precum: ISEM (1964-1966), IGEX (1966-1970), cu sediul în Bucureşti, IPEG Hărghita, Miercurea Ciuc (1970-1975) şi PROSPECŢIUNI Bucureşti (1975-1999), îndeplinind mai multe funcţii de conducere şi cercetând aproape întreg teritoriul ţării, pâna în 1999, când s-a pensionat.
Principala activitate, dupa anul 2001, s-a desfăşurat în domeniul publicisticii, la Casa de Presă ,,Răsunetul" Bistriţa, dar şi la alte ziare şi reviste locale sau naţionale.
Începând din primavara lui 2005 şi în prezent, lucreză ca redactor responsabil la ,,Gazeta de Bârgău", supliment al ziarului ,,Răsunetul de Bistriţa-Năsăud", ajuns în anul VIII, la numarul 93, având o bogată şi diversă activitate publicistică.
A debutul literar în revista ,,Vatra", nr. 9, din septembrie 1988, Târgu Mureş, cu fragmente din ,,Memoria jurnalului: Radu Petrescu", într-un gmpaj literar, întitulat ,,Memoria jurnalului: Radu Petrescu", alcătuit de loan Ilieş.
A publicat, până în prezent, următoarele volume: Regele brazilor şi folclorul, Ed. Europres, Bistrita, 2005; Prundu Bârgăului, o vatră străveche, vol.I, Ed. Karuna, Bistriţa, 2007, Jurnale paralele (Radu Petrescu văzut de un elev al său), Ed. Eikon, Cluj-Napoca, 2008, lucrare care a primit Premiul pentru debut literar în volum, la Concursul Naţional de Proză a celei de a XXVI - a ediţie a Saloanelor ,,Liviu Rebreanu", noiembrie 2008, dar şi Premiul pentru beletristică - proză, al “Anului editorial 2008", oferit de Biblioteca Judeţeană ,,Octavian Goga" din Cluj-Napoca; Un brad intrat în legendă, Ed. Eikon, Cluj-Napoca. A îngrijit o serie de articole postume şi volumul omagial ,,Nori dantelaţi - Nuages denteles", cuprinzând poeme ale poetului bârgăuan Teo Vrăsmaş, în traducerea lui Florin Avram, apărut în ediţie bilingvă, română - franceză, la Ed. Eikon, Cluj - Napoca, 2008 şi ,Anuarul Bârgăuan", revistă de ştiinţă, cultură, arte şi literatură, la care este redactor fondator şi îngrijitorul primului volum, Anul I, Nr.I, 2011, apărut la Ed. Eikon, Cluj-Napoca, 2011, întitulat ,,DespreŢara Bârgaielor şi oamenii ei.", cel de al doilea volum “Anuarul Bârgăuan”, Anul II, Nr.2, apărut la aceeaşi editură clujeană, în 2012, cu titlul “Exerciţii de trecut..cu privire spre viitor. Bârgaiele în spaţiu şi timp.”
De ce scrieţi domnule Niculae Vrăsmaş ?
“Întrebarea nu este uşoară, dar răspunsul meu e simplu. Având prima filă albă în faţă şi cunoscând puterea cuvintelor scrise, am luat pana cu cerneală violetă, de tintă şi am notat primele mele, observaţii, idei, întâmplări, dar mai ales scrisori, pentru că am plecat la 12 ani din satul natal.
Viaţa mea, prin meseria de geolog, a fost un adevărat pelerinaj, în care am cunoscut cele mai frumoase locuri şi oameni deosebiţi, despre care simţeam nevoia să scriu. Mi-am dat, de timpuriu, seama că viaţa reală a omului bate romanul şi filmul, pe care ficţiunea o poate modela, aş spune, în mod educativ.
Principalul îndemn pentru scris l-am primit de la fratele meu Teo, un adevărat spărgător de zid spre cultură, dar mai ales de la profesorul meu de limba şi literatura română, la şcoala din Prundu Bârgăului, Radu Petrescu, marele scriitor de mai târziu, cel care m-a sfătuit să scriu zilnic un jurnal.
Scriu foarte simplu, oricând, oriunde şi în orice poziţie, angajându-mă aproape la oricare temă, dar asta o fac pentru acumularea datelor şi a ideilor, pasiunea mea fiind cercetarea domeniului înconjurator. Consider că imaginile, intâmplările, convorbirile şi ideile trebuiesc înregistrate în forma lor brută, dar ele necesită, ori o prelucrare de strictă specialitate, ori îmbrăcarea lor într-o cât mai adecvată haină literară. Scriu foarte mult, dar public puţin. Sunt într-o continuă luptă cu timpul pentru a reuşi finalizarea lucrărilor începute şi în perspectivă. Aş afirma că scrisul meu nu este încă definit, având în vedere multitudinea temelor care mă atrag. Pendulez între monografie, istorie literară şi proză.”
(Extras din “Cuvântul în timp”- Antologie de poezie, proză şi eseistică, Materiale selecţionate şi aprobate de Grupul Consultativ format din Felix NICOLAU, Ioan Pavel AZAP, Ştefan Doru DĂNCUŞ, Gabriel COJOCARU, Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2011).
Adaugă comentariu nou