Jurnalul de Lechinţa

Hotărâri ale Consiliului Local
În data de 14 octombrie 2013 a avut loc şedinţa extraordinară a Consiliului Local Lechinţa, şedinţă convocată de primarul Romeo Florian Daniel şi care a avut la ordinea de zi un singur punct. Consilierii au dezbătut şi aprobat Hotărârea privind aprobarea încredinţării mandatului special primarului să voteze şi să semneze pe seama şi în numele comunei Lechinţa adoptarea hotărârii privind aprobarea Listei de investiţii prioritare pentru proiectul „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Bistriţa-Năsăud”. Această hotărâre a fost adoptată după avizul comisiilor de specialitate, în unanimitate.
În şedinţa ordinară din luna octombrie, consilierii au avut în dezbatere următoarele proiecte de hotărâre: Proiect de hotărâre privind rectificarea de buget al comunei Lechinţa pe anul 2013; Proiect de hotărâre privind retragerea comunei Lechinţa de la forma de asociere cu Asociaţia G.A.L. pentru dezvoltare durabilă în microregiunea Bistriţa-Şieu-Someş „Ruralis”; Proiect de hotărâre privind completarea Hotărârii nr. 57/29.11.2011 „Hotărâre privind aprobarea listei cu mijloacele fixe ale serviciului alimentare cu apă extindere, localitatea Vermeş, comuna Lechinţa, care se va preda la S.C. „Aquabis” S.A. Bistriţa.

Pe şantierul Căminului Cultural din Sângeorzu Nou
După ce ani de-a rândul locaţia în care se afla căminul cultural a fost reparată, cheltuindu-se fonduri financiare însemnate, iată că primarul Romeo Florian a avut curajul (ca şi în cazul de la Chiraleş) să treacă la renovarea şi modernizarea din temelii a acestui aşezământ. În centrul localităţii, o clădire veche de mai bine de un secol adăpostea aşa-zisul cămin cultural, de fapt era o ruină care în ultimii ani a fost închis spre a se evita prăbuşirea lui. De câteva zile, aici este un adevărat şantier. Clădirea a intrat în reparaţii capitale. Au fost scoase tone întregi de moloz, scândură şi grinzi putrezite, iar în locul acestora, încet-încet prinde contur o nouă faţă. Primarul Romeo Florian doreşte ca şi la Sângeorzu Nou, căminul cultural să devină cartea de vizită a aşezării. Lucrările continuă şi se speră ca în anul viitor acesta să fie dat în folosinţă. Locaţia va avea toate utilităţile necesare desfăşurării unor activităţi specifice, săli pentru spectacole, cabinete pentru artişti, spaţii pentru centrala termică, toaletele moderne etc. De asemenea, curtea va fi amenajată, va fi împrejmuită şi va arăta aidoma unui spaţiu propice desfăşurării activităţilor din localitate.

Drumurile pietruite
Nu există localitate în comuna Lechinţa care să nu beneficieze în această perioadă de balastarea drumurilor locale. Şi dacă tot am vorbit mai înainte de Sângeorzu Nou, să amintim că aici câteva străduţe au fost balastate, aşa cum şi în localitatea Bungard, pe mai bine de 300 m, au fost împrăştiate sute de tone de material de râu. În satul Chiraleş, aleile ce duc la Pălută şi în zona Gării au primit o altă înfăţişare. Drumul care trece prin Ţigău, de la Chiraleş, de asemenea a fost balastat, circulându-se în prezent în condiţii corespunzătoare. Şi la Sâniacob, drumul care face legătura dintre sat şi DJ 151 a fost balastat. Dacă anul acesta a fost anul în care drumurile au fost reparate cu pietriş şi prundiş, anul viitor, ne spune primarul Romeo Florian, se va trece la o altă etapă, şi anume la asfaltarea drumurilor locale.

Se lucrează la reţeaua de apă
După ce lucrările de introducere a apei potabile în satul Sâniacob au fost încheiate, pentru această etapă, şantierul s-a mutat în localitatea învecinată, în Ţigău. Aici, în prezent se acţionează la obiectivul distribuţie. Cât privesc lucrările de la Sâniacob, după recepţionarea acestora şi alocarea fondurilor necesare, cetăţenii trebuie să fie încrezători că la anul, cu siguranţă, reţeaua de apă va fi funcţională şi apa va curge la robinete.

2014-2020 – Investiţii de peste 7 milioane euro
Comuna Lechinţa va beneficia în următorii ani de investiţii ce depăşesc 7 milioane euro. În fiecare din cele şapte sate vor fi implementate obiective ce vor schimba radical fizionomia acestora şi implicit viaţa cetăţenilor.

Şi la Sângeorzu Nou va fi apă potabilă
În urmă cu ceva vreme, cetăţenii acestui sat nici nu se puteau gândi că nu va trece mult până când apa potabilă va ajunge şi la ei. Deja, cum ne spune primarul Florian, s-a aprobat proiectul care vizează acest obiectiv, primăria alocând suma necesară pentru proiectare. Se va trece la procedura de licitaţie, iar după ce finanţarea va fi asigurată, în primăvara lui 2014 vor demara lucrările propriu-zise. Introducerea apei la Sângeorzu Nou va avea efecte benefice pentru toată zona de câmpie a judeţului, respectiv pentru comunele Miceşti, Sânmihai şi Budeşti. De aici, de la Sângeorzu Nou, magistrala va alimenta cu apă potabilă şi comunele mai sus amintite.

Obiectivul – Canalizarea Lechinţei – va fi predat către „Aquabis”
La întrebarea adresată primarului Romeo Florian de către un consilier local, referitoare la canalizarea Lechinţei, acesta a răspuns: „În decurs de o săptămână vor fi terminate lucrările la partea electrică, urmând a se putea preda lucrarea de canalizare la „Aquabis” Bistriţa. Aşadar, după mai bine de cinci ani, acest obiectiv de mare importanţă va fi predat beneficiarilor, adică cetăţenilor.

Cererile pentru încălzire: se primesc la Primărie
Într-o recentă şedinţă a Consiliului Local, cetăţenii: Liviu Mânzat din Lechinţa, Vasile Varga din Sâniacob, Gheorghe Ambruş din Sâniacob, Ioan Ciorba – Lechinţa, Ioan Constantin – Sângeorzu Nou, Maria Man – Sâniacob, Maria Alexandrina Baba – Sâniacob, Mariana Florian – Lechinţa şi Maria Farcaş din Sângeorzu Nou au solicitat să li se aprobe o anume cantitate de lemne de foc pentru încălzirea locuinţei. După analizarea în parte a fiecărei cereri, cetăţenii au primit răspunsurile conform prevederilor legale, majoritatea dintre aceştia beneficiind de o anumită cantitate de lemne de foc. Şi tot la capitolul încălzirea locuinţelor, amintim că se primesc la serviciul de specialitate al comunei Lechinţa cereri pentru ajutoarele de încălzire cu gaz, lemne şi din acest an, şi pentru cei care folosesc curentul electric drept sursă de încălzire.

Vicepremierul Dragnea sprijină investiţiile şcolare din Lechinţa
Campusul şcolar, şi mai ales grădiniţa din centrul Lechinţei, se află de mai mulţi ani în aceeaşi stare de vădită degradare. Lucrările începute sunt supuse vremurilor. S-a încercat reluarea lucrărilor, dar fără nici un rezultat. Situaţia de la localul grădiniţei a fost adusă la cunoştinţa vicepremierului Liviu Dragnea. Acesta s-a declarat disponibil să sprijine investiţia atât de necesară pentru preşcolarii de aici. Primarul Romeo Florian ne-a spus că acest obiectiv, aflat în „subordinea” Ministerului Învăţământului, va trece la Ministerul Dezvoltării sau la Consiliul Local, şi astfel se vor putea debloca fondurile continuării lucrărilor. Amintim că pentru locaţia în care îşi desfăşoară în prezent activitatea grădiniţa, primăria plăteşte anual o chirie considerabilă.

Comentarii

24/01/14 17:12
lucaci

Domnilor redactori va rog sa mergeti in loc. Saniacob sa vedeti cum sa pietruit drumul principal,de la jumate satul nu se poate merge cu masina,nu sa băgat deloc piatra pe mandatul domnului primar Romeo F florian.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5