Asociația România ECO a realizat o acțiune de igienizare a Criptei de la Chiraleș
-
View the full image
Unica reprezentare păstrată a castelului de la Chirales
-
View the full image
Sacii de gunoaie rezultate din acțiunea de igienizare a Criptei de la Chiraleș
-
View the full image
Urmele focului din Criptă
Pe data de 23 septembrie se marchează, în toată lumea, Ziua Internațională a Curățeniei, fapt pentru care Asociația România ECO a decis organizarea unei acțiuni de igienizare la Cripta de la Chiraleș, unde vizitatorii nedoriți lasă în urma lor gunoaie de toate felurile.
Poate puțin știu informații despre acest loc. Guvernatorii Transilvaniei au fost musafiri ai familiei Bethlen la Castelul din Chiraleș și au lăsat pe peretele criptei efigii sculptate cu numele lor, în semn de respect. Detalii despre valoarea ei culturală și turistică găsiți pe pagina Alianței pentru Patrimoniul Transilvan și pe blog.
“Nu marcăm doar o mișcare internațională pentru curățenie, pe parcursul lunii septembrie, ci și Zilele Europene ale Patrimoniului cu evenimente și activități desfășurate în 50 de țări, sărbătorind în același timp istoria și diversitatea noastră comună. Convenția Faro (2005) afirmă importanța accesului „la patrimoniul cultural și luarea în considerare a valorilor de către fiecare comunitate cu patrimoniul cultural cu care se identifică”.
Cele două momente, Ziua Europeană a curățeniei și Zilele Europene ale Patrimoniului se suprapun temporal în acest an, și așa a apărut decizia de a organiza acest eveniment la Cripta Conților Bethlen de la Chiraleș. Această acțiune este atât despre ecologie cât și despre istorie, despre trecut și viitor, dar și despre două valori importante care se degradează tot mai mult în ultimul timp, mediul înconjurător și patrimoniul cultural.
Ecologia poate reprezenta pentru unii un termen prea complicat însă dacă încercăm să simplificăm lucrurile putem spune că natura este casa noastră, a tuturor. Dacă facem eforturi ca să ne menținem casa locuibilă, așa ar trebui să facem și cu natura. Așa că îndemnul nostru pentru bistrițeni este: Haideți măcar să menținem această curățenie!
Facem un apel și către Primăria Lechința să monteze niște coșuri de gunoi în zonă, pentru că lumea chiar nu are unde să arunce deșeurile. Locul este vizitat și am văzut asta din numărul mare de peturi și doze de aluminiu.
Urmele focului din Criptă
Sigur că în astfel de situații, cum este cea de la Criptă, putem spune că avem și o problemă de educație, dar este și o problemă a comunității și a autorităților publice. Poate unii dintre voi sunteți familiari cu teoria ferestrei sparte, formulată de sociologiul american Q. Wilson și criminologul G. L. Kelling. Ei demonstrează că dacă la o casă există o fereastră spartă și nu se repară, curând acea casă va fi vandalizată. Potrivit aceleiași teorii, dacă pe un trotuar se adună gunoi, foarte curând, se va acumula și mai mult, și în cele din urmă, oamenii vor începe să lase pungi întregi de gunoi pe trotuarul în cauză, și chiar să spargă mașinile din apropiere.
Același lucru se întâmplă și la Cripta din Chiraleș. Dacă până de curând aici doar se acumulau gunoaie, în timpul acțiunii de ecologizare am găsit inclusiv urmele unui foc făcut în interior, pereții fiind negri acum.
Tocmai de aceea răspunsul comunității trebuie să fie în sensul de a repara repede lucrurile, de a face curat acolo unde se aruncă gunoaie, iar toate aceste activități până la urmă responsabilizează și restul cetățenilor. Iar când vedem un gunoi, el trebuie repede strâns.
Am văzut că din păcate, pentru Primăria Lechința există alte priorități. Cripta este însă pe domeniul public și în lipsa unor acțiuni ale administrației, locul este perceput ca unul părăsit. Doar implicarea civică mai poate schimba situația: să-i educe pe oameni și să oblige primăria să ia măsuri.
Pe prima dintre măsuri am luat-o chiar noi. Și în această sâmbătă ne-am adunat o mână de oameni inimoși care au ca motiv principal grija pentru mediul înconjurător și am curățat gunoaiele de la Cripta din Chiraleș. Am transmis un mesaj că ne pasă de locul acesta că nu e părăsit, că cineva se ocupă de el și vor urma și altele.
Pe această cale vă rugăm să distribuiți mesajul nostru, astfel încât să știe cât mai multă că ne pasă de mediul înconjurător și de patrimoniul cultural.
Pentru voi, toți aceia care sunteți iubitori de natură, vă spunem că suntem Asociația România ECO și ne propunem să dezvoltăm în continuare acțiuni și activități de informare și conștientizare cu privire la teme precum: economia circulară, încălzirea globală, reducerea CO2, biodiversitate, reziliență, energie verde, sustenabilitate.
Asociația Română pentru Echitate, Comunitate și Onestitate – România ECO este o platformă civică deschisă tuturor celor care se regăsesc în principiul “ECO este mai mult decât ecologie”. Împreună ne dorim să construim societatea în care vor trăi copiii noștri, să educăm și modernizăm România!
Vă invităm pe pagina noastră de Facebook să ne cunoaștem și să aflați ce urmează!
Citiţi şi:
- Cripta lui Làjos Bethlen (Chiraleș, Romania) – un punct de vedere geologic
- Dar cu poarta de la Cripta-Chiraleş ce-aţi avut?
- În satul cu nume de rugă, două obiective de mare interes turistic: Cripta grofului şi Biserica Evanghelică
- Peste 150 de saci de gunoaie, “pescuite” de pe Valea Şieului
- Extratereştrii din Chiraleş şi bătălia din anul 1068
Adaugă comentariu nou