Staţia de epurare de la Cetate, funcţională în două săptămâni. Reţele de apă şi canalizare în 39 de localităţi, cu economii din fonduri europene

Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, directorul general al Aquabis – Ion Şandru, reprezentanţi ai ADI apă-canal, ai firmei de construcţii şi ai celei de consultanţă au vizitat luni investiţia din comuna Cetate, şi anume Staţia de epurare ce urmează să fie dat în folosinţă în perioada imediat următoare. Potrivit preşedintelui Radu Moldovan, nu este vorba despre o recepţie propriu-zisă, ci o acţiune de publicitate în cadrul proiectului, aşa cum se cere prin contractul de finanţare. Staţia de epurare de la Cetate este realizată conform cerinţelor Uniunii Europene, inclusiv cu dezinfecţia apei, ceea ce nu s-a realizat încă la Bistriţa.

         „Este vorba despre un obiectiv din contractul de lucrări 8, un contract care se derulează cu resurse financiare atrase din economii la Programul Operaţional Sectorial Mediu. Am reuşit împreună cu colegii de la ADI şi de la Aquabis să aduce 27 milioane euro. Termenul de finalizare a lucrărilor este 30 iunie. Proiectul prevede lucruri de investiţii în captare, aducţiune, distribuţie, extindere/reabilitare reţele, branşamente de apă potabilă şi reţele de canalizare. Acest proiect deserveşte 39 localităţi, municipiul Bistriţa şi 38 localităţi rurale de pe raza a 11 unităţi administrativ-teritoriale. El a fost împărţit în trei loturi. Lotul I este comuna Şintereag, Nimigea, Şieu Odorhei, Uriu şi Chiuza, lotul II – Cetate, Budacu de Jos, Şieu Măgheruş şi municipiul Bistriţa, lotul III – Feldru şi Şanţ”, a declarat preşedintele Radu Moldovan.

         Potrivit acestuia, per total se vor realiza 130 km de reţea de apă potabilă, 122,5 km reţea de canalizare, 3641 branşamente la reţeaua de apă şi 5.015 racorduri la reţea de canalizare plus două staţii de epurare. De aceste investiţii vor beneficia aproximativ 25.000 bistriţeni. „Ţinta noastră pentru 2020 este ca 98% din populaţia judeţului să aibă acces la reţelele de apă şi 78-80% din populaţia, la reţelele de canalizare”, a menţionat Radu Moldovan.

         Directorul general al Aquabis, Ioan Şandru, a precizat că pe toate cele trei loturi din Contractul de Lucrări 8 stadiul execuţiei este de 90%, cel mai avansat fiind lotul II. Principalele probleme au constat în găsirea terenurilor pentru ampalsarea rezervoarelor, staţiilor de epurare sau a pompelor, care a determinat o uşoară întârziere a lucrărilor. „Banii trebuiau cheltuiţi până anul trecut. Începând din acest an, tot ce se finalizează este pe finanţarea Aquabis-ului, aproximativ 20 milioane lei (n.n. – cu tot cu cofinanţare, suma alocată de Aquabis acestui proiect ajunge la aproape 40 milioane lei). S-a dat extensie pentru iunie 2016, dar la plată doar operatorii regionali au trebuit să contribuie. Suntem printre puţinii operatori din ţară care am licitat lucrări de reţele de apă şi canalizare, ca şi extindere, din economii, ceilalţi şi-au cumpărat utilaje, maşini. Fiecare cu priorităţile lor, noi ne-am gândit că e mai bine pentru cetăţeni să avem reţele de apă-canal”, a menţionat Şandru. Acesta a adăugat că numai la Nimigea, unde au fost făcute deja probele de presiune, „mai mare bucurie pentru cetăţenii din comună nu există”. În 30 iunie va fi toată documentaţia finalizată, iar rapoartele vor fi depuse la ministerul de resort.

         În context, Şandru a menţionat că există o anumită reticenţă a populaţiei de a se racorda la reţeaua de canalizare, mai ales că legislaţia nu-i obligă. Astfel de probleme sunt la Feldru, unde reţeaua a fost finalizată de aproape doi ani, iar Aquabis-ul are emoţii din acest punct de vedere şi în comuna Şanţ. „Unde s-au efectuat deja lucrări, la apă în proporţie de  80% s-au racordat şi încă se racordează. Apa-i interesează pe toţi, la canal e un pic mai greu, depinde de zonă”, a mai spus Şandru.

Material de propagandă electorală difuzat de SC CPE Răsunetul SRL, la comanda Partidului Social Democrat Bistriţa-Năsăud, Cod Unic de Identificare atribuit de AEP: 21160002

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5