“Aquabis” a început să închidă robinetele datornicilor din zona Becleanului
Datoriile populației în contul apei de la robinete, dublate în ultimele două luni, a determinat “Aquabis” să acționeze la Beclean și în zonă. Sancțiunile cu sistarea au început să curgă în aceste zile și vor continua în perioada următoare, până când oamenii se vor mobiliza să plătească, a declarat directorul punctului teritorial de lucru, Cornel Costin. Potrivit acestuia, de la 30.000 – 40.000 de lei, cât însumau în mod obișnuit, în oraș, întârzierile de plată mai mari de 65 de zile, s-a ajuns acum la aproape 100.000 de lei numai la blocuri, cu o medie de aproximativ 500 de lei/apartament. De încasat ar mai fi încă aproximativ 100.000 de lei, însă aceștia se află încă în termenul valabil pentru achitare, de 45 de zile, și nu intra deocamdată în calculul închiderii robinetului.
Cele mai mari probleme sunt la blocuri, dar nici casele n-au scăpat de somații. Dacă în Beclean, în discuție sunt în jur de 7.000 de lei, datorii de recuperat de la proprietățile deținătoare de curte, din cele 13 sate arondate “Aquabis” are de recuperat aproximativ 12.000 de lei, bani în lipsa cărora se pune problema sistărilor de rigoare, operate deja, parțial, în Măluț, Valea Viilor, Cristeștii Ciceului, Uriu, Reteag.
Dincolo de termenul clar de 65 de zile acordat posibilității de plată, fără pericolul întreruperilor în furnizarea apei potabile, modul de operare a întreruperilor vizează anumite praguri minime la datoriile acumulate, dar și situațiile particulare intervenite mai ales unde distribuția este la comun. La blocuri, de pildă, căci acolo subiectul comportă anumite interpretări, “Aquabis” are în vedere obligații de plată mai mari de 2.000 de lei/scară, cumulate de la cel puțin două – trei apartamente. Ideea, explică directorul Cornel Costin, este aceea de a-i nedreptății cât mai puțin pe cei conștiincioși la plată, care locuiesc în același imobil cu persoane rău platnice; prin prisma acestui principiu, scapă de drastica penalizare scările care au, de exemplu, datorii mari provenite de la un singur apartament, al cărui proprietar e plecat în străinătate.
Printre marii restanțieri către “Aquabis”, s-au aflat în mare parte și ANL-urile. Când s-au văzut, însă, cu debranșările la ușă, oamenii au făcut cum au putut și au scos banii din buzunare. Mobilizările populației aflate în pragul închiderii robinetelor îl face pe directorul Cornel Costin să creadă că sumele se pot, astfel, recupera în mare parte: “Cum am început să acționăm, lumea a și început să plătească”. Cu o echipă venită de la Bistrița, societatea distribuitoare a apei potabile în întregul județ a procedat, încă de joi, la întreruperea furnizării a câte zece datornici din Beclean și are de gând să mențină ritmul până la diminuarea considerabilă a sumei rămase de recuperat.
Citiţi şi:
- Apă lipsă la robinetele din Beclean, dar e de bine
- Noua stație de tratare a apei din Beclean, în probe
- Aquabis are de recuperat debite de peste 4,6 milioane lei de la clienţi
- Astăzi, se va sista temporar furnizarea apei potabile în NĂSĂUD, pe str. B-dul Grănicerilor, Zona Blocuri, străzile adiacente: Găgii, Trandafirilor, Crinilor și Tănase Tudoran
- Aquabis are de recuperat de la clienţi datorii de aproape 6 milioane lei
Adaugă comentariu nou