AQUABIS: apa noastră cea de toate zilele

* Disconfort şi satisfacţie, cu înlocuirea conductelor de apă şi canalizare

Freamătul lucrărilor de şantier, disconfortul mai „pe direct” spus cu care se confruntă în aceste zile bistriţenii, cu deosebire în zona B-dul Decebal, dar şi alte străzi, este inerent unui program precum înlocuirea conductelor de apă şi de canalizare, durata lor de exploatare fiind expirată. „Nu se acoperă cât se decopertează” obiectează unii (îndeosebi locuitori beneficiari din zonă). Adică, trebuie o corelare mai bună, spun oamenii, a acestor intervenţii de şantier „sub streaşina casei”, să fie de durată mai scurtă… „Au răscolit tot oraşul”.
Pe fondul acestor reacţii ne îndreptăm atenţia, şi noi, spre Aquabis – operatorul regional pentru servicii de apă şi canalizare, care este titularul lucrărilor din domeniu.
Cum stau lucrurile, „ce se face” şi la „ce ne aşteptăm în continuare” aflăm de la directorul general Ion Şandru. În municipiul Bistriţa s-au executat lucrări de reabilitare apă-canal în intervalul octombrie 2012 – iunie 2014 pe 92 de străzi, inclusiv racorduri de canal şi branşamente de apă. Recepţia oficială va avea loc în 31 iulie a.c. „Presiunea” şantieristică – cum i-aţi zis – vine din faptul că au trebuit executate lucrări, simultan, pe mai multe străzi pentru a nu depăşi perioada de execuţie… ceea ce ar fi atras penalităţi de întârziere aplicate constructorului… Şi asta la valoarea totală a investiţiei (de până la 10%). Refacerea asfaltului la starea iniţială – mai precizează directorul – s-a decontat doar pe străzile unde comisia de recepţie, formată din specialişti Aquabis, Primăria Bistriţa, Consiliul Judeţean, a avizat lucrarea.
Dialogul cu directorul general Aqaubis ne edifică asupra preocupărilor pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare. Din postura de operator regional, Aquabis ne poate oferi datele privind derularea contractelor, dar şi în ce măsură localităţile din judeţ beneficiază de reţele de apă şi canal.
Reporter: Ce lucrări mai sunt prevăzute în Bistriţa pentru acest an?
Ion Şandru: Avem lucrări în derulare pe „Contractul 3 – Reabilitarea reţelelor de transport Bistriţa” care are termen de finalizare noiembrie 2014. Pot să spun că populaţia nu o să fie afectată prea mult de aceste lucrări.
Reporter: Câţi kilometri însumează aceste lucrări la reţele? E important, pentru că în mare parte – cum spuneţi – conductele au o „vechime” de 40-50 ani şi înlocuirea este imperativ necesară.
Ion Şandru: Lucrările de reabilitare executate sau în curs de execuţie aferente municipiului însumează 32 km. Cu toate acestea, în municipiu mai e necesară înlocuirea a cel puţin 200 km de reţele de apă. Totul depinde de găsirea surselor de finanţare.
Reporter: Dar din banii europeni?
Ion Şandru: Uniunea Europeană dă bani pentru extindere reţele de apă şi nu pentru reabilitări…
Reporter: Spuneţi-ne despre calitatea apei pe care o consumă locuitorii Bistriţei, dar şi în celelalte localităţi.
Ion Şandru: Apa în municipiul Bistriţa corespunde standardelor de calitate. Deşi sursa de apă este râul Bistriţa şi calitatea apei brute este influenţată de ploi şi funcţionarea Centralei Colibiţa, Aquabis-ul, prin tehnologia de tratare, asigură apă potabilă în parametri de potabilizare.
Aquabis-ul are laboratoare acreditate RENAR, în conformitate cu ISO 17.025/2005. Calitatea apei este monitorizată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa.
Reporter: Serviciile prestate de către SC Aquabis îi satisfac pe beneficiarii acestora?
Ion Şandru: Aquabis distribuie anual chestionare privind satisfacţia clienţilor faţă de calitatea serviciilor. Şi, calificativul rezultat este unul „bun” spre „foarte bun”.
Reporter: Dacă într-un top al calităţii apei şi al surselor de alimentare Bistriţa şi în general judeţul nostru se situează între cei care beneficiază de apă bună, unii spun că în ce priveşte preţul, avem cea mai scumpă apă. Care este răspunsul pe care-l daţi acestora?
Ion Şandru: Tariful practicat de Aquabis se situează, comparativ cu alte companii, printre cele mai mici tarife din ţară… în prima jumătate a celor cu tariful cel mai mic. Unele, spre exemplu, practică un tarif de până la 10 lei/mc apă + canal, iar Aquabis are 6,75 lei/mc apă + canal (inclusiv TVA).
Reporter: Ce credeţi că trebuie făcut pentru a evita situaţiile care s-au creat pe traseul lucrărilor: utilaje care sapă, autobasculante care duc-aduc materiale, iar la un interval de timp, după ce conducta e instalată, din nou se sapă… se nivelează? O desfăşurare „haotică”, care amplifică disconfortul şi comportă, inevitabil, pierderi.
Ion Şandru: Cea mai mare problemă a investiţiilor este că acestea nu sunt corelate între ele (lucrări de reabilitare, reţele apă-canal, gaz, electrice etc.) cu modernizarea drumurilor. Aceasta determină apariţia unui disconfort pentru cetăţenii din zonele respective.
Refacerea drumurilor la starea iniţială este, de asemenea, o mare problemă, pentru că nu se pot deconta lucrări decât pe dimensiuni limitate (lăţimea şanţului de postare a conductei este de 1,1 metri).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5