Astăzi aniversăm 20 de ani de la crearea numărului 112

11 februarie 2011 marchează Ziua Europeană 112 şi aniversarea a 20 de ani de la decizia de a crea numărul european de urgenţă 112. Acest număr este comun pentru toate cele 27 de ţări ale Uniunii Europene şi este utilizat pentru a contacta gratuit serviciile de urgenţă.

Cu prilejul Zilei Europene a Numărului Unic, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale organizează în toate Dispeceratele 112 din România vizite ale elevilor. Copiilor le vor fi explicate importanţa şi utilitatea Numărului Unic European de Urgenţă 112 şi modul corect de apelare. Elevii vor primi materiale educative şi de informare referitoare la numărul 112. “20 de ani de la înfiinţarea Numărului Unic de Urgenţe 112 reprezintă o foarte bună ocazie de a analiza ceea ce am făcut până acum şi de a ne recalibra eforturile pentru a oferi cetăţenilor, şi în continuare, servicii la cele mai înalte standarde profesionale şi de cea mai bună calitate”, precizează general-locotenent ing. Marcel Opriş.

La nivelul Uniunii Europene, pentru a promova numărul 112, încă o necunoscută pentru trei din patru europeni, se vor forma "lanţuri umane 112", în timp ce în altele se vor decora monumente celebre.

Numărul unic pentru apeluri de urgenţă trebuie folosit atunci cînd este necesară intervenţia agenţiilor specializate de intervenţie, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.

Numărul 112 este gratuit şi poate fi apelat de pe orice telefon fix sau mobil în România şi întreaga Uniune Europeană.

În Bistriţa-Năsăud, 77% din apelurile la 112 sunt false

Anul trecut, în judeţul nostru, numărul 112 a fost apelat de 204.809 ori, însă doar în 45.796 de situaţii, adică 22,3 %, faptele necesitau o astfel de intervenţie. Cele 159.013 de apeluri false, adică 77,7 % din total, reprezintă situaţii abuzive, de informare, erori de număr, telefoane-test etc. Totuşi, potrivit celor de şa STS, ponderea apelurilor false a scăzut de la an la an. Dacă în anul inaugurării Dispeceratului 112 Bistriţa-Năsăud (2005) au fost înregistrate peste 95% apeluri false, s-a ajuns ca în 2010 acestea să scadă la 77 %. O contribuţie importantă la aceasta au avut campaniile de informare publică iniţiate şi susţinute de STS.

În comparaţie cu alte judeţe, suntem încă departe de a înţelege când trebuie apelat 112. Printre judeţele cu cel mai mare procentaj al apelurilor reale se numără Suceava (53%), Argeş (33%), Iaşi (33%), Vaslui (30%), la care se adaugă municipiului Bucureşti unde ponderea apelurilor reale este de 46%.

Anul trecut, când au sunat „pe bune” la 112, bistriţenii şi nu numai au avut nevoie în proporţie de 54% de serviciile unei ambulanţe. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud era vizat de 29% dintre apeluri, în timp ce Inspectoratului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud i-au fost direcţionate 14% din cazuri. În urma unor apleuri la 112, jandarmii bistriţeni au intervenit în 1355 de cazuri, adică 2,5 % din totalul apelurilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5