Anuarul bârgăuan – reper al culturii bârgăuane
Ajuns la numărul 3, Anuarul bârgăuan, publicaţie de ştiinţă, cultură, arte şi literatură, are ca temă „Repere bârgăuane”, adunând eseuri ale intelectualilor zonei şi nu numai. Publicaţia, fondată în urmă cu trei ani de publicistul Niculae Vrăsmaş, este, fără îndoială, cel mai important volum care apare anual pe Valea Bârgăului.
Universitarul Ştefan Borbely spune: „Îmi plac cărţile bine făcute, din care ai ce învăţa. Am stat mai multe zile cu creionul în mână, notându-mi informaţii din anuare. Ştiam de Oarcăsu, de Rău sau de Flămând, tot aşa cum avusem prilejul de a-i întâlni pe câţiva dintre marii oameni de litere din Ţara Bârgaielor, pentru care patriotismul local nu e numai subiect de orgoliu ci şi unul de smerenie participativă, altruistă. Îl respect pe d-nul Vrăsmaş pentru altruismul de a lucra mai multe pentru ceilalţi decât pentru el însuşi”.
Structurat pe zece capitole, Anuarul cuprinde materiale semnate de personalităţi cunoscute. La capitolul „Cadrul natural al Ţării Bârgaielor”, Ioan Bâca şi Călin Mustaţă prezintă un studiu geomorfohidrometric şi hidrodinamic pe râul Bistriţa Ardeleană, iar Horea Ştefănescu – „Colibiţa – potenţial turistic prin prisma practicării agrementului activ”.
La capitolul „Istorie” menţionăm doar câteva materiale – Ioan Chintăuan – „Cruci votive de piatră, de tip celtic, în România”, Mihai Georgiţă – „Condotier, latron şi malefactori în Valea Bârgăului” (sec. XVI – XVII), Liviu Păiuş – „Nestor Şimon – cercetător al Văii Rodnei”, Adrian Onofreiu – „Din Panteonul grăniceresc. Iacob Rânziş”, Titus Wachsmann Hogiu – „Emigraţia ardeleană în America” . Capitolele „Repere bârgăuane”, „Etnografie şi folclor”, „Cercetători de elită”, „Retrospectivă culturală bârgăuană” adună materiale despre frumuseţea spirituală a Văii Bârgăului semnate de Remus Deac, Simona Simionca, Ioana Suciu, Ioan Seni, Victor Ştir etc.
În capitolul „Evocări” ne întâlnim cu portretul unei personalităţi trecute în veşnicie – Ion Moise, apropiat al Ţării Bârgăului. În acelaşi registru al evocărilor se află şi capitolul „Centenare bârgăuane” în care sunt conturate portretele pentru Vasile I. Parasca şi Albu Matei, sărbătorit anul acesta pentru împlinirea a 100 de ani de viaţă.
Cu siguranţă, prin seriozitatea materialelor, prin modul în care editorul a ştiut să prezinte lucrarea, Anuarul bârgăuan este un reper pentru cultura nu doar a Ţării Bârgaielor, ci a întregului judeţ. Niculae Vrăsmaş este omul de care bârgăuanii trebuie să aibă grijă pentru că ştie să-i aşeze ca nimeni altul în istorie.
Adaugă comentariu nou