Arhiepiscopul Irineu doreşte să treacă din jurisdicţia mitropoliei noastre la Mitropolia Ardealului

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului întrunit în şedinţă de lucru la reşedinţa mitropolitană din Cluj-Napoca a luat în discuţie intenţiile eparhiilor Alba Iuliei şi Oradiei de a trece în jurisdicţia Mitropoliei cu sediul la Sibiu. În acest context, ierarhii Mitropoliei Clujului consideră îndreptăţită orice discuţie privitoare la reechilibrarea teritorială a celor două Mitropolii ardelene, care însă trebuie să pornească de la principiul enunţat de Sfântul Sinod, în noiembrie 2005, că aceste două structuri canonice sunt complementare şi nu concurente. O viitoare reorganizare a celor două Mitropolii trebuie să respecte principiul proximităţii, al omogenităţii teritoriale şi al echilibrului demografic al eparhiilor.

Opţiunea Arhiepiscopiei Alba Iuliei de a trece sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului ar crea posibilitatea consolidării unei structuri mitropolitane omogene geografic pentru Transilvania de sud, cu peste 2.000.000 de credincioşi, care ar fi complementară şi în echilibru cu cea a Mitropoliei Clujului, Crişanei şi Maramureşului, cu peste 1.800.000 de credincioşi. Astfel, Arhiepiscopul Albei Iuliei, Irineu, fostul nostru episcop, care a pierdut la voturi Mitropolia Clujului în faţa mitropolitului Andreicuţ, se duce cu arhiepiscopia în care a fost desemnat de sub coordonarea mitropolitului Andreicuţ.

Sinodul Mitropolitan consideră propunerea Episcopiei Oradiei de a ieşi din jurisdicţia canonică a Mitropoliei Clujului nejustificată, nici sub aspect demografic, dar nici sub aspect geografic, ea nefiind limitrofă Mitropoliei Ardealului. Pusă în practică, o asemenea iniţiativă ar dezechilibra inutil raportul dintre cele două structuri mitropolitane din Transilvania şi, mai grav, ar anula principiul complementarităţii, al teritorialităţii şi al proximităţii, enunţat deja de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi ar duce la crearea unui climat de nesiguranţă şi relativizare instituţională.

La întâlnire nu au participat Arhiepiscopul Albei Iuliei, Irineu, şi Episcopul Oradiei, Şofronie Drincec. O decizie definitivă în privinţa reorganizării teritoriale a Mitropoliilor din Transilvania va fi luată în 16 - 17 februarie de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5