Apele Române, despre poluarea de pe râul Sălăuţa: A fost afectată doar culoarea apei!

Administraţia Bazinală de Apă Someş- Tisa anunţă, printr-un comunicat de presă, că rezultatele parțiale ale analizelor probelor de apă prelevate din râul Sălăuţa indică faptul că acest eveniment a avut un impact local, fiind afectată doar culoarea apei.
"În data de 13 octombrie 2022, ora 17.55, reprezentantul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Romuli a sesizat Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistrița-Năsăud cu privire la producerea unei poluări accidentale pe râul Sălăuța. Reprezentanţii SGA Bistrița-Năsăud și ai Gărzii de Mediu s-au deplasat la faţa locului pentru investigarea fenomenului.
Apa râului Sălăuța era roz intens, fără miros străin. Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă. Au fost prelevate probe de apă. Analizele sunt în curs de determinare în cadrul Laboratorului de Calitate a Apei din cadrul SGA Bistrița-Năsăud. Până în momentul actual, au fost efectuate analize fizico-chimice generale la nutrienți, substanțe organice și cianuri. Rezultatele acestora nu au identificat modificări față de valorile obișnuite.
Acest eveniment a avut un impact local. Astăzi, 14 octombrie 2022, aspectul apei râului Sălăuța s-a normalizat. Deocamdată, sursa poluării nu a fost identificată", a transmis Administraţia Bazinală de Apă Someş- Tisa, într-un comunicat de presă.
Primele imagini au fost transmise de familia Ninei Rus, de la Păstrăvăria Rin, care a închis canalele de alimentare a păstrăvăriei, alertând şi pe cei din aval, de la Păstrăvăria Fiad.
Râul Sălăuța este afluent al Someșului Mare, având punctul de vărsare la Salva. Cursul de apă traversează comunele Romuli, Telciu, Coșbuc și Salva. Are o lungime de 44 de kilometri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5