Jurnalul de Lechinţa

Un viitor punct turistic, la Chiraleş

 

Şedinţa Consiliului Local

 

         La şedinţa Consiliului Local din luna trecută, şedinţă condusă de consilierul Vermeşan Ovidiu Gimi, au fost prezenţi 14 consilieri din 15 în funcţie. La şedinţă a participat primarul comunei, Romeo Florian, delegaţii săteşti – Vasile Huciu din Bungard, Ioan Man din Sîniacob, Constantin Hanganu din Ţigău – şi invitaţi – Vasile Moldovan – consilier juridic din cadrul Primăriei şi doamna Stela Mititean – şef Birou Financiar-Contabil. După avizarea proiectelor de hotărâri în comisiile de specialitate şi după dezbateri la obiect, au fost adoptate următoarele acte normative: Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli a comunei Lechinţa pe anul 2013; Hotărârea privind însuşirea Raportului informării şi consultării publicului pentru documentaţia Plan Urbanistic Zonal „Construire centrale electrice fotovoltaice”. De asemenea, printr-o hotărâre, s-a numit, în Consiliul de Administraţie al R.A. Valea Şieului, un membru din aparatul de specialitate al primarului comunei Lechinţa.

         La următorul punct al ordinei de zi s-au discutat cererile adresate de: Alexandru Covaci din Sângeorzu Nou, Ioan Schuler din Lechinţa, Crina Ghic din Sângeorzu Nou, Ioan Florea din Lechinţa, Mihaela Podină din Chiraleş şi cererea profesorilor de la Liceul Tehnologic, prin care solicită decontarea navetei. Pentru aceasta sunt prinşi bani în bugetul local.

         Tot în cadrul aceleiaşi şedinţe au prezentat rapoarte de activitate consilierii Bugnar Ioan, Fizeşan Damian şi Gherman Alexandru.

 

1,3 miliarde lei (vechi) pentru şcoli

 

         Pregătirile pentru debutul anului de învăţământ 2013 – 2014 se află în plină desfăşurare, în aşa fel încât în 15 septembrie spaţiile de învăţământ să fie bine primitoare pentru sutele de elevi din comună. Consiliul Local a alocat, în acest an, suma de 1,3 miliarde lei vechi pentru extinderea spaţiilor şcolare, igienizări, modernizări, toaletizări etc. Printre obiectivele importante se află amenajarea unei săli pentru preşcolarii din Sîngeorzu Nou, o baie modernă pentru cei mici din Sîniacob. Fiecare unitate de învăţământ, ne asigură primarul Romeo Florian, va fi atent monitorizată, în aşa fel încât lucrările planificate să se încadreze în graficele stabilite.

 

Audienţele primarului

 

         La Primăria comunei Lechinţa nu există un orar strict al audienţelor. Şi dacă ar exista n-ar putea fi respectat fiindcă cetăţenii vin des la Primărie, la primar în special, atunci când au o problemă, un necaz, o solicitare. Şi primarul Romeo Florian nu-i poate refuza. Joia este zi de târg la Lechinţa, iar în această zi este forfotă mare şi la Primărie. La Registrul Agricol, la Taxe şi Impozite, la funcţionarii de la asistenţa socială este un du-te-vino. La primar, aglomeraţia este mare. Vreme de două ore am asistat, cu aprobarea primarului, la audienţele acordate cetăţenilor. Şi am reţinut discuţiile calde, cordiale, prietenoase dintre Romeo Florian şi cetăţeni. Chiar dacă unii nu aveau dreptate, au plecat mulţumiţi că „domnul primar m-a lămurit că aşa scrie la lege”. Bunăoară, în comuna Lechinţa există o mare cerere de teren pentru construcţia de locuinţe. Sunt peste 50 cereri în acest sens. Edilul şef le-a explicat că Primăria nu mai dispune de teren, dar pentru a le satisface cererile se vor găsi şi soluţii. Eventual, se va cumpăra teren pentru a fi oferit doritorilor. Şi alte probleme ridică cetăţenii: ajutoare băneşti pentru situaţii deosebite,  lemne de foc, sesizează unii lipsa de bun gospodar a unora ori starea de indisciplină a unor tineri. Primarul, cu legea în faţă, reuşeşte de fiecare dată să fie convingător, în limita prevederilor legale.

 

Un viitor punct turistic, la Chiraleş

 

         La iniţiativa ziaristului Traian Săsărman şi cu sprijinul direct, nemijlocit, al primarului Romeo Florian, a consilierului Romeo Herinean, a consilierului local Ionuţ Retegan şi a tinerilor din sat, coordonaţi de Tiberiu Budecan, se amenajează un viitor punct turistic. Despre ce este vorba? Se ştie că localitatea Chiraleş, menţionată în 1079, când pe teritoriul satului are loc bătălia dintre regele Solomon şi conducătorul cumanilor, Osul, are un trecut istoric cu totul special. Pe colina numită Chersalom au fost ridicate ulterior o biserică ortodoxă şi una reformată, iar apoi un castel înconjurat de o grădină deosebit de frumoasă, în stil italian. Castelul, dărâmat prin 1947, se afla deasupra unei cripte şi era dedicat prieteniei. Cripta, fără pereche în Europa, era formată dintr-un tunel cu 32 braţe, săpat în stâncă, la aceasta s-a lucrat timp de doi ani şi jumătate. În această zonă se are în vedere amenajarea unui punct turistic. Sâmbătă, 25 august, mobilizare de forţe umane şi mecanice. În frunte cu primarul, cu consilieri, cu tineri, s-a muncit din greu. S-a curăţat, nivelat, balastat. Acţiunea va continua cu împrejmuirea spaţiului, amenajarea unor bănci, mese pentru eventualii turişti care, circulând pe DJ 151, vor face un scurt popas la marginea satului cu nume de rugă.

 

La Sîniacob, apă şi prune din Ferma lui Onoaie

 

         Încă din primăvară au început lucrările pentru alimentarea cu apă potabilă a satelor Sîniacob şi Ţigău, deficitare mai cu seamă acum, când seceta este cumplită. În prezent, se lucrează la Ţigău, după ce, la Sîniacob au fost finalizate lucrările conform proiectului. Primarul Romeo Florian ne spunea că, după primirea celei de-a doua tranşe a finanţării, lucrările vor continua, existând certitudinea ca până în vara anului 2014 apa potabilă să ajungă în gospodăriile celor de aici.

         În satul Sîniacob, toamna este destul de bogată. În plantaţiile de pruni ale fraţilor Onoaie a început deja recoltatul. Prune de calitate superioară, atât pentru consum cât şi pentru borhot. În vecinătate, strugurii din podgoria italianului (cu rădăcini în Măluţ), stau să dea în pârgă. Aşadar, prune de Sîniacob, marca Onoaie, vă puteţi procura în cantităţile dorite. Aromate, gustoase, aceste fructe nu trebuie să lipsească din meniul niciunui consumator.

 

Încep lucrările la Căminul Cultural din Sângeorzu Nou

 

         Construcţie veche, deşi a fost reabilitată în urmă cu vreo 15 ani, Căminul Cultural din Sângeorzu Nou va fi reabilitat din temelii. După parcurgerea tuturor etapelor premergătoare, lucrările propriu-zise vor începe în zilele următoare când se va trece efectiv la muncă. Cu un proiect funcţional, cu spaţii şi dependinţe pentru activităţile curente, se are în vedere, după spusele primarului Florian, ca de la debutul investiţiei, septembrie 2013, şi până la darea în folosinţă să nu treacă mai mult de 12 luni. Şi în comună există un precedent fericit. Căminul Cultural din Chiraleş a fost terminat şi predat beneficiarilor în opt luni şi jumătate. În vara anului viitor, sătenii din Sângeorzu Nou vor fi beneficiarii unei adevărate case de cultură. Şi o merită din plin.

 

Canalizarea Lechinţei – la final, lucrările la Primărie în grafic

 

         Obiectiv cu mare impact asupra vieţii cetăţenilor, cu alocări de fonduri financiare considerabile, canalizarea Lechinţei, lucrare care se derulează de mai mulţi ani, se află aproape de finalizare. În septembrie vom putea spune că acest obiectiv major va fi predat beneficiarilor, adică celor câteva mii de locuitori ai Lechinţei, este asigurarea dată de Romeo Florian.

         Cât privesc lucrările la noul sediu al Primăriei, fostul local al Gostatului, acum se lucrează la interioare, consolidat pardoseli, consolidat pereţi, alte lucrări de strictă necesitate.

 

Surprize la Zilele Lechinţei

 

         Primarul Romeo Florian n-a vrut să divulge încă noutăţile din cadrul Zilelor Lechinţei, desfăşurate, conform tradiţiei, în 20-21 septembrie 2013. Ne-a spus doar că vor fi câteva mari surprize: ansambluri folclorice de top, interpreţi de muzică populară de mare valoare etc. Surprize vor fi şi de Ziua Tineretului şi, bineînţeles, la Balul Romilor. Aşadar, surprize…surprize pe 20-21 septembrie, la Lechinţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5