Animaţie mare pe şantierele Lechinţei. Investiţii majore în grădiniţe, şcoli, reţele de canalizare, drumuri agricole şi străzi

         Un efect pozitiv al introducerii canalizării Lechinţei îl constituie şi apa limpede, curată ca cristalul în care se oglindeşte, ca într-o oglindă, chipul privitorului. Dacă în urmă cu câţiva ani valea ce traversează localitatea de centru degaja un miros greu de suportat, acum este foarte curată, iar peştii găsesc uneori mediul prielnic. Am văzut chiar zilele trecute un băieţel cu o undiţă care se juca de-a pescuitul. Este plăcut să priveşti de pe pod ori de pe punţile pietonale cât de curată şi îngrijită este nu atât valea, cât şi malurile acesteia.

         Lechinţa este însă în şantier. Vremea deosebit de favorabilă îi ajută pe constructori. Canalizarea – lucrare de maximă importanţă, continuă şi la Sângeorzu Nou, după ce şantierul s-a mutat de la Lechinţa şi Vermeş. Reţelele sunt finalizate în proporţie de 90%, acum se lucrează la staţia de epurare de la Sângeorzu Nou, ne spunea viceprimarul Marcel Herinean.

         Satul Vermeş, aidoma altora din comună, este în şantier. Se construieşte o unitate şcolară pentru cei mici. Se lucrează din plin, zi lumină, cum îmi spunea un meseriaş. Vechea locaţie a fost dărâmată. Se ridică din temelii una nouă. Meseriaşii firmei coordonate de soţii Buduşan sunt aici şi lucrează pentru ca edificiul să fie dat în folosinţă la termen. Va fi aici o grădiniţă modernă dotată cu toate utilităţile necesare. Dacă în urmă cu câţiva ani, la Chiraleş s-a construit şi dat în folosinţă un Cămin Cultural în doar nouă luni de zile, şi grădiniţa din Vermeş va fi gata până la sfârşitul acestui an. Şi la Sângeorzu Nou, aceeaşi situaţie. Vechiul local a fost demolat şi în locul acestuia se va ridica unul nou. Aceeaşi firmă s-a angajat să efectueze lucrările.

Tot la capitolul proiecte ce vizează noi edificii este şi extinderea spaţiilor de învăţământ pentru Liceul Tehnologic. Se are în vedere construirea a încă zece săli de clasă şi ateliere pentru practică productivă, pentru instruirea viitorilor meseriaşi calificaţi. Urmează, în acest caz, obţinerea avizelor de la ISU şi apoi „vom ataca lucrarea”, ne spune viceprimarul Herinean.

Tot în Lechinţa urmează să se ridice un edificiu pentru secţia şi postul de Poliţie, ce va deservi toate comunităţile din zona de Câmpie a judeţului.

Drumurile locale şi agricole sunt, la ora actuală, alte obiective aflate în atenţia primarului Romeo Florian şi a administraţiei locale. Se derulează proiecte în acest sens, unele au fost finalizate, altele se află în curs de finalizare. Împreună cu un as al volanului, domnul Banabic, circulăm cu un Duster pe câteva dintre noile căi rutiere din comună. Prin Koffenberg, viticultorii ajung cu turismele direct la vie. Drumul curge ca şi vinul. Tot în zonă este Fizeşul, un alt drum agricol. De asemenea, o veste bună şi pentru locuitorii satului Ţigău. În sat se va asfalta porţiunea rămasă, astfel că întreaga localitate va avea covor asfaltic şi se va circula cu lejeritate, nu atât pe şoseaua nordului, cât şi pe celelalte căi de acces.

În satul Vermeş vor fi asfaltate străzile: Principală, Livadă, Şcolii, Biserici, iar în Sângeorzu Nou, la intrarea în satul Bungard, precum şi străzile Avram Iancu, Bisericii, Londei 1 şi 2. În Lechinţa, strada Gării va fi, în acest an, modernizată din temelii, aflăm de la conducerea comunei.

Modernizarea infrastructurii rutiere agricole şi a infrastructurii rutiere locale cuprind alte proiecte care, cu siguranţă, vor fi implementate în perioada următoare. Unele se află în faza de execuţie. Să amintim, tot la acest capitol, şi despre cooperarea comunei Lechinţa cu Galaţii Bistriţei în modernizarea drumului Sângeorzu Nou – Tonciu – intersecţia cu drumul naţional, o cale rutieră care va scurta semnificativ distanţa dintre comunele de Câmpie şi centrul de judeţ.

În comuna Lechinţa, la ora actuală, se derulează început campania agricolă de primăvară. În pomicultură se lucrează la efectuarea stropirilor de sezon, conform avertizărilor specialiştilor. Sectorul viticol, foarte bine reprezentat, este, de asemenea, în atenţia lucrătorilor şi a specialiştilor. În grădini deja unii şi-au plantat cartofii, alţii au semănat verdeţurile. Lechinţa, în ansamblul ei, acum în plină primăvară, se află în şantier.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5