Jurnalul de Lechinţa

Şedinţa Consiliului Local

Şedinţa Consiliului Local din luna octombrie 2010, prezidată de consilierul de Sîniacob, Man Ioan, a avut următoarea ordine de zi: Proiect de Hotărâre privind încetarea mandatului de consilier local al domnului Văcar Emil Miluţ; Proiect de Hotărâre privind validarea mandatului de consilier local al d-nul Vermeşan Ovidiu Gimi; Proiect de Hotărâre privind modificarea hotărârii Consiliului Local al comunei Lechinţa, nr. 20/21.06.2008, privind constituirea Consiliului Local al comunei Lechinţa; Proiect de Hotărâre privind modificarea hotărârii C.L. Lechinţa nr. 23/22.07.2008 privind constituirea comisiilor de specialitate pe principalele domenii de activitate; Proiect de Hotărâre privind rectificarea bugetului local de venituri şi cheltuieli pentru anul 2010, conform Adresei nr. 20519/4.10.2010, emisă de DGFP Bistriţa-Năsăud; Proiect de Hotărâre privind rectificarea bugetului local de venituri şi cheltuieli pentru anul 2010, conform adresei nr. 6282/28.09.2010, emisă de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud; Proiect de Hotărâre privind desemnarea unui reprezentant al Consiliului Local Lechinţa în Consiliului de Administraţie al Grupului Şcolar Lechinţa şi a unui reprezentat la Şcoala Generală Vermeş şi desemnarea unui reprezentant al Consiliului Local Lechinţa în Comisia de evaluare şi asigurare a calităţii la Grupul Şcolar Lechinţa şi a unui reprezentant la Şcoala Generală Vermeş; Proiect de Hotărâre privind aprobarea concesionării unui teren în suprafaţă de 180.000 mp, situat în comuna Lechinţa, în tarlaua Rupeş + Zont, proprietate publică a comunei Lechinţa, conform H.C.L. nr. 4/12.01.2010; Discutarea cererilor şi Diverse.

Principalele aspecte ce au reieşit din parcurgerea ordinii de zi sunt următoarele: primele patru puncte din ordinea de zi aprobată, după discuţii şi votarea acestora, s-a ajuns la hotărârea că, consilierul Văcar Emil Miluţ rămâne în funcţie, neexistând motive temeinice pentru a fi înlocuit. De fapt, consilierii au votat în felul următor, referitor la acest punct al ordinii de zi: 5 voturi pentru, 5 voturi împotrivă şi 3 abţineri. Neîntrunind numărul de voturi necesar, nu au putut fi dezbătute nici proiectele de hotărâre de la punctele 2, 3 şi 4. Tot în cadrul şedinţei Consiliului Local au fost propuşi şi votaţi pentru Consiliul de Administraţie al Grupului Şcolar Lechinţa consilierul Iulius Măierean, pentru Şcoala Generală Vermeş consilierul Cîmpeanu Costel, iar pentru Comisia de evaluare şi asigurare a calităţii învăţământului la Grup Şcolar a fost ales consilierul Maican Florin, iar la Vermeş d-nul Habor Simion Florin.

La punctul Diverse, consilierii au discutat cererile adresate de: Angela Butz – Lechinţa, Matilda Todică – Bistriţa, Angelica Hăşmăşan – Lechinţa, cereri discutate şi aprobate conform legilor în vigoare. De asemenea, s-a acordat suma de 200 RON pentru eleva Petruţ Gabriela, în vederea înscrierii la Olimpiada de chimie, la faza pe ţară. La următoarea şedinţă de consiliu, vor prezenta rapoarte de activitate consilierii: Văcar Emil Miluţ, Măierean Iulius şi Cîmpeanu Costel.

Parc de panouri solare

Cum aminteam, în şedinţa din luna octombrie a Consiliului Local, s-a aprobat concesionarea unui teren în suprafaţă de 180.000 mp unei firme bistriţene, SC Blue Energy Specialist SRL. Această firmă, ne spunea primarul Romeo Florian, este dispusă să plătească o redevenţă de 20.000 euro pe an, sumă care va asigura finanţarea iluminatului public stradal în şcoli etc. Investiţia va începe în perioada următoare şi, se speră ca, în doi ani de zile să fie funcţională. Astfel că, la Lechinţa, va lua naştere unul dintre cele mai mari parcuri de panouri solare din România, un fapt pozitiv care va asigura alimentarea cu energie electrică a satelor comunei şi a unităţilor de interes obştesc.

Ajutoare pentru încălzirea locuinţei

Până la această dată, au fost depuse şi aprobate la Primăria din Lechinţa, un număr de 14 dosare pentru încălzirea cu lemne şi 30 pentru încălzirea cu gaz. Nu beneficiază de acest ajutor cei care au: autoturisme care depăşesc 1600 cmc; autoutilitare, autocamioane şi remorci, autobuze, tractoare, combine, presă de ulei, moară de cereale, gater; depozite bancare cu valoare de peste 3.000 lei; terenuri de împrejmuire a locuinţei şi curtea aferentă, teren intravilan care depăşesc 1.000 mp în zona urbană şi 2.000 mp în zona rurală; cei care deţin animale şi păsări: peste 3 bovine, peste 5 porcine, peste 20 ovine, caprine sau peste 15 familii de albine. De fapt, fiecare solicitant completează şi depune o cerere şi declaraţie pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinţelor, şi în caz că declară date false, răspund în faţa legii. Oricum, faţă de anul trecut, ajutoarele pentru încălzirea locuinţelor sunt foarte mult diminuate.

Alimente pentru cei nevoiaşi

La nivelul comunei Lechinţa vor beneficia de alimente oferite de Comisia Europeană, un număr de 1064 cetăţeni. Vor beneficia de acest ajutor, constând în: 14 kg făină grâu, 7 kg făină mălai, 15 kg zahăr, 13 pachete biscuiţi, 8 pungi paste făinoase, 1 kg lapte praf, cei cu handicap grav şi accentuat, şomerii, cei ce primesc ajutor social conform Legii 416/2001, pensionarii cu venituri până la 400 lei.

Eminescu, la Lechinţa

În curând, în faţa Şcolii de pe str. Gării din Lechinţa va fi amplasat bustul poetului Mihai Eminescu. Primarul Romeo Florian ne-a spus că bustul poetului naţional a fost donat comunei de către Traian Gheorghe Dascăl şi va fi inaugurat, probabil, de ziua de naştere al lui Eminescu, respectiv, la 15 ianuarie. „Eminescu este poetul naţional, este poetul tuturor românilor, deci şi al celor din comuna Lechinţa şi, ca atare, ne bucurăm să îl preţuim şi în acest mod pe poetul născut la Ipoteştii Botoşanilor. Avem în proiect şi amplasarea busturilor scriitorilor Liviu Rebreanu şi George Coşbuc în comuna noastră”, ne-a precizat primarul Romeo Florian.

Pe scurt…

* Iluminatul public stradal pe perioada de iarnă va fi funcţional în satele comunei Lechinţa, cu excepţia centrului de comună, între orele 5.30 – 7.00 dimineaţa şi 17.30 – 20.00 seara, ne-a informat viceprimarul Marcel Tătar.

* Se lucrează, în continuare, la finalizarea lucrărilor la Complexul sportiv din Lechinţa. Sunt în curs de terminare lucrările la vestiare şi se speră că în acest an stadionul din Lechinţa va putea fi redat sportivilor. Deocamdată, echipa de fotbal din Lechinţa, antrenată de Florin Danciu, aflată pe locul 10 în Liga a IV-a, îşi dispută toate întâlnirile „în deplasare”.

* La DJ 151 se mai lucrează încă, cât permite timpul. Termenul de finalizare a modernizării căii rutiere este 24 luni, respectiv, anul 2011.

* Şcolile din raza comunei au asigurată energia electrică, căldura, autorizaţie sanitară, astfel că activitatea se desfăşoară în bune condiţii.

* Propunerea ca la Chiraleş să se ridice un Cămin Cultural nou rămâne valabilă, ne spunea primarul Romeo Florian. Din primăvară, pe locul actualului cămin vor începe lucrările propriu-zise.

* Pentru anul viitor, la Vermeş, se va extinde reţeaua de apă potabilă, iar în Lechinţa se vor asfalta câteva străzi. De asemenea, apa potabilă la conductă, se speră, dacă se vor obţine fondurile şi resursele financiare, să ajungă la Sîniacob şi Ţigău. La Sîniacob, ne spunea consilierul Ioan Man, va fi amenajat, în preajma şcolii şi a grădiniţei (în total învaţă aici în jur de 25 preşcolari şi şcolari) un parc pentru cei mici, şi nu numai.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5