A apărut Dicţionarul scriitorilor români de azi

Din iniţiativa lui Boris Crăciun şi Daniela Crăciun-Costin a apărut la Editura “Porţile Orientului “, Iaşi, 2011”Dicţionarul scriitorilor români de azi “, din România, Bucovina de Nord, Banatul sârbesc, Europa Occidentală, Israel şi America. Dicţionarul se deschide cu ”Galeria scriitorilor români din anul 2010 “, prefaţă semnată de Boris Crăciun în care arată scopul acestui dicţionar”de a înregistra, într-o bancă de date, autorii de cărţi literare care se exprimă în limba română(din România, Republica Moldova şi din toate zonele de pe Mapamond unde trăiesc slujitorii scrisului frumos ), oferim iubitorilor de literatură şi scriitorilor care activează în zilele noastre o primă variantă a unui cuprinzător dicţionar al literaturii române de azi “. Dicţionarul, având 600 de pagini, cuprinde, pe lângă fişele de autor, fotografiile acestora, şi imagini cu scriitorii prezenţi la diferite acţiuni cultural-literare, astfel întregind un evantai de informaţii despre “starea “ literaturii noastre în primul deceniu al secolului XXI.

Această amplă lucrare este un tot unitar informativ de mari dimensiuni din care nu lipsesc scriitorii importanţi, precum: Nicolae Manolescu, Herta Muller, Augustin Buzura, Mircea Dinescu, Ana Blandiana, N.Breban, Paul Goma, E.Hurezeanu, Eugen Simion, Andrei Pleşu, H.R.Patapievici, Gheorghe Neagu, Alex Ştefănescu, Doina Uricariu, Menuţ Maximinian, dar şi clujenii: Irina Petraş, Titina Nica Ţene, Doina Cetea, Dumitru Cernea, Petre Poantă, Ionuţ Ţene, C.Zărnescu, Persida Rugu, C.Măruţoiu, Al.Florin Ţene, Mircea Popa, Mircea Opriţă, Ion Cristofor, Ion Vădan, Dora Pavel, Marcel Mureşanu, etc.

În acest dicţionar sunt cuprinşi 2000 de scriitori români ai prezentului, majoritatea membrii ai Uniunii Scriitorilor, dar şi 78 de membrii ai Ligii Scriitorilor Români, din care peste 300 de scriitori din zona de responsabilitatre a Clujului. De asemenea, volumul acesta cuprinde o serie de autori din diaspora românească occidentală, din Franţa, Germania, Suedia, Olanda, Italia, Austria, Canada, Statele Unite, o parte din aceştia sunt membrii ai Ligii Scriitorilor Români. Din păcate lucrarea a omis cuprinderea a doi importanţi scriitori din Australia George Roca şi Ion Miclău, iar din ţară pe George Baciu, Ion Hiru, Elisabeta Iosif, şi alţii Iar din Cluj lipsesc: Gavril Moisa, Ion Constantinescu, Iulian Patca, Ioan Benche, Raveca Vlaşin, etc. Poate în viitorul volum vor fi eliminate aceste lipsuri. Este lăudabilă iniţiativa autorilor Dicţionarului, acesta devenind un instrument de lucru pentru istoricii literari, dar şi “ lada de zestre“ cu care intrăm în Europa literară şi “cartea de vizită “ cu care ne “legitimăm “în faţa mapamondului literar şi cultural, în procesul fenomenului de globalizare.

Al.Florin Ţene

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5