A apărut un nou număr al revistei „Paveldaniștii!”

Icu Crăciun

Grație sponsorului unic Societatea Civilă Profesională de Avocați Podaru, Buciuman și Asociații, Cluj-Napoca, coordonată de unul din fiii scriitorului Aurel Podaru, redactorul-șef, a reușit să tipărească numărul 5-6/ 2017 al revistei „Paveldaniștii”, număr dedicat lui Pavel Dan, prozatorul Câmpiei Transilvane, cu ocazia împlinirii a 110 ani de la naștere și 80 de ani la trecerea sa în Eternitate.
Publicația se deschide cu câteva gânduri din jurnalul lui Pavel Dan, din perioada când acesta se afla la Tulcea (27 mai 1927). Victor Moldovan ne prezintă câteva repere biobibliografice din viața prozatorului trecut la cele veșnice la 30 de ani, iar tulceanul Gheorghe Șeitan câteva „considerații asupra biografiei și laboratorului de creație” din anii petrecuți la Tulcea, în textul sugestiv intitulat: „PAVEL DAN – Zbor frânt şi aterizare forţată în Dobrogea”, în timp ce Mircea Braga publică un fragment din volumul „Decupaje în sens. Propuneri de istorie literară” (Sibiu, Ed. Imago, 1997, pp. 85-87) în articolul „Coșmarul dramatic al lui Pavel Dan”. Iuliu Pârvu scrie un eseu pertinent, intitulat „Robia țărânei în proza lui Pavel Dan”, iar Mircea Ioan Casimcea, în „Pentru celebrarea lui Pavel Dan” trece în revistă cărțile, simpozioanele și acțiunile lui Aurel Podaru în promovarea și omagierea operei și personalității consăteanului său; de altfel, numele lui Mircea Ioan Casimcea (secretarul de redacţie, tot timpul alături, şi la bine, şi la rău, de prietenul său din Beclean) îl vom găsi și ca autor al textului „Pavel Dan omagiat la Turda și la Câmpia Turzii”.
În comentariul său „Jocul cu fantasmele”, criticul Vasile Vidican analizează cu acuratețe aplicată, nuvela „Ursita” în care remarcă „atmosfera apăsătoare, aproape sordidă, creată de prozatorul de la Triteni, de o intensitate aproape palpabilă (…), la granița dintre real și oniric, degradării încăperii corespunzându-i în chip natural aspectul maladiv al bărbatului” ce urmează să moară, dar nu oriunde, ci acolo unde îi e „scrisa”, în lac la Tăureni, conform visului acestuia.
„Folclorul în nuvelele lui Pavel Dan” se intitulează eseul lui Aurel Podaru, în timp ce Karina Riti scoate la lumină cu migală câteva „Crâmpeie dintr-un destin exemplar” (firește, al lui Pavel Dan), iar Ioana Raluca Petran comentează cu sagacitate corespondența lui Ion Chinezu cu autorul lui „Urcan bătrânul”. „Blajul lui Pavel Dan”, un articol competent, este semnat de Maria Rodean. Printre toate acestea, câteva opinii critice semnate de: Ion Chinezu, Octav Șuluțiu, George Călinescu, Eugen Ionescu și I. Negoițescu, care întregesc imaginea operei şi personalităţii scriitorului născut la Triteni.
Revista promovează scrierile de calitate ale elevelor de la Liceul Teoretic „Pavel Dan” din Câmpia Turzii: Oana Maria Bucur (clasa a VIII-a B) și Laura Oroian (clasa a X-a B), cu articolul „Școala de ieri și de azi”, Melisa Rebeca Oltean (clasa a VIII-a B) și Denisa Maria Timaru (clasa a X-a B), cu „Profesorul, ipostaze tradiționale și actuale”, și Denisa Bocoș (clasa a VIII-a B) și Teodora Delimoț (clasa a X-a B), cu „Elevul de azi, omul de mâine”; menționez că aceste eleve talentate au ca profesori coordonatori pe Diana Feurdean și Paul Mada.
Această interesantă publicație, cu fiecare număr mai consistentă, se încheie cu un medalion dedicat profesorului Victor Moldovan, vicepreşedinte al Asociaţiei Culturale „Pavel Dan”, la 80 de ani, semnat de Mircea Ioan Casimcea, și un poem intitulat „Lui Pavel Dan”, scris de Ioan L. Șimon.
Felicitări lui Aurel Podaru și întregului colectiv de redacție și pentru acest număr de înaltă ținută!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5