Astăzi, la Muzeul Grăniceresc Năsăudean, vernisajul expoziției de picturi ale Deliei Velescu

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud vă invită miercuri, 20 aprilie 2022, ora 12.00, la Muzeul Grăniceresc Năsăudean unde va avea loc vernisajul expoziției de pictură „Aleea cu amintiri” - autor Delia Velescu.
Delia Velescu, aflată la cea de a treia expoziție personală la muzeul din Năsăud, este nepoata vestitului tipograf bistrițean George Matheiu (1869-1938), originar din Salva, prieten și coleg de clasă la Gimnaziul din Năsăud cu poetul George Coșbuc și care, ulterior, a înființat prima tipografie românească din Bistrița, unde s-au tipărit numeroase volume și periodice de referință pentru începutul secolului XX.
Autoarea expoziţiei s-a născut la Bistrița, mama ei Theodora-Luisa, fiind cel mai mic dintre copii lui George Matheiu. În timpul ocupației horthyste, împreună cu părinții a plecat în refugiu la Turnu Măgurele, de unde s-a întors la Bistrița la sfârșitul războiului. Ulterior, s-a stabilit la București, unde a activat la Institutul de Studii și Proiectări Îmbunătățiri Funciare. A dovedit de timpuriu înclinații literare și artistice, pe lângă talentul de pictoriță fiind semnatara mai multor volume, în care valorifică, cu succes, amintirile legate de copilărie și locurile natale. A fost căsătorită cu Șerban Velescu, un distins și apreciat traducător de limbă franceză.
În același context, trebuie reamintit și faptul că, în ultimii ani, Delia Velescu a donat muzeului din Năsăud numeroase obiecte legate de viața și activitatea tipografului George Matheiu, constând din cărți, fotografii, tablouri, documente sau obiecte personale. Alte obiecte, cu semnificație etnografică, au fost îndreptate în urmă cu opt ani către muzeul din Bistrița.

Vă așteptăm cu drag!

Manager,
Alexandru Gavrilaș

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5