ASOCIAȚIA CULTURALĂ „PAVEL DAN”

Mircea Ioan CASIMCEA

Labuntur anni…S-au succedat deja 5 ani de când, la 15 decembrie 2013, această Asociație Culturală a fost constituită la Câmpia Turzii, inițiatorul ei fiind destoinicul și tenacele scriitor Aurel Podaru, consăteanul mai tânăr cu 34 de ani al lui Pavel Dan. Destul de repede după aceea, la 1 septembrie 2015, a fost tipărit primul număr al revistei „Paveldaniștii”, care continuă să apară cu două numere anual.
De data aceasta, la sfârșitul lunii ianuarie 2019, în Câmpia Turzii, la clubul APOLO, s-a întrunit Consiliul Director al Asociației, prilej cu care președintele executiv Aurel Podaru a prezentat retrospectiva pentru anul 2018. Bunăoară, bugetul Asociației Culturale a crescut prin donații și dobânzile de rigoare. Datorită acestei evoluții a fos posibilă tipărirea ediției anastatice a cărții intitulate „Iobagii”, de Pavel Dan și acordarea premiului cu numele scriitorului. De asemenea, a fost menționată adunarea generală de Dare de seamă și alegeri, din toamna anulu 2018, când a fost ales noul Consiliu Director, constituit din președintele executiv, trei vicepreședinți, un secretar, doi membri și doi membri supleanți, profesori de limba și literatura română la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Turda( Karina Riti ) și la Liceul Teoretic „Pavel Dan” din Câmpia Turzii ( Ioana Raluca Petran ).
Unul dintre succesele realizate în anul 2018 îl constituie tipărirea numărului dublu, 7-8, al revistei noastre, despre care Aurel Podaru afirmă că „e cel mai bun număr de până acum”, mai întâi pentru valoarea colaboratorilor: Ion Brad, Ion Vlad, Ion Buzași, Irina Petraș, Gheorghe Glodeau, Dumitru Cerna, Liana Biriș, Icu Crăciun, Ioan L. Șimon, Gabriela Gențiana Groza, Ioana Moldovan, Florentina Toniță, Ion Radu Zăgrean. Împreună cu aceștia se află numele redactorilor publicației: Aurel Podaru, redactorul responsabil, Maria Rodean, Victor Moldovan, Ioana Raluca Petran, M.I.Casimcea, secretarul de redacție. În toamna anului trecut au fost organizate, la Câmpia Turzii, ample manifestări dedicate aniversării Liceului „Pavel Dan”, cu prilejul împlinirii a 65 de ani de existență, și a Colegiului Tehnic la 95 de ani, în partneriat cu Asociația Culturală „Pavel Dan”.
Ediția anastatică menționată reproduce ediția princeps a cărții intitulate „Iobagii”, cu prefață semnată I.M., tipărită la București, în anul 1943, la Editura Fundației Culturale „Regele Mihai”. Ediția recentă este îngrijită de Aurel Podaru, care semnează un relevant Cuvânt introductiv. Acest important moment cultural constituie de fapt un punct din programul editorial pentru anul 2018, alături de tipărirea revistei „Paveldaniștii”. Cu prilejul acestei întâlniri de la Câmpia Turzii, prof. dr. Maria Rodean a prezentat originala ediție, subliniind calitățile nuvelei, cât și limitile ei –autorul nemaiavând timpul necesar stilizării textului aflat „la prima mână” -, precum și calitățile de ordin tipografic ale cărții.
Premiul „Pavel Dan” a revenit de data aceasta elevei Laura Maria Oroian, de la Liceul Teoretic „Pavel Dan”, profesor îndrumător fiindu-i Diana Feurdean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5