Anul viitor, Zilele Bistriţei se vor organiza în preajma zilei de 16 iulie

La 757 de ani de atestare documentară a municipiului Bistriţa, primarul Ioan Turc a anuţat că anul acesta, date fiind condiţiile pandemice, se sărbătoreşte prin muncă şi fără fast, dar în 2022, în funcţie de evoluţia pandemiei, Zilele oraşului vor fi organizate în proximitatea zilei de 16 iulie.

          „La mulţi ani, tuturor bistriţenilor!”, a transmis primarul Ioan Turc. 

Comentarii

16/07/21 11:01
Grigore

La multi ani Bistriţa! Pe 16 iulie 2021 se se împlinesc 757 de ani de la prima atestare documentară sub acest nume a oraşului Bistriţa. În 16 iulie 1264, într-un document emis de Curia Papală, semnat de Papa Urban al IV-lea, cerea imperativ nobil ardelean, Stefan, sa renunte la pretentiile sale hegemonice asupra Bistritei si tinuturile Rodnei. De multi ani, Zilele municipiului se sărbătoreau pe 16 iulie până in anul 2014 când s-au implinit 750 de ani de la prima atestare documentara a Bistritei, iar fostul primar Ovidiu Cretu in loc sa marcheze evenimentul asa cum se cuvine, a schimbat data „Zilelor Orasului” facand o afirmatie halucinanta: ”Bistriţa nu împlineşte nici un an. Este un document emis de un Papă în care se aminteşte despre Bistriţa. Dacă documentul acela ar fi zis: de acum Nosa se numeşte Bistriţa, era cu totul altceva.” Din pacate oricate argumente au fost aduse, ele nu au fost convingatoare pentru primarul cu idei putine si fixe. Omul nu a inteles ca importanta documentara a datei de 16 iulie 1264 consta in faptul ca prima data numele orasului Bistrita aparea pe un document vechi 750 de ani. Ori o vechime de trei sferturi de mileniu din existenta unui oras inseamna istorie si merita marcata asa cum se cuvine. Totusi, in anul 2014 evenimentul aniversar ‘Bistrita 750’ a fost marcat cum se cuvine in primul rand prin initiativa Asociaiei BISTRIȚA CIVICĂ, de a organiza prima editie a manifestarii cultural-artistice Basm Festival, dedicata acestui eveniment deosebit din viața orașului Bistrita, cat si prin aparitia cartii „Bistriţa 750-Coordonate geografice şi istorice”, semnată de Ioan Bâca şi Adrian Onofreiu la Editura „Argonaut” din Cluj-Napoca.
Vezi: https://timponline.ro/primarul-cretu-spune-ca-bistrita-nu-a-implinit-750...

16/07/21 17:04
Toni

Chiar dacă primarul Ioan Turc a anuţat că anul acesta, Zilele oraşului Bistriţa se sărbătoresc prin muncă şi fără fast date fiind condiţiile pandemice, totusi la sediul Arhivelor Naționale Bistriţa a fost deschisa o expozitie de documente reprezentative pentru istoria Bistriței, intre care Copia Bulei papale din 16 iulie 1264, în care e amintit prima dată numele Bistriței este expusă prima dată publicului. Este vorba de o scrisoare din anul 1264 emisă de papa Urban al IV-lea, având următorul continut: ”Urban episcopul…, prea iubitului nostru fiu întru Hristos, Ștefan, întâiul născut al prea iubitului nostru fiu Bela, ilustrul rege al Ungariei, mântuire…tu sub cuvântul unei învoieli care, fără consimțământul reginei, s-a făcut odinioară între tine și numitul rege, tatăl tău, ai încălcat împotriva dreptății și ții, spre paguba și neajunsul numitei regine niște sate și pământuri numite în limba obișnuită Bistrița, Rodna, Zelna și Crainimăt, pe care le-au stăpânit în tihnă și pace atât susnumita regină, cât și toate înaintașele sale din vremuri a căror amintire s-a pierdut…
Dat la Orvieto, în a șaptesprezecea zi înainte de calandele lui August, anul al treilea.”
Primarul Ioan Turc a promis bistritenilor că în 2022, în funcţie de evoluţia pandemiei, Zilele oraşului vor fi organizate în proximitatea zilei de 16 iulie.

16/07/21 21:22
A

Este cea mai veche atestare CUNOSCUTĂ. Dar poate că (și plauzibil) orașul a fost menționat în documente și mai vechi, pierdute sau încă nedescoperite.

25/07/21 11:12
Gica contra

D-apoi, se pot marca zilele respective si fara cheltuieli aiurea .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5