Ansamblul folcloric ,,Codrișorul” în Bulgaria
Seară târzie, Joi- 20 aprilie 2018. Taximetristul mă lasă cu bagajele în micuțul parc din fața Sinagogii. Multă lume adunată, maturi și copii, toți cu bagaje, în așteptarea autocarului. După un timp apare autocarul. Toată lumea își pune bagajele la locul de bagaje și urcă. Se așează pe locurile lor, de la microfonul mașinii se fac ultimele anunțuri, deoarece era foarte târziu și ne angajam la un drum de aproape 1200 km. În sfârșit mașina se pune în mișcare.
S-a dat startul. Noaptea a trecut fără să ne dăm seama. La opt dimineața, încă unii mai dormeau în scaunele lor, coregraful Adi Pașcu da deșteptarea, pregătiți pașapoartele în zece minute întrăm în vama Giurgiu. Trecem destul de repede, traversăm podul de peste Dunăre, dincolo în Bulgaria, la Ruse. Ne îndreptăm spre sud spre o localitate destul de greu de pronunțat, Ognyanovo, în regiunea Blagoevgrad. Conducătorul autocarului, pregătește traseul, ajutat de GPS, după care ne anunță că vom avea de străbătut peste 600 km pe un drum național. Am ajuns la destinație în jurul orei 18 seara. Eram așteptați de organizatorii festivalului. Aveau emoții că vom întârzia. La ora 18.30, începea parada formațiilor.
Mă aflam pentru a treia oară în Bulgaria. Prima dată când am vizitat această țară a fost prin 1985, pe litoral până la Varna, Nisipurile de Aur. A doua oară am tranzitat Bulgaria mergând la un festival în Turcia. Iar acum traversam central Bulgaria, pe un drum lung, ce trecea printr-o zonă cenușie și tristă. O zonă în care nu am văzut nimic nou. O zonă muntoasă, cu multe păduri și locuri naturale. Totul era cenușiu, nici o investiție, nimic. Parcă vedeam România anilor `90.
Imediat ce am ajuns, ghidul care s-a ocupat de noi, ne-a preluat, ne-a așezat la locul nostru în coloana formațiilor aranjate pentru paradă. Imediat s-a dat drumul la paradă, erau încolonate vreo douăsprezece formații, din Grecia, Macedonia, România și Bulgaria. Deci era vorba de un Festival Internațional de Folclor aflat la a IX- a ediție.
România era reprezentată la acest festival de două ansambluri folclorice: „CODRIȘORUL” al Casei de Cultură a Sindicatelor Bistrița, având coregraf pe Adrian Alexandru Pașcu și „MĂGURA” din Măgura Ilvei având coregraf pe Simion Buia și Ansamblul Folcloric „Laleaua Pestriță” din comuna Cetate, coregraf Adrian Alexandru Pașcu.
Prima zi se apropia de sfârșit, după încheierea acestei parade, am rugat ghidul să ne ducă la cazare, deoarece toți eram extrem de obosiți, după nouăsprezece ore de drum. Ajungem la cazare la Hotelul „Delta”, de fapt era un complex hotelier, cu piscină acoperită, cu un Centru SPA, de nivel european. Sigur că după ce ne-am cazat, am și uitat de oboseală și ne-am îndreptat spre piscina acoperită cu apă termală sulfuroasă, unde ne-am desfășurat până târziu, eliminând din noi o mare parte din oboseală.
Foarte greu am reușit să găsesc infirmații despre zonă și localitatea în care ne aflam. Localitatea Ognyanova, este situată în valea râului Mesta, in fustele părții Dabrash din munții Rodopi, chiar în granița cu Grecia, la distanță de 125 km de Sofia, în regiunea Blagoevgrad. Provincia (comuna) este compusă din 3 sate: Garmen, Marchevo și Ognyanovo.
Zona este foarte bine dezvoltată turistic, pe lângă faptul că lunca râului este foarte lată între cei doi versanți muntoși, este foarte bogată în ape minerale, descoperite încă din vremurile romane, ceea ce a contribuit foarte mult la dezvoltarea turismului în zonă. Acest lucru este confirmat de faptul că în apropierea satului au fost descoperite rămășițele unei localități medievale și unui oraș roman (castru) denumit Nicopolis ad Nesum ( 106 î. Hr). În documentele otomane (1478 – 1479) pentru prima oară satul este menționat ca un sat creștin, cu o singură gospodărie musulmană și 53 de gospodării non-musulmane și purta numele de Hotovishta. În anul 1835 a fost construită biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”. În anul 1859 a fost deschisă prima școală. La 1908 satul era compus din 103 gospodării bulgare cu 303 locuitori și 40 gospodării pomaice cu 200 locuitori. După 1912 regiunea a devenit parte a Bulgariei.
La această oră localitatea este condusă de un primar pe nume Dimitria Gyurova, care din 2003 se află la conducerea primăriei. Localitatea arată foarte bine, se văd multe lucruri realizate cu fonduri europene. Localitatea este foarte bogată în ape minerale împărțite în două grupe. Prima grupă numită „Mirata” este formată din 17 izvoare cu temperatură de 42℃ și celălalt grup de 7 izvoare cu temperaturi între 16 – 40℃. Datorită acestui fapt în zonă s-a dezvoltat turismul prin construirea de pensiuni si baze de tratament, iar lunca râului Mesta, este împânzită cu ferme și solarii pentru legumicultură.
Cea de-a doua și ultima zi a festivalului, sâmbătă 21 aprilie 2018, la orele 17.00, d-na primar, Dimitria Gyurovaa, în cabinetul său a primit delegațiile ansamblurilor folclorice prezente la festival, cadru în care le-a transmis mesajul de bun venit în orașul pe care îl gospodărește și totodată s-a făcut un schimb de cadouri, fiecare țară, fiecare ansamblu folcloric, a dăruit, câte un cadou specific tării și zonei din care provenea. La rândul său d-na primar a dăruit fiecărui ansamblu un coș care conținea mai multe lucruri reprezentative atât pentru zona respectivă cât și unele însemne ale festivalului.
La ore 18.00 pe scena din fața Casei de Cultură a Orașului, a avut loc deschiderea celei de-a IX- a ediție a Festivalului Internațional de Folclor, manifestare prezidată de primarul orașului, cu prezența oficialităților administrative și culturale ale Regiunii, după care s-a dat startul spectacolului propriu-zis.
Spectacolul festivalului a fost deschis de către un grup folcloric din Grecia, după care a urmat Ansamblul folcloric „Codrișorul” Bistrița, care a prezentat câteva sute de jocuri populare din zona noastră. În continuare Ansamblul folcloric „Măgura” al Căminului Cultural din localitatea Măgura Ilvei a încheiat partea din program care revenea României cu un joc popular de pe Valea Someșului.
În programul festivalului, care a durat până seara târziu au mai evoluat grupuri și ansambluri folclorice din Macedonia, Grecia și Bulgaria. După terminarea programului fiecărui ansamblul folcloric d-na primar Dimitria Gyurova, a înmânat diplome și placheta festivalului, adresându-le fiecăruia mulțumirile pentru prestația făcută.
Duminică după masa de prânz ne-am îmbarcat, cele două ansambluri folclorice „Codrișorul” și „Măgura”, în autocar și ne-am îndreptat spre casă, însă de această dată pe altă rută, Ognyanovo – Sofia – Vidin – Calafat. O rută care ne-a făcut mari surprize. Am călătorit pe un drum civilizat, european, flancat în stânga și în dreapta de niște munți extraordinar de frumoși cu căciuli, încă, albe de zăpadă. Până la Vidin – Calafat, am fost impresionați de tot ce am văzut. O zonă super dezvoltată, o zonă care este total diferită de cea pe care am mers de la Giurgiu – Ruse până la Ognyanova, unde totul era cenușiu și trist. Momentul în care am intrat în Vama Vidin – Calafat, am rămas impresionați în primul rând de construcția podului de peste Dunăre care are câte două benzi pe sens și la mijloc trecere de cale ferată și apoi de construcția propriu-zisă a locației vamei, care este într-adevăr o vamă europeană, fără a mai pune la îndoială, operativitatea cu care lucrează, personalul vămii. În 15 minute am trecut cele două vămi, Bulgaria și România, fiind comune.
După ce am intrat în țară, primul popas l-am făcut pe Valea Oltului la o pensiune pe lângă Râmnicu Vâlcea, unde ne-am stins foamea cu o ciorbă specifică, după care în dimineața zilei următoare am sosit la Bistrița, exact la locul de unde am plecat. Sigur mai obosiți, dar împăcați că ne-am împlinit misiunea, că am reprezentat România la acest festival, cu cinste și demnitate.
A consemnat Al. Câțcăuan
Citiţi şi:
- Măsura oilor la Ilva Mare
- Lenuţa Filipoi, pe podium la festivalul „Din dragoste de neam, de ţară”
- Codrişorul- emblemă a jocului românesc
- 40 de ani cu Casa de Cultură a Sindicatelor Bistriţa
- Vezi unde a mers Trofeul Dor Românesc! Peste 500 de artişti dansatori au luptat, în paşi de dans, pentru el! La Festival, ministrul Finanţelor!
Adaugă comentariu nou