Jurnalul de Lechinţa
Şedinţa Consiliului Local
La şedinţa Consiliului Local din luna ianuarie 2013, la care au participat 14 consilieri din cei 15 în funcţie, s-a discutat următoarea ordine de zi: *Proiect de hotărâre privind aprobarea planului de analiză şi acoperire a riscurilor în cadrul comunei Lechinţa pe anul 2013; * Proiect de hotărâre privind aprobarea planului de ocupare a funcţiilor publice pentru anul 2013 a funcţionarilor publici din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Lechinţa; * Proiect de hotărâre privind aprobarea planului de lucrări de interes local, pentru beneficiarii de ajutor social din comuna Lechinţa pe anul 2013; *Proiect de hotărâre privind aprobarea regulamentului local referitor la implicarea publicului în elaborarea sau revizuirea planurilor de urbanism sau de amenajare a teritoriului în comuna Lechinţa; *Proiect de hotărâre privind prelungirea termenului de valabilitate a Planului Urbanistic General al comunei Lechinţa; *Proiect de hotărâre privind modificarea hotărârii nr. 46/26.11.2012 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale în comuna Lechinţa pe anul 2013; *Discutarea cererilor şi Diverse. Toate proiectele au fost avizate de comisiile de specialitate.
Discutarea cererilor
La şedinţa Consiliului Local au fost discutate cererile adresate de următorii cetăţeni: Teofil Moldovan – Chiraleş, Alexandru Baba – Sîniacob, Ioan Măierean – Sîniacob, Maria Man – Sîniacob, Cornel Paul Schuller – Lechinţa, Loredana Monica Zăgrean – Lechinţa, Viorel Tuzes – Lechinţa, Ciprian Păcurar – Lechinţa, Ioan Felecan – Bungard. După discutarea cererilor, în funcţie de solicitări, acestea au fost rezolvate în mod legal şi conform posibilităţilor locale.
Teren pentru construcţia de locuinţe
În comuna Lechinţa nevoia unor terenuri necesare ridicării de case de locuit este evidentă. Mai mulţi cetăţeni, în special familii tinere, au solicitat şi solicită administraţiei locale o suprafaţă pentru a-şi ridica o locuinţă. Răspunzând solicitărilor, primarul Romeo Florian a subliniat că trebuie cuprinşi în buget banii necesari pentru cumpărarea unei suprafeţe de teren, pentru construcţia de locuinţe tinerilor căsătoriţi în localitatea Lechinţa. La aceeaşi idee a accesat şi consilierul Miluţ Emil Văcar, care propune că şi la Sângeorzu Nou ar trebui cumpărată o suprafaţă de un hectar pentru construcţia de case.
Taxa de salubrizare
Viceprimarul Marcel Tătar a spus în cadrul şedinţei Consiliului local că există persoane plecate din ţară şi care, nelocuind în comună, nu şi-au făcut cereri pentru scutirea plăţii taxei de salubrizare. Propune constituirea unei comisii care să verifice punctual situaţia pentru o rezolvare corectă a acestei stări de lucru. În aceeaşi ordine de idei, s-a adus în discuţie situaţia în care maşina de salubrizare nu poate intra pe unele străzi şi, ca atare, acele gospodării nu pot fi impuse la plata taxei. Această chestiune va fi discutată şi la şedinţa din luna februarie.
Investiţiile primarului
Speranţe sunt ca apa să ajungă şi la Sângeorzu Nou
Reprezentanţi ai firmei Aquabis s-au întâlnit cu primarul şi viceprimarul Romeo Florian şi, respectiv, Marcel Tătar, şi au discutat, concret, în teren, modalităţile tehnice pentru extinderea reţelei de apă de la Vermeş până la Sângeorzu Nou. „Sper să găsesc şi sursele financiare pentru ca apa să ajungă şi în acest sat unde, mai cu seamă vara, avem probleme deosebite. Speranţe sunt şi cred că vom putea demara şi această lucrare”, ne-a spus primarul Florian.
Canalizarea – cea mai mare investiţie
Un obiectiv de mare importanţă, realizat pe durata mai multor ani, prin fonduri de miliarde de lei vechi, este canalizarea. Un prim obiectiv a fost staţia de epurare, fără de care canalizarea nu are niciun efect. Deocamdată „funcţionează” în gol. Există cinci staţii de pompare. A început montajul utilajelor la aceste staţii, iar în următoarele zile branşamentul electric. În final, vor începe lucrările de branşare la blocurile din zona fostei fabrici de zahăr, ne-a asigurat primarul Romeo Florian. În acest an, marea majoritate a gospodăriilor vor fi branşate. Este cea mai mare investiţie din ultimii 10 ani. Credem şi suntem convinşi că în urma finalizării investiţiei poluarea zonei va deveni o amintire, iar pârâul Lechinţa, care traversează comuna, va fi limpede ca şi Ozana cea frumos curgătoare a lui Creangă, a conchis primarul Florian.
Şi satele Ţigău şi Sîniacob vor beneficia de reţea de apă potabilă
În cel mult trei săptămâni se va derula procedura de licitaţie a lucrării de introducere a apei potabile în Sîniacob şi Ţigău. „Sunt optimist în această chestiune”, ne spune primarul Florian „şi sper, dar asta şi în funcţie de mai mulţi factori, spre exemplu fonduri de mediu, că la sfârşitul acestui an să avem apă potabilă în cele două sate. Dacă se vor ivi unele probleme mai deosebite, în vara viitoare, cu siguranţă, investiţia va fi finalizată”.
Expertize peste expertize la noul sediu al Primăriei
La noul sediu al Primăriei, de o săptămână au început lucrările. Banii sunt asiguraţi prin bugetul local dar, din punct de vedere tehnic au apărut o sumedenie de probleme. Clădirea este veche, a fost expertizată, reproiectată. Din punct de vedere financiar nu vom putea susţine această investiţie. Sunt lucrări de refăcut, cu planşeul, acoperişul, care solicită fonduri suplimentare, e de părere edilul şef, după ce s-a consultat cu specialiştii.
La Sângeorzu Nou, demersuri pentru Căminul Cultural
În localitatea Sângeorzu Nou este pe cale să demareze construcţia unui nou obiectiv de investiţii. După Vermeş şi Chiraleş este rândul celor de aici de a avea un aşezământ cultural modern, funcţional. Cel actual este închis datorită degradării în care se află, construcţia fiind un real pericol pentru săteni. S-a făcut o expertiză tehnică de rezistenţă şi totul este bine, aşa că se va face o modernizare şi o reabilitare din temelii. Se speră că în vara acestui an să înceapă lucrările, iar în 12 luni, respectiv, în doi ani bugetari, să fie finalizate.
Sub semnul urgenţei: 12 săli de clasă
Administraţia locală, respectiv primarul Romeo Florian, a avut discuţii cu conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean vizavi de Campusul Şcolar de la Lechinţa. Este prima discuţie între cele două părţi în ultimii ani. Până acum n-au fost consultaţi, deşi lucrarea este de mare amploare, peste 14 milioane ron, care, spun oficialii locali, nu-şi avea utilitatea (era prevăzut un bloc cu 10 apartamente, cantină, internat etc.). Ce este mai urgent ar fi un corp de clădire cu 10-12 săli de clasă, cu centrală termică şi atelier şcolar. Sălile de clasă sunt necesare pentru numărul mare de elevi existenţi la ora actuală, aici învăţând şi elevi din comuna Matei. Sunt peste 1000 elevi în Lechinţa, unii din ciclul primar învaţă şi după-masă, această stare fiind destul de nefirească pentru cei mici. Ca atare, necesitatea unor spaţii şcolare este de mare urgenţă.
Panourile solare
O nouă sursă de energie este pe cale de finalizare, şi anume, energia produsă de panourile solare. Pe o suprafaţă de 10 ha sunt montate panouri solare. Au început demersurile pentru construirea unui nou parc de panouri pe o suprafaţă de 20 ha.
Adaugă comentariu nou