Ion Şandru, director general al Aquabis: La Colibiţa se va finaliza reţeaua de distribuţie a apei, până la finele anului. De ce rămân proprietarii de pe malul stâng fără apă şi canalizare

Directorul general al Aquabis, ing. Ion Şandru, a declarat într-o conferinţă de presă că la Colibiţa este în derulare un proiect în infrastructura de apă şi canalizare finanţat de la bugetul Consiliuli Judeţean şi de la Aquabis, cu o valoare totală de peste 17 milioane lei. Potrivit acestuia, în execuţie este alimentarea cu apă pentru malul drept, care ar urma să se finalizeze în decembrie.

         „Reţeaua de sub drumul modernizat a fost executată, se fac probe. În execuţie avem o captare de apă pe pârâul Fundoaia Popii, cu decantor, staţia de tratare, filtre, rezervor, iar la partea de distribuţie branşamentele, staţia de pompare etc. Aceasta va fi gata în luna decembrie. Vor beneficia toţi cei care deţin imobile pe malul drept al lacului şi cei din satul Miţa sau Colibiţa, până la un kilometru amonte de sat”, a explicat ing. Şandru.

         Pentru reţeaua de canalizare, investiţie estimată la 9-10 milioane lei, prima licitaţie a fost anulată, acum este în derulare a doua procedură, fiind depusă o singură ofertă care este în analiză. După ordinul de începere a lucrărilor, execuţia ar urma să se încheie la sfârşitul anului viitor, proiectul având incluse racorduri, staţie de pompare, staţie de epurare pe locul fostului decantor.

         Partea de mal stâng a lacului Colibiţa rămâne, deocamdată, fără apă, şi asta pentru că niciun proprietar nu a fost de acord să vândă teren pentru amplasarea staţiei de epurare. „Sursă de apă am găsit dar nu a vrut nimeni să vândă teren în apropiere de lac sau de coada lacului să amplasăm staţia de epurare pentru că pe urmă scade valoarea terenului în zonă. Au fost negocieri care au durat cam doi ani de zile, de asta s-a şi întârziat licitaţia. Al doilea motiv a fost faptul că cei de la Uniunea Comunelor Grănicereşti  nu au vrut să audă de investiţie pe drumul pe care ei îl revendică aveam de amplasat cămine din 50 în 50 m pentru canalizare şi conducta care era îngropată. (...) S-a renunţat la malul stâng, la ambele componente, pentru că nimeni nu a vrut să ne vândă teren. Sunt destule cabane şi acolo, chiar dacă nu se văd toate”, a declarat ing. Ion Şandru.

         Mai mult, nici proprietarul unui teren care ar vrea să dezvolte un hotel nu a fost de acord cu vânzarea unui teren pentru staţia de epurare, chiar dacă ar fi avut astfel asigurată reţea de apă, canalizare şi reţea electrică, necesare în funcţionarea echipamentelor, investiţii pe care le-ar fi făcut Aquabis.

         Ing. Şandru a adăugat că proprietarii cabanelor din zonă au contracte cu Aquabis pentru golirea foselor septice, unii apelează lunar, alţii mai rar, „depinde cum sunt verificaţi şi întrebaţi de cei de la Gardă”.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5