A apărut un nou număr al revistei „Epigrama”! O terapie reconfortantă prin umor

Icu Crăciun

Seria nouă a revistei naționale „Epigrama”, publicație a Uniunii Epigramiștilor din România (nr. 109, septembrie 2024, director George Corbu, redactor-șef Constantin Moldovan și corpul redacțional format din : Grigore Cotul, conjudețeanul nostru, Dan Norea, Cătălina Orșivschi, Florin Rotaru, la care se adaugă caricaturistul Costel Pătrășcan) se deschide cu îndrăznețul editorial „Impresii”, semnat de redactorul-șef, în care acesta atrage atenția asupra modului de jurizare a diverselor concursuri de epigrame, unde se mai întâmplă ca niște jurați fuduli să  promoveze nonvaloarea sau impostura.

            Rubricile „Esență de spirit”, „Noi și ele”, „Dureri de cap”, Aleșii noștri”, „Noi să fim sănătoși”, „Prietenul de serviciu”, „Secrete de familie”, „A-realul mioritic”, „Definiții epigramatice”, „Definiții EpigRebus”, „En garde!” și „Un zâmbet pentru eternitate” conțin cel puțin 20(!) de epigrame, fiecare, semnate de epigramiști de vază din toată România (nu amintesc nume, de teamă să nu uit pe careva, fiindcă sunt mulți, dar las la latitudinea cititorului să-i cunoască), ce abordează un spectru larg de subiecte menite să îndrepte, cât de cât, unele năravuri ale ființei umane sau  pur și simplu să stârnească zâmbete, înnobilând-o, fiindcă soarta omului „nu este o cutie de conserve”, cum plastic se exprimase cândva Vladimir Tismăneanu.

            Binevenite sunt și „Reflecțiile” criticului literar Nicoleta Milea, membră a Uniunii Scriitorilor din România, pe marginea acestei specii literare marginalizată, legate de funcțiile  sale morale, etice și spirituale, precum și opiniile lui A. D. Xenopol despre epigramă și prezentarea primului episod de istorie literară a acesteia,  scrisă de George Corbu. La rubrica „Datu’ cu părerea”, Nicolae Bunduri scrie, la rândul său, despre „Tema și respectarea ei în epigramă”,  cu exemplificări mai mult sau mai puțin fericite. Prof. dr.  Elis Râpeanu continuă publicarea textului „Din istoria epigramei, pe scurt” din volumul „Epigrama - emblemă a umorului românesc”, iar Constantin Tudorache selectează două pagini din cartea sa „Reporter în Regatul Epigramei”, întitulată „Epigrama aforistică. Epigrama e un zâmbet al inteligenței”. Redactorul-șef al revistei ieșene „Scârț”, Daniel Bratu, la secțiunea „Cronici…” descrie zilele comemorării, la Iași,  a Luceafărului poeziei românești, dar și despre laureații concursului organizat de revista cu pricina, precum  și despre ceea ce s-a întâmplat la Festivalul Internațional de Grafică Satirică și Literatură Umoristică „Umor … la Gura Humorului”, iar clujeanul Petru-Ioan Gârda, în textul său, întregește cu mult har cele petrecute acolo. Profesorul Constantin Moldovan evocă „întru neuitare” personalitatea epigramistului Nichi Ursei în articolul „Vorba… poveștii”.

            Nu lipsesc informațiile despre rezultatele la concursurile diferitelor festivaluri precum: „Festivalul Internațional de Satiră și Umor Mărul de Aur, Bistrița, 2024, Festivalul Internațional de Literatură Umoristică , Iași, 2024, Festivalul Național Eterna Epigramă, Cluj-Napoca, 2024 (ecouri despre acest festival scrie același Constantin Moldovan în textul „O bucurie a spiritului”), Concursul Epigrama-i la Covasna, 2024, Festivalul Internațional de Grafică Satirică și Literatură Umoristică „Umor la… Gura Humorului”, 2024,  Festivalul Național de Epigramă „La Izvorul Someșului”, Șanț, Bistrița-Năsăud, 2024. Cei care doresc să participe cu creații proprii până la finele anului află informații despre următoarele festivaluri și concursuri: Festivalul Național de Satiră și Unor „Ion I. Pavelescu”, de la Râmnicu Sărat,  Festivalul Internațional de Umor „Hohote la Masa Tăcerii”, Târgu-Jiu, Gorj, și Concursul de Epigramă „George Zarafu”.

            De asemenea, cititorii  revistei „Epigrama” pot afla știri despre câștigătorii concursurile organizate pe temele:  „Unitate”, „Rege/Președinte” și „Replică la epigrama Termotaxa”. M-am bucurat să găsesc la rubricile „Arca lui Noe”, „Secrete de familie”, „Definiții epigramatice”, „EpigRebus” și „A-realul mioritic” și  epigrame semnate, printre mulți alții, de conjudețenii noștri Toader - Dorel Bazga, Grigore Chitul, Adela Cotul și Grigore Cotul.

            Dacă doriți să faceți o terapie reconfortantă prin umor, vă recomand să citiți și acest număr al acestei prestigioase reviste.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5