Jurnalul de Lechinţa

Şedinţa Consiliului Local

La şedinţa Consiliului Local Lechinţa, convocată de primarul Florian Romeo, au participat toţi cei 14 consilieri şi invitaţii: Vasile Moldovan – consilier juridic, Stela Mititean – şed Birou financiar-contabil şi delegaţii săteşti: Huciu Vasile din Bungard şi Horaţiu Mureşan din Chiraleş.

Ordinea de zi a cuprins următoarele: proiect de hotărâre privind alegerea preşedintelui de şedinţă pentru lunile iunie-august 2010; proiect de hotărâre privind aprobarea planului de ocupare a funcţiilor publice pe anul 2010, a funcţionarilor publici din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Lechinţa; proiectul de hotărâre privind aprobarea organigramei şi a statului de funcţii al aparatului de specialitate al primarului comunei Lechinţa; Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2010; proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetare pentru anul 2009; discutarea cererilor şi diverse.

Intrându-se în ordinea de zi, consilierul Habor Simion Florin a fost ales preşedinte de şedinţă pentru perioada mai sus menţionată. Toate proiectele de hotărâre au fost în prealabil avizate de comisiile de specialitate ale Consiliului Local.

La dezbaterea proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli, consilierul Gherman Alexandru propune ca suma de 100 milioane lei de la Salubrizare să fie trecută în bugetul şcolii pentru plata verificărilor la instalaţiile de gaz şi pentru decontarea cheltuielilor de deplasare ale profesorilor. Primarul Romeo Florian arată că nu sunt bani în prezent pentru decontarea biletelor de transport ale profesorilor, iar pentru plata verificărilor instalaţiilor de gaz se va cere o amânare. De asemenea, consilierul Alexandru Gherman solicită suma de 2.000 lei necesară pentru acordarea premiilor elevilor cu rezultate bune la învăţătură.

La punctul următor al ordinii de azi au fost prezentare şi dezbătute un număr important de cereri pe care cetăţenii comunei le-au adresat legislativului local. S-au adresat, până la şedinţă, următorii cetăţeni: Mirela Lăcătuş, Maria Livia Rebrean, Simona Suciu, Dumitru Varga, Ioan Mărincuş, Mihaela Arieşan, Petru Rostaş, Aurelia Creţu, Dragotin Mureşan, Daniel Chira, Iulius Măierean, Ioan Filipaş, Emilia Suciu, George Stan, Vasile Giurca, Garofiţa Butz, Teodor Făgărăşan, Gabriel Zerfas, Maria Tok, Aurel Cruşitu, Simona Racoţi, Gheorghe Neamţu, Emil Mureşan, Radu Măierean, Ioan Mureşan, Flavius Buican, Vasile Tuzeş, Ioan Ciorba, Pamela Rostaş, Adriana Mureşan. Fiecare cerere a fost discutată şi i s-a dat soluţionarea conform legilor în vigoare.

Domnul primar informează consilierii că s-a primit o adresă de la Partidul Naţional Liberal Bistriţa-Năsăud privind excluderea din partid a domnului consilier Văcar Emil Miluţ şi validarea mandatului de consilier al domnului Vermeşan Ovidiu Gimi.

Vijelia de la ora 15.00

Exact la ora 15.00 a zilei de miercuri, 16 iunie, asupra comunei Lechinţa şi nu numai, s-a abătut potopul, însoţit de o vijelie cum nu s-a mai văzut prin partea locului. Vântul, spun specialiştii, a depăşit 100 km pe oră, fenomenul respectiv a adus mari prejudicii în gospodăriile populaţiei. Sunt bătrâni de peste 90 de ani care nu-şi amintesc să fi văzut aşa ceva de-a lungul vieţii. Cerul s-a întunecat, norii au coborât pe pământ, vântul a suflat puternic, oamenii s-au adăpostit, doar clopotele bisericilor au implorat puterea divină. La fermele zootehnice, şi nu puţine, din raza comunei, vijelia a produs destule avarii. Un bazin de tablă de 1000 litri a fost luat ca o pană şi aruncat sub un pod, apa inundând suprafeţe apreciabile. Terenurile cultivate cu legume ale celor din Ţigău, peste 10 hectare, au fost acoperite cu apă şi nămol, la Sângeorzu Nou, pe lângă cele 60 hectare de culturi compromise în urma unei furtuni precedente, s-au adăugat alte suprafeţe. Zeci de pomi fructiferi şi ornamentali au fost doborâţi la pământ. În faţa bisericilor din Lechinţa şi Chiraleş, brazii au fost rupţi. Gospodari din Ţigău, Chiraleş, Lechinţa şi Vermeş au avut şi ei destule probleme cu acoperişurile caselor şi cu unele anexe care au fost măturate de vânt. De asemenea, clădiri ale unor firme comerciale din Lechinţa, Vermeş şi Sângeorzu Nou au fost descoperite parţial.

Din păcate, ne spunea primarul Romeo Florian, prea puţini dintre cei care au suferit pagube vor beneficia de despăgubiri din partea societăţilor de asigurare, deoarece puţini gospodari şi firme şi-au asigurat bunurile.

Un nou secretar la Primărie

Peste 35 de ani, Ioan Aurel Cruşitu a fost secretarul Primăriei Lechinţa. În decembrie 1989, cetăţenii l-au ales să-i conducă, devenind pentru o scurtă perioadă şi primarul comunei. După atâţia ani în serviciul comunităţii, pe care a servit-o cu multă conştiinciozitate şi profesionalism, în conformitate cu legile ţării, dl. Cruşitu a ieşit la pensie, pe care i-o dorim cât mai lungă, cu sănătate. În urma concursului organizat, funcţia de secretar va fi ocupată, din această săptămână, de doamna Rodica Haneş, absolventă a Facultăţi de Drept, până acum salariată la AJOFM. Să-i urăm doamnei secretare cât mai multă putere de muncă spre a-şi servi concetăţenii aşa cum dictează legile.

Investiţiile bat pasul pe loc

În anii precedenţi, în comuna Lechinţa au demarat lucrările la mai multe obiective de mare interes şi de strictă necesitate. Campusul şcolar, ce se vrea a fi o adevărată citadelă a învăţământului pentru toată zona de Câmpie, stagnează. Dar nu numai atât. Lucrările ce s-au efectuat până în prezent se degradează pe zi ce trece. La fel şi pe şantierul noii grădiniţe din centrul comunei Lechinţa este vraişte. Construcţia este supusă vremurilor, pereţii din cărămidă se macină şi se degradează datorită ploilor abundente. Stadionul, de asemenea, nu este finalizat încă. Canalizarea Lechinţei, modernizarea unor artere de circulaţie sunt alte obiective ce se cer realizate şi terminate. „Nu au sosit banii pentru investiţii”, ne spune total nemulţumit primarul Romeo Florian.

Pensionarii şi necazurile lor

Peste 3.000 pensionari trăiesc în comuna Lechinţa. Majoritatea au pensii de la colectiv, de 400-500 lei lunar. Unii mai în putere îşi mai cultivă mici suprafeţe de teren, de unde-şi procură legumele necesare traiului. Mulţi însă nu pot face nici aceste lucrări. Reducerea pensiilor cu 15% i-a afectat mult. Aceştia sunt nemulţumiţi şi se întreabă cum îşi vor mai putea duce traiul în perioada următoare?

În curând,

Căminul Cultural din Vermeş va fi dat în folosinţă

Primarul comunei, Romeo Florian, ne-a informat că în perioada următoare, când lucrările la Căminul Cultural din Vermeş vor fi finalizate în totalitate, va fi inaugurat şi acest adevărat lăcaş de cultură. Aşadar, peste puţine zile, cetăţenii comunei şi nu numai, sunt invitaţi la Vermeş să vadă una dintre construcţiile cu care se mândreşte orice edil.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5